SW/EMA en SW/PR bevestigen dat het project nauw aansluit bij de stedelijke engagementen rond leefbaarheid en duurzaamheid van het openbaar domein in het bestuursakkoord. De projectwerking van de Tuinstraten heeft een bijzondere synergie met dit projectvoorstel. Het project is ook relevant in kader van het stedelijk engagement in het bestuursakkoord rond slimme mobiliteit, de modal shift en de fiets- en wandelvriendelijke heraanleg van straten. SW/MOB heeft interesse in het potentieel van Streetwise om nieuwe inzichten aan te leveren rond gedragsverandering en de modal shift. Alle afdelingen zijn bereid om de gevraagde engagementen op te nemen.
De stad neemt geen enkel financieel engagement op zich. Alle onkosten voor de organisatie van de labo's worden door het consortium gemaakt en vergoed vanuit de projectsubsidie.
De betrokken afdelingen bevestigen hiermee hun interesse in het projectvoorstel en vragen aan het college om de in bijlage opgenomen steunbrief te ondertekenen.
Tot 9 oktober loopt binnen het Vlaams Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek de projectoproep Strategisch Basis Onderzoek. Kennisinstellingen kunnen binnen deze oproep projectvoorstellen indienen ter financiering van vernieuwend onderzoek dat in geval van wetenschappelijk succes een vooruitzicht biedt voor latere economische of maatschappelijke toepassingen.
De Universiteit Antwerpen zal in deze context het projectvoorstel “Streetwise” indienen. Streetwise gaat over de ontwikkeling van innovatieve methoden om burgerwetenschap te integreren in het duurzaam ontwerp van leefbare straten. Het project is een samenwerking van Universiteit Antwerpen, Katholieke Universiteit Leuven en Vrije Universiteit Brussel.
Universiteit Antwerpen vraagt aan de stad om een steunbrief voor het project te voorzien. Indien het project wordt goedgekeurd, zal bij de uitvoering een minimaal engagement gevraagd worden aan de afdelingen Energie en Milieu Antwerpen (SW/EMA), Publieke Ruimte (SW/PR) en Mobiliteit (SW/MOB) van de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling.
Het consortium zal via co-creatieve burgerwetenschapstrajecten onderzoeken wat een straat leefbaar maakt voor lokale inwoners en gebruikers van het openbaar domein. Het project zal beleidsinzichten en technische aanbevelingen aanleveren rond leefbaarheid, die kunnen worden gebruikt vanaf de start van een ontwerptraject. Mobiliteit in de straat staat centraal in het project. Burgerwetenschap zal daarbij worden ingezet om bestaande lacunes in mobiliteitsdata op te vullen. Het project verkent in essentie de noodzakelijke randvoorwaarden om burgerwetenschap doeltreffend in te zetten in het co-creatief ontwerp van het openbaar domein. Het bouwt verder op ervaringen uit het leefbaarheidsproject Straatvinken.
Het consortium vraagt geen financiële inspanning van de stad, wel een minimaal engagement onder de vorm van deelname aan 5 co-creatieve labo’s en workshops. Concreet vraagt het consortium het volgende:
Het project heeft een duur van 4 jaar, met opstart in oktober 2021 en einde in oktober 2025.
Het college keurt de medewerking aan de labo's in kader van het project Streetwise goed en ondertekent daartoe de steunbrief.