Terug
Gepubliceerd op 26/10/2020

2020_CBS_08798 - Fondsen. Eurodesk - Deelname ESF-oproep 520 'Circulair Werk(t)!' - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 23/10/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_08798 - Fondsen. Eurodesk - Deelname ESF-oproep 520 'Circulair Werk(t)!' - Goedkeuring 2020_CBS_08798 - Fondsen. Eurodesk - Deelname ESF-oproep 520 'Circulair Werk(t)!' - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten. 

Argumentatie

De stad Antwerpen wenst vanuit de diensten Ondernemen en Stadsmarketing – werk en Stadsontwikkeling Energie en Milieu Antwerpen toe te treden tot een partnerschap in samenwerking met Werminval vzw en Buurman vzw. Werminval vzw die optreedt  als coördinator, is een Antwerps maatwerkbedrijf voor mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Buurman vzw is een opstartende onderneming die een creatieve en circulaire omgang met bouwafvalmaterialen structureel wenst te verankeren. De dienst Stadsbeheer wordt betrokken bij de verdere uitwerking van het stedelijk partnerschap binnen dit ESF-project. 

Het is de ambitie van het project om  – in samenwerking met bijkomende partners – een hub uit te bouwen die dient als  aanspreekpunt  voor ondernemingen die stappen willen zetten richting circulaire economie. De hub biedt ondersteuning in het zoeken naar opportuniteiten en het wegwerken van obstakels. De kansen die sociale economie ondernemingen bieden krijgen daarbij speciale aandacht. De hub heeft een sectoroverschrijdende aanpak. Tijdens fase 1 zullen de lokale noden in kaart gebracht worden en zal het netwerk uitgebreid worden. Er wordt een gezamenlijke visie uitgewerkt die vertaald wordt naar een concreet en ambitieus actieplan. Indien het voorstel wordt geselecteerd voor fase 2 zullen de voorziene activiteiten uitgerold worden. Het gaat om onder meer kennisdelingsactiviteiten, netwerking, adviesverlening bij de uitwerking van verdienmodellen, sensibilisering van ondernemingen, burgers en kennisinstellingen. 

Voor de stad biedt dit project  een opportuniteit om de link tussen circulaire economie en sociale economie te versterken. Het project bouwt voort op bestaande ervaring en expertise (bv Circulair Zuid, duurzame evenementen, voedselstromen etc.), betracht hiaten en opportuniteiten te verkennen en relevante actoren samen te brengen om de circulaire economie in Antwerpen verder te stimuleren, waar het kan in samenwerking met de sociale economie ondernemingen. 

ESF- Vlaanderen vraagt aan alle projectpartners om een verklaring 'niet-economisch voordeel' te ondertekenen. Deze verklaring stelt dat de output van het project vrij beschikbaar gesteld zal worden aan derden, zodat de subsidies niet als staatssteun gekwalificeerd worden. 

Aanleiding en context

Het operationeel programma Europees Sociaal Fonds (ESF) van het Vlaamse departement Werk en Sociale Economie lanceerde op 1 september 2020 oproep 520: “Circulair werk(t)!”. De oproep kadert in prioriteit 4: partnerschapsontwikkeling en mensgericht ondernemen van het operationeel programma. De doelstelling van oproep 520 is om de transitie naar een meer circulaire economie in Vlaanderen te stimuleren met een bijzondere aandacht voor de meerwaarde van sociale economie ondernemingen in dit proces. Circulaire economie zet in op een efficiënte omgang met grondstoffen, materialen, energie, water, ruimte en voedsel door kringlopen slim te sluiten. De overgang naar een meer circulaire economie heeft naast ecologische en economische aspecten, ook belangrijke sociale effecten. Veel circulaire economie-activiteiten lenen zich goed voor doelgroepwerknemers. Bedoeling van deze oproep is niet enkel om sociale economie bedrijven in te schakelen in circulaire processen, maar ook om ze mee rond de tafel te brengen bij het uitdenken van een lokale strategie naar een meer circulaire economie. 

Lokale besturen, sociale economie ondernemingen en reguliere ondernemingen worden opgeroepen om zich te verenigen in circulaire hubs. Deze hubs zetten in op netwerken waar stakeholders elkaar treffen en concrete samenwerking aftoetsen. Dit moet resulteren in nieuwe circulaire diensten of opdrachten voor erkende sociale economie bedrijven, of nieuw circulair ondernemerschap met sociale impact. De hub gaat op zoek naar economische opportuniteiten of lokale noden en toetst oplossingen af binnen het netwerk. 

De oproep verloopt in 2 fasen. Fase 1 is de verkennende fase (31 december 2020  tot 30 april 2021), fase 2 is de implementatiefase (1 mei 2021 tot 31 december 2022). Maximaal twintig projectvoorstellen kunnen geselecteerd worden voor fase 1. Vanuit deze groep worden op basis van een inhoudelijk rapport en een mondelinge presentatie in april 2021 tien projecten geselecteerd voor fase 2. Deadline voor indiening van projectvoorstellen voor fase 1 is 30 oktober 2020.

Algemene financiƫle opmerkingen

Het maximale projectbudget bedraagt 175.000,00 euro per project. Voor fase 1 bedraagt het maximale projectbudget 15.000,00 euro. Voor fase 2 is het maximale projectbudget 160.000,00 euro. Het projectbudget bestaat uit personeelsmiddelen en een forfait (40% van de personeelskost) die eventuele andere kosten dekt. Het projectbudget wordt voor 40% gesubsidieerd door ESF en 40% door Vlaanderen circulair. Er is 20% cofinanciering vereist door private of publieke financiering.

Mits goedkeuring wordt tegen 30 oktober fase 1 van het projectvoorstel ingediend. Het geraamde projectbudget bedraagt circa 15.000,00 euro, de publieke co-financiering wordt gedragen door stad Antwerpen en bedraagt circa 3.000,00 euro. De co-financiering wordt volledig gedekt door de inzet van reeds gebudgetteerd personeel (circa 0,11 VTE gedurende 4 maanden) vanuit Ondernemen en Stadsmarketing - werk.  

Gegeven dat het partnerschap en het project verder vorm krijgt gedurende fase 1, is de verdeling van projectbudget voor fase 2 momenteel nog niet bekend. Indien het projectvoorstel geselecteerd wordt voor fase 2, zal een subsidiefiche opgemaakt worden en wordt het projectbudget ingeschreven in de reguliere budgetten van de betrokken bedrijven Ondernemen en Stadsmarketing - Werk en Stadsontwikkeling Energie en Milieu Antwerpen. Het gedetailleerde budget zal dan samen met de ondertekening van de partnerschapsovereenkomst opnieuw voorgelegd worden aan het college. 

Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010106 - Fondsenbeheer / Eurodesk
6 - Lerende en werkende stad
2LWS09 - Sociale economie
2LWS0904 - Sociaal engagement van ondernemers versterken
2LWS090401 - Tewerkstellingsplaatsen voorzien voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
6 - Lerende en werkende stad
2LWS09 - Sociale economie
2LWS0904 - Sociaal engagement van ondernemers versterken
2LWS090402 - Versterken inclusief ondernemerschap in Antwerpen
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0203 - Antwerpen wordt een natuur- en milieubewuste stad

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de deelname goed aan het projectvoorstel voor ESF-oproep 520 'Circulair werk(t)!' en ondertekent de verklaring niet-economisch voordeel in bijlage. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • 520_Motivering niet-economisch voordeel (1).doc