Terug
Gepubliceerd op 21/09/2020

2020_CBS_07671 - Omgevingsvergunning - OMV_2020065137. Scheldelaan - Kaai 913K. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 18/09/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_07671 - Omgevingsvergunning - OMV_2020065137. Scheldelaan - Kaai 913K. District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_07671 - Omgevingsvergunning - OMV_2020065137. Scheldelaan - Kaai 913K. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.      de gemeentelijke projecten;

2.      andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2020065137

Gegevens van de aanvrager:

NV ATS Antwerp met als adres Bijkhoevelaan 10 te 2110 Wijnegem en NV PSA Antwerp met als adres Napelsstraat 79 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Scheldelaan 913K 2040 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 20 sectie A nr. 1/2 Z

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

bouwen van een refter

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

Relevante voorgeschiedenis

Op 26 juni 1996 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/1995/5-95/B/1754 – 19953929) voor het bouwen van magazijnen voor elektriciens en kantoor.


Inhoud van de aanvraag

Bouwen van een refter

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

brandweer/ risicobeheer/ preventie

30 juli 2020

6 augustus 2020

Voorwaardelijk gunstig

Havenbedrijf Antwerpen

30 juli 2020

28 augustus 2020

Gunstig

Vlaams gewest, Agentschap Natuur en Bos

30 juli 2020

4 augustus 2020

Geen advies

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Grotendeels geldt hier eveneens het bestemmingsvoorschrift Gebied voor Zeehaven- en watergebonden bedrijven. Ten noordoosten van de aanvraag bevindt zich de Scheldelaan, bestemd als Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Parallel daaraan lopen twee overdrukken met als aanduiding Leidingstraat en Hoogspanningsleiding.

Ten zuiden van de aanvraag is de Noordzeeterminal bestemd als Gebied voor waterweginfrastructuur.

 

Op circa 70 meter ten westen van de aanvraag bevindt zich de grens van het afgebakende zeehavengebied. Buiten de afbakeningslijn is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing, met bestemmingen Bestaande waterwegen (voor de Schelde), Natuurgebieden met wetenschappelijke waarde of natuurreservaten en overdruk Reservatiegebieden.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).

De gewestelijke verordening hemelwater is van toepassing op de aanvraag. Er werd echter een afwijking op de gewestelijke hemelwaterverordening aangevraagd voor de aspecten hergebruik en infiltratie. Volgens artikel 13 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater, kan het vergunningverlenende bestuursorgaan bij de beoordeling van de aanvraag in uitzonderlijke gevallen afwijkingen toestaan van de verplichtingen van dit besluit als dat om specifieke redenen met betrekking tot de mogelijkheden van hergebruik of plaatselijke terreinkenmerken verantwoord of noodzakelijk is.

De aanvrager vraagt een afwijking op het aspect infiltratie met als motivatie de onmiddellijke nabijheid van de Schelde. Daar het tevens een gebouw betreft met een relatief beperkte oppervlakte boven voorheen reeds verhard terrein, kan afwijking op het aspect infiltratie worden toegestaan.

 

Volgens de aanvrager zijn er geen hergebruikmogelijkheden waardoor het plaatsen van een hemelwaterput volgens hem geen meerwaarde heeft. Echter kan hemelwater worden gebruikt voor bijvoorbeeld het kuisen van de refter, kuisen van de ramen of bewateren van planten. De afwijking op het aspect hergebruik wordt niet toegestaan. Als voorwaarde wordt het plaatsen van een hemelwaterput met een inhoud van 10.000 liter opgelegd. De overloop van de hemelwaterput mag worden aangesloten op de riolering.

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).

De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag daar het gebouw dienst doet als refter voor havenarbeiders.

 

Sectorale regelgeving

MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.

Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

 

Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.

Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

Functionele inpasbaarheid

In het zuidwesten van een containerterminal, wordt ten noorden van een bestaand gebouw een nieuw gebouw voorzien met een oppervlakte van circa 250 m². Het nieuwe gebouw, met enkel een gelijkvloerse verdieping, zal ingericht worden als polyvalente ruimte met een kitchenette en automaten en zal dienst doen als refter/eetruimte voor havenarbeiders. Het gebouw is dus niet publiek toegankelijk.

 

Als nevenfunctie bij de havengerelateerde industriële activiteit past de aanvraag zich functioneel in in de nabije en ruime omgeving.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

Het gebouw is door zijn opvatting - het bestaat uit slechts één bouwlaag van circa 250 m² en wordt op zeer beperkte afstand van een reeds bestaand gebouw voorzien - weinig compact en daardoor in principe in strijd met zuinig en duurzaam ruimtegebruik. De aanvrager motiveert echter deze opstelling. Omwille van operationele redenen is het nodig om de gehele uitbreiding op het gelijkvloers te voorzien. Door het lage gewicht van het nieuwe gebouw is het mogelijk om met een goedkopere funderingsmethode te werken, in tegenstelling tot het bestaande gebouw dat op palen gefundeerd staat. Dit betekent wel dat de twee gebouwen niet fysiek met elkaar verbonden mogen zijn en dat er een bepaalde afstand noodzakelijk is om onderlinge beïnvloeding te vermijden (zettingsverschillen). De aanvraag is naar gabarit niet storend binnen de reeds bestaande ontwikkeling (zie parkeerplaatsen, gebouwen en plaatsen van containers) van het terrein.

 

Visueel-vormelijke elementen

De gevels worden bekleed met aluminium sandwichpanelen in een donkere (zwart/donkergrijs) kleur. Een specifieke RAL-kleur wordt niet vermeld. Omwille van duurzaamheidseisen is het belangrijk om de te grote warmteabsorptie op groot schaalniveau (hitte eiland effect, stedelijke opwarming) en lokaal schaalniveau (gebouwen) te verminderen. Oppervlaktes met een lage energetische reflectiefactor, wat het geval is bij donkere gevel- of dakbekleding hebben hierop een negatieve invloed. De voorziene gevelbeplating in een donkere kleur is bijgevolg uit te voeren in een lichtgrijze kleur.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

Advies werd gevraagd aan de brandweer/risicobeheer/preventie. Zij brachten een voorwaardelijk gunstig advies uit waarin specifiek wordt opgemerkt dat de horizontale afstand tussen een laag gebouw en een tegenoverstaand gebouw ten minste 6 meter moet bedragen, tenzij één van de twee tegenoverstaande wanden een EI60 (of REI 60 indien dragend) heeft. De afstand tussen de refter en het bestaande gebouw bedraagt geen 6 meter waardoor als voorwaarde wordt opgelegd dat één van de twee tegenoverstaande wanden dient te voldoen aan EI60 (of REI 60 indien dragend). De deuren in deze wand dienen EI?30 zelfsluitend of bij brand zelfsluitend voorzien te worden. Voor het overige dient ook aan de andere opmerkingen en veiligheidsvoorschriften zoals vernoemd in het brandweeradvies voldaan te worden.

 

Advies werd gevraagd aan het Havenbedrijf Antwerpen als gebiedsbeheerder. Dit advies is gunstig.

 

Vanwege de ligging in een Vogelrichtlijngebied werd advies gevraagd aan het Agentschap Natuur en Bos. Zij hebben aangegeven geen specifiek advies uit te brengen.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Volgens de beschrijvende nota toegevoegd aan voorliggende aanvraag, zal er door de werken geen verhoging van de capaciteit van de werknemers zijn en worden er geen bestaande parkeerplaatsen ingenomen. De aanvraag genereert bijgevolg geen bijkomende parkeerbehoefte.

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

-     er dient een hemelwaterput met een inhoud van 10.000 liter geplaatst te worden, conform de bepalingen van de verordening, waarbij een nuttig hergebruik van het opgevangen hemelwater moet worden toegepast (bijvoorbeeld kuisen refter, kuisen ramen, bewateren planten,…);

-     de gevelpanelen dienen uitgevoerd te worden in een lichtgrijze kleur zoals de RAL-kleuren: 7004, 7030, 7032, 7035, 7038, 7044, 7047 (niet-limitatief);

-     er dient te worden voldaan aan de voorwaarden uit het advies van de brandweer/risicobeheer/preventie, aan de voorwaarde onder 1.3 moet echter worden voldaan door de zuidgevel en de aanwezige gevelopeningen van het nieuwe gebouw te laten voldoen aan de vereisten van art. 1.3 (aangezien de andere mogelijkheden een andere inplanting van de aanvraag vragen).

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

3 juli 2020

Volledig en ontvankelijk

30 juli 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

28 september 2020

Verslag GOA

8 september 2020

naam GOA

Bieke Geypens

 

Onderzoek

Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Stedenbouwkundige voorwaarden

-     er dient een hemelwaterput met een inhoud van 10.000 liter geplaatst te worden, conform de bepalingen van de verordening, waarbij een nuttig hergebruik van het opgevangen hemelwater moet worden toegepast (bijvoorbeeld kuisen refter, kuisen ramen, bewateren planten,…);

-     de gevelpanelen dienen uitgevoerd te worden in een lichtgrijze kleur zoals de RAL-kleuren: 7004, 7030, 7032, 7035, 7038, 7044, 7047 (niet-limitatief);

-     er dient te worden voldaan aan de voorwaarden uit het advies van de brandweer/risicobeheer/preventie, aan de voorwaarde onder 1.3 moet echter worden voldaan door de zuidgevel en de aanwezige gevelopeningen van het nieuwe gebouw te laten voldoen aan de vereisten van art. 1.3 (aangezien de andere mogelijkheden een andere inplanting van de aanvraag vragen).

 

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.