Artikel 41, 14° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van de gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen.
De inkomtarieven van de stedelijke musea zijn sinds 2011 niet meer wezenlijk gewijzigd. In vergelijking met de andere op Vlaams niveau erkende, toeristische en internationaal aantrekkelijk musea zijn de tarieven van de Antwerpse musea laag. Een vergelijking met buitenlandse musea levert dezelfde vaststelling op. Een prijsaanpassing is dus opportuun.
Bijkomend is het wenselijk om de vier bestaande prijssystemen, dat van stedelijke musea en van de drie voormalige provinciale musea, namelijk het Fotomuseum, het Modemuseum en het Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant (DIVA), te integreren in één reglement.
Het nieuwe prijsbeleid staat in functie van maximale bezoekersaantallen, maximale bezoekersdiversiteit en benodigde werkingsmiddelen voor een breed en divers publieksbeleid. Concreet gaan we voor meer bezoekers, meer families met kinderen, meer jongeren en meer mensen met financiële drempels.
De solide, transparante, all-in basisprijs en het overzichtelijk en effectief kortings- en gratisbeleid beoogt eenduidige communicatie en een duurzame klantrelatie. Meer gerichte marketingacties binden de museumbezoeker aan onze stad.
Voor alle musea, uitgezonderd de drie voormalige provinciale musea, verhoogt de basisprijs. Op basis van de uitstraling en het ambitieniveau van elk museum, de kwaliteit van de collectie en de betalingsbereidheid van de bezoeker werden de musea onderverdeeld in vier prijsgroepen: 12,00 euro, 10,00 euro, 8,00 euro en gratis toegang. Het reductietarief bedraagt telkens ongeveer 2/3de van de basisprijs, afgerond op 1,00 euro.
Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen de musea vanaf 2021 gratis bezoeken. Voorheen betaalden zij het reductietarief.
Senioren zullen maximaal worden toegeleid naar de A-kaart en de Museumpas. Houders van een A kaart krijgen voortaan steeds het reductietarief voor zowel permanente opstellingen als tijdelijke tentoonstellingen in de musea van de stad Antwerpen.
De gratis toegang op de laatste woensdag van de maand voor alle bezoekers verdwijnt. Inwoners van Antwerpen met een A-kaart krijgen vanaf 2021 elke eerste dinsdag van de maand gratis toegang tot de permanente en de tijdelijke tentoonstellingen. Voorheen konden ze alle dagen gratis de permanente tentoonstellingen bezoeken, maar voor de tijdelijke tentoonstellingen betaalden ze steeds de basisprijs. Met marketingacties gericht op de Antwerpenaar en op A-kaarthouders kunnen extra kortingen toegekend worden.
Houders van een A-kaart met kansentarief kunnen de musea nog steeds gratis bezoeken. Ook mensen met een Uitpas met VT-statuut krijgen voortaan gratis toegang.
Veel kortingen verdwijnen uit het retributiereglement, maar worden vanaf 2021 toegepast onder de vorm van marketingacties. Voorbeelden hiervan zijn de lerarenkaart, Knack-clubkaart, Davidsfonds, Sodi+, vrienden van het museum, vrijwilligers van de musea, verzilveren van A-kaartpunten. Daarnaast is ook voor tijdelijke tentoonstellingen en bij tijdelijke, gedeeltelijke sluitingen een flexibele tariefbepaling noodzakelijk.
Gezien de musea momenteel beperkter toegankelijk zijn, gaat de nieuwe tarievenstructuur in op 1 september 2021. Deze start valt samen met het nieuwe schooljaar, de start van het cultuurtoeristisch najaar en de nakende opening van het MoMu.
Dit besluit handelt enkel over de inkomtarieven van de stedelijke musea. Aan het retributiereglement voor het gebruik van de zalen van de musea en erfgoedinstellingen wijzigt niets.
De Gecoördineerde Grondwet verleent bij artikels 41, 162, 2°, 170, §4 en 173 aan de gemeenten fiscale autonomie.
De gemeenteraad keurde op 28 februari 2011 (jaarnummer 153) de aanpassing van de tarieven van de musea goed.
De gemeenteraad keurde op 19 november 2013 (jaarnummer 675) de inkomtarieven van de stedelijke musea goed.
De gemeenteraad keurde op 17 december 2019 (jaarnummer 793) de wijzigingen in het retributiereglement voor het Fotomuseum, het Museum voor Edelsmeedkunst, Juwelen en Diamant (DIVA) en het Modemuseum goed met ingang vanaf 1 januari 2020. Dit gemeenteraadsbesluit vermeldt dat in 2020 bekeken wordt hoe de retributiereglementen van deze drie musea opgenomen kunnen worden in een globaal retributiereglement Culturele Instellingen / Erfgoed.
De gemeenteraad keurde op 17 december 2019 (jaarnummer 795) de wijzigingen van het retributiereglement van de stedelijke musea goed. Dit gemeenteraadsbesluit bevatte de continuering van de tarieven.
De ontvangsten van dit retributiereglement komen ten goede aan het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed.
De gemeenteraad keurt de wijzigingen van het retributiereglement voor de inkomtarieven van de stedelijke musea beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen / Erfgoed goed.
De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het retributiereglement voor de inkomtarieven van de stedelijke musea beheerd door het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen / Erfgoed.
De gemeenteraad beslist om de tariefbepaling voor tijdelijke marketingacties, voor tijdelijke tentoonstellingen en bij tijdelijke, gedeeltelijke sluitingen te delegeren aan het Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen Erfgoed / Kunsten.