Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
Het project TAKEOFFANTWERP, waarvoor een aanvraag voor projectfinanciering zal worden ingediend in het kader van de VLAIO-oproep 'ecosystemen voor jong ondernemerschap in studentensteden', zal in de periode 2020-2024 voortbouwen op de huidige werking van het lopende EFRO-project TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE 2. Er wordt verder gewerkt in de geest van de huidige samenwerkingsprincipes en de gezamenlijke ambitie om studenten te inspireren, informeren en activeren rond ondernemen alsook ondersteuning te bieden die aanvullend is op de ondernemersactiviteiten van de individuele instellingen. TAKEOFFANTWERP wil de partnerschappen met de instellingen voor hoger onderwijs verder bevorderen. Het project voorziet activiteiten die gericht zijn op kennisopbouw en kennisdeling onder de partners. Er is bijzondere aandacht voor innovatie en interdisciplinariteit doorheen de werking.
Daarnaast wordt met dit project meer expliciet ingezet op het in beeld brengen van de student-ondernemer zelf. Rolmodellen en goede praktijkvoorbeelden van intrapreneurschip en entrepreneurship worden ingezet om kennis en bewustzijn te vergroten. Er wordt een speciale werking voor alumni ontwikkeld, dé ambassadeurs van het ecosysteem. Hierdoor wordt het mogelijk om ook meer latente doelgroepen te bereiken zoals onderwijsprofessionals en andere actoren die zich in het aanbod van TAKEOFFANTWERP herkennen en zo in te zetten op de verbreding van de werking. De communicatie en monitoring van het project worden naar een hoger niveau getild met aandacht voor digitalisering en effectmeting.
Het partnerschap is gebaseerd op de bestaande samenstelling van TAKEOFFANTWERP:
Voor deze oproep wordt dit partnerschap uitgebreid met partner/medebegunstigde KAVKA, een jongerenorganisatie en jongerencentrum in Antwerpen met een sterke en geprofessionaliseerde werking rond ondernemingszin en ondernemerschap, BAAS.
Daarnaast wenst het projectconsortium beleidsmatig en wat betreft bereik zich ook te richten tot heel het hoger onderwijs in de Antwerpse regio. Daarom worden ook volgende gelieerde partners betrokken bij het project:
De stad Antwerpen speelt een verbindende rol tussen de partners, bewaart het overzicht van alle spelers in het ecosysteem en zorgt mee voor de verbinding tussen TAKEOFFANTWERP en het bredere Antwerpse ecosysteem. Op die manier stimuleert de stad Antwerpen het ondernemen en studeren 'in het echte leven' en bouwt zij mee aan interdisciplinariteit en innovatie. De stad Antwerpen zet zich in voor intakegesprekken, de co-organisatie van evenementen over ondernemerschap en de opvolging van de operationele werking van TAKEOFFANTWERP in samenwerking met de AUHA.
De bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing, afdeling Business en Innovatie zal het project uitvoeren voor de stad Antwerpen. De stad Antwerpen engageert zich in het project met 50% VTE personeelsinzet.
Het eerste werkjaar start op 1 december 2020 en eindigt op 30 september 2021. De totale financiering zal worden toegekend voor 4 jaar. Jaarlijks moet er een actieplan, begroting en eindrapportering worden ingediend. Het projectbudget bedraagt voor alle partners samen 1.478.571,44 euro voor 4 jaar. Er wordt een subsidie van 1.035.000,00 euro aangevraagd. Het aandeel van de stad Antwerpen in de subsidie is 152.651,26 euro.
De Universiteit Antwerpen zal als promotor het projectvoorstel indienen bij VLAIO. Indien het project wordt goedgekeurd zal de promotor een projectovereenkomst afsluiten met VLAIO. Tussen de promotor (UA) en de copromotor (stad Antwerpen) zal vervolgens een partnerschapsovereenkomst worden afgesloten waarin afspraken en engagementen voor de uitvoering en de financiële afrekening van het project worden vastgelegd.
Op 5 december 2014 keurde het college de uitbouw van TAKEOFFANTWERP goed (jaarnummer 12379). De stad Antwerpen ging deze formele samenwerking aan met de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen (AUHA) om strategisch in te zetten op de ontwikkeling van ondernemersvaardigheden bij studenten.
Aansluitend bij het project TAKEOFFANTWERP bekrachtigde het college op 5 februari 2016 (jaarnummer 886) de indiening van het projectvoorstel TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE in het kader van een EFRO-oproep voor ecosystemen voor jong ondernemerschap in studentensteden. Het EFRO-project werd goedgekeurd en liep van 1 september 2016 tot 30 november 2018. Op 9 mei 2018 (jaarnummer 4236) keurde het college de indiening van een vervolgproject bij EFRO goed: TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE 2. Ook dit project werd goedgekeurd en loopt nog tot 30 november 2020.
Voortbouwend op deze constructieve samenwerking in het kader van TAKEOFFANTWERP heeft de stad Antwerpen het bestaande partnerschap met de AUHA bestendigd en versterkt door het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst op 20 maart 2020 (jaarnummer 2703). Daarmee wordt aangesloten bij het bestuursakkoord 'De grote verbinding'. De AUHA bevestigde op het uitvoerend college van 30 januari 2020 reeds haar engagement voor de komende vijf jaar voor de werking van TAKEOFFANTWERP.
VLAIO wenst de ecosysteemwerking gericht op studenten hoger onderwijs (18 tot 25 jaar) te continueren en de verdere uitbouw en de inbedding ervan in het bredere stadsecosysteem mogelijk te maken. Als vervolg op de eerdere EFRO-oproepen, lanceert VLAIO nu een eigen Vlaamse projectfinanciering met het oog op het continueren en verankeren van de werking van de ecosystemen voor jong ondernemerschap in de Vlaamse studentensteden. VLAIO kent een jaarlijkse projectsubsidie toe die gebaseerd is op een bredere visie met strategische doelstellingen die de horizon van één jaar overstijgen. Een financiering gedurende 4 academiejaren (vanaf 2020-2021) is mogelijk.
De nieuwe projectperiode sluit aan op de huidige EFRO-periode en gaat op 1 december 2020 van start. Om beroep te kunnen doen op de financiering van VLAIO moet het projectconsortium van TAKEOFFANTWERP ten laatste op 21 september 2020 een aanvraag indienen.
Indien het project wordt goedgekeurd zal de financiering door VLAIO worden toegekend voor 4 jaar. Het totale projectbudget bedraagt voor alle partners samen 1.478.571,44 euro. Hiervan wordt 1.035.000,00 euro door Vlaanderen gefinancierd. Het aandeel van de stad Antwerpen bedraagt 218.073,23 euro voor 4 jaar (personeelskost), waarvan 152.651,26 euro zal gesubsidieerd worden.
Er wordt jaarlijks een totaal projectbudget voorzien van 385.714,29 euro. Voor het eerste academiejaar, 2020-2021, start de projectperiode op 1 december 2020 (in plaats van op 1 oktober). De subsidie voor het eerste jaar wordt verrekend a rato van 10 maanden. Dit betekent dat voor het eerste werkingsjaar het totale projectbudget 321.428, 57 euro is waarvan 225.000,00 VLAIO-financiering. Voor de volgende 3 jaar bedraagt het projectbudget telkens 385.714,29 euro en de subsidie 270.000,00 euro.
De stad Antwerpen zal via de Universiteit Antwerpen 152.651,26 euro doorgestort krijgen (VLAIO-middelen). Het aandeel van de stad Antwerpen in het project bedraagt 65.421,97 euro en wordt gerealiseerd door het inzetten van personeel (0,5 VTE). De personeelsuitgaven zijn voorzien door Ondernemen en Stadsmarketing.
Na de goedkeuring zullen de eventuele ontvangsten en uitgaven die met het project gepaard gaan in het reguliere budget van de dienst Ondernemen en Stadsmarketing, afdeling Business en Innovatie worden opgenomen en zal een subsidiefiche worden opgemaakt.
Het college keurt de deelname aan de VLAIO-oproep 'ecosystemen voor jong ondernemerschap in studentensteden' met het project TAKEOFFANTWERP goed.