Terug
Gepubliceerd op 06/10/2020

2020_CBS_08259 - Compensatiefonds coronavirus - Bijkomende toewijzing middelen compensatiefonds voor diverse doeleinden - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 02/10/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Fons Duchateau, schepen; Peter Wouters, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_08259 - Compensatiefonds coronavirus - Bijkomende toewijzing middelen compensatiefonds voor diverse doeleinden - Goedkeuring 2020_CBS_08259 - Compensatiefonds coronavirus - Bijkomende toewijzing middelen compensatiefonds voor diverse doeleinden - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Volgende bijkomende voorstellen worden voorgelegd aan het college:

  • Vrijstelling van huurgelden voor handelshuur door Woonhaven

In het besluit 'compensatiefonds - ondersteuning voor zelfstandigen, ondernemingen en verenigingen', goedgekeurd op zitting van 20 maart 2020 (jaarnummer 2775), stelt de stad dat ze zelfstandigen, ondernemingen en verenigingen wil tegemoet komen in de verliezen die deze geleden hebben omwille van de coronacrisis. Punt 1.3 van dit besluit bepaalt dat bij commerciële verhuringen de vorderingen van (commerciële) verhuringen, concessies en tijdelijke terbeschikkingstellingen aan zelfstandigen, verenigingen en ondernemingen - andere dan deze die betrekking hebben op zendmasten, werfinrichtingen, publicatieborden, magazijnen, kantoren, en parkings-, kwijt worden gescholden voor de periode die de Nationale Veiligheidsraad inlast plus één extra maand.

De sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven merkt bij haar commerciële verhuringen dat de coronacrisis hard heeft toegeslagen, waarbij het aflossen van huurgelden in het gedrang komt. Daarom wil Woonhaven een vrijstelling geven van huurgelden aan een aantal van haar commerciële huurders. Niet alle commerciële huurders komen in aanmerking. Woonhaven maakte een selectie van die commerciële verhuringen die door de coronacrisis een ernstig inkomensverlies leden. Woonhaven wenst de vrijstelling van huurgelden te verlenen  voor de periode van maart tot en met juni 2020. Na goedkeuring hierover op het college van burgemeester en schepenen in de zitting van 2 oktober 2020, kan Woonhaven overgaan tot het formaliseren van haar beslissing voor vrijstelling van huurgelden aan haar commerciële huurders.

Deze vrijstelling wordt geraamd op een totaal bedrag van 195.552,68 euro. Voor dit bedrag zal een toelage toegekend worden aan Woonhaven.


  • Inbedding van coronamaatregelen in eerstelijnsgezondheidszorg

Algemeen

De covid-19 pandemie die in België woedt sinds begin maart heeft gezorgd voor een enorme omslag in alle gelederen van de samenleving, en in het bijzonder in de eerstelijnsgezondheidszorg. Huisartsen zijn de spil geworden van de test- en triageactiviteiten, en specifieke centra zijn met hulp van de Stad opgericht om de covid- van de niet-covid-patiëntenstromen te scheiden en tests af te nemen volgens telkens wisselende en uitbreidende criteria.  Een lokaal initiatief voor contact tracing werd gestart en zal permanent ingebed worden in de 4 eerstelijnszones waartoe Antwerpen behoort, met een pool van contactopvolgers die huisbezoeken kunnen afleggen; een telefonisch contact center werd opgericht ter ondersteuning van de huisartsenwachtposten; verschillende acties naar sensibilisering van de bevolking en opleiding van bemiddelaars werden gedaan; een  testdorp met een grote capaciteit voor niet-symptomatische cases werd opgericht.

Deze initiatieven moeten worden verder gezet zolang dit nodig blijkt te zijn en mogelijk worden uitgebreid, en naast deze initiatieven zullen mogelijk andere initiatieven noodzakelijk zijn: promotie van contact tracing apps, opschalen van testlocaties bij verdere uitbreiding van criteria en nieuwe epidemiologische pieken, , een preventieve griepvaccinatie, ondersteuning aan de eerstelijnszorg voor de uiteindelijke Covid-19 vaccinatie … Rekening houdend met de demografische gegevens van onze stad is een multidisciplinaire en duurzame aanpak de enige manier om Covid-19 onder controle te houden. Antwerpen moet voorbereid zijn om de noodzakelijke ondersteuning te bieden waar covid-gerelateerde noden zich aandienen.

Testdorp 

Het testdorp heeft als doel om asymptomatische Covid-19-screening uit het klassieke zorgcircuit en uit de triagepunten weg te halen om:

  • De zorgverlening (huisartsen, spoed, labo’s) ten volle te kunnen benutten voor zieken;
  • Efficiënte ondersteuning te bieden aan de overheid voor de bestrijding van de pandemie;
  • De economische gevolgen van quarantainemaatregelen tot een minimum te beperken;
  • Op vraag van de overheid: een methodologie ontwikkelen die ook toepasbaar zou kunnen zijn in de rest van het land, met hetzelfde doel.

De doelgroep van het testdorp werd, met respect voor de federale teststrategie, stelselmatig uitgebreid. Volgende personen kunnen zich thans laten testen:

  • Iemand die terugkeert uit een rode zone of gecontacteerd is door een contactonderzoeker na contact met een besmette persoon;
  • Iemand die terugkeert uit een oranje zone;
  • Iemand die een test hier voorgeschreven gekregen door de huisarts;
  • Medewerkers van bedrijven onder strikte voorwaarden (thans nog een proefproject)
  • Iemand die een test nodig heeft voor een buitenlandse reis mits betaling.
  • Iemand die een tweede test wil / moet uitvoeren, onder andere met het oog op het eventueel verkorten van de quarantaineperiode.

Het aantal testen per dag stijgt stelselmatig. Bij de opstart van het testdorp was er sprake van ongeveer 120 testen per dag, daar waar we thans ongeveer spreken over 400 testen per dag. Het aantal blijft stijgen. De verwachting is dat de capaciteit op relatief korte termijn nog verder moet worden opgeschaald. De verwachting is dat asymptomatische risico-contacten van het stijgend aantal besmette personen de plaats zullen innemen van reizigers uit oranje en rode zones die na de vakantieperiode stilaan zullen afnemen.

Thans ligt ook nog de vraag voor om mobiele equipes in te zetten voor het uitvoeren van testen in de Antwerpse scholengemeenschap, in de plaats van de kinderen en ouders naar het testdorp of de huisarts te sturen. Dit in het belang van het welzijn van de kinderen.

Bijkomend worden de nodige zaken onderzocht en voorbereid om het testdorp winterproof in te richten, op een andere locatie.

Zodra een vaccin ter beschikking is, kan het testdorp worden omgevormd tot een vaccinatiedorp om de Antwerpse bevolking zo efficiënt mogelijk te vaccineren. Om de inbedding in de eerstelijnsgezondheidszorg te realiseren wordt 1.500.000,00 euro op het compensatiefonds gevraagd, met volgende spreiding:

2020: 250.000,00 euro

2021: 1.000.000,00 euro

2022: 250.000,00 euro


Volgende voorstellen kaderen in een meervraag op eerder toegekende middelen vanuit het compensatiefonds:

  • vertaalkosten coronavertalingen Atlas (college 8 mei 2020, jaarnummer 4026)
    • In het besluit dat op 8 mei werd voorgelegd aan het college werd beslist om de vertaalkosten in het kader van corona-gerelateerde vertalingen door freelancers mee te verrekenen op het compensatiefonds. Op dat moment was er een bedrag gekend 26.524,56 euro. De kosten zijn nu reeds opgelopen tot 75.990,52 euro. Er wordt dan ook een meervraag van 49.465,96 euro voorgelegd. 
  • Tijdelijke extra personeelsinzet (25 VTE) en huur materiaal in het kader van properheid openbaar domein (college 12 juni 2020, jaarnummer 5228)
    • In het besluit van 12 juni werd er 24.000,00 euro toegekend uit het compensatiefonds voor de inzet van 5 interim-medewerkers. De onderliggende berekening van deze kost blijkt foutief te zijn, waardoor de eerder toegekende middelen ontoereikend zijn. De totale kost is 76.000,00 euro, waardoor er een meervraag van 52.000,00 euro wordt voorgelegd. 


Volgende vragen volgen uit de opdracht van het college aan Financiën bij de uitgangspunten voor de tweede aanpassing van het meerjarenplan om eventueel te compenseren minderontvangsten te verwerken (college 26 juni 2020, jaarnummer 5639):

  • Opvangen van het stedelijk saldo voor de uitreiking van identiteitsbewijs/paspoort/uittreksel/rijbewijs/...
    • het grootste deel van het ontvangstenverlies wordt gecompenseerd door een daling van de uitgaven, aangezien het minder uitgeven van stukken een kleinere factuur van de federale overheid als gevolg heeft. Binnen de ontvangsten is er ook een deel dat enkel de stad ten goede komt. Dit stedelijk saldo wordt geraamd op 165.113,11 euro. 
  • Bij verschillende vrijstellingen en verminderingen van gemeentelijke belastingen en retributies werd beslist om de minderontvangsten te compenseren binnen het compensatiefonds. Voor onderstaande verminderingen moet dit, naar analogie met alle andere reglementen, nog expliciet bepaald worden.
    • belastingreglement op vaste dynamische en mobiele reclame, reclamestands en steigerdoekreclame
      • Voor de belasting op reclame wordt 95.108,00 EUR in mindering gebracht van het gebudgetteerde bedrag zoals voor 2020 voorzien in het meerjarenplan. Dit bedrag houdt rekening met een vermindering van de belasting voor 8 weken.
    • belastingreglement op de uitbatingsvergunningen
      • Voor de belasting op de uitbatingsvergunningen wordt 1/4 in mindering gebracht van het gebudgetteerde bedrag voor de jaarlijkse belasting op de uitbatingsvergunningen, uitgezonderd de uitbatingsvergunningen voor wedkantoren, voorzien in het meerjarenplan. Wat betekent dat er 77.625,00 euro in mindering wordt gebracht op het voorziene krediet.


Op 31 juli 2020 werd aan het college (jaarnummer 6541) de uitbetaling van een terugvorderbaar thesaurievoorschot aan het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA) goedgekeurd. Dit thesaurievoorschot werd aangewend voor de opstart van het testdorp op Park Spoor Oost, in afwachting van eventuele subsidies aan ZNA vanuit de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding. Aangezien er momenteel nog geen ministerieel besluit voorhanden is waarin de subsidies bevestigd worden en de looptijd van het thesaurievoorschot op 2 oktober 2020 verstrijkt, wordt het thesaurievoorschot van 434.500,00 euro budgettair omgezet in een nominatieve toelage aan ZNA, gecompenseerd op het compensatiefonds. Indien ZNA toch nog een Vlaamse tussenkomst zou ontvangen, wordt deze aan de stad terug gestort. 



Aanleiding en context

Het college keurde op 20 maart 2020 de oprichting van een compensatiefonds voor maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus goed (jaarnummer 2774). Dat compensatiefonds zal aangewend kunnen worden voor volgende doeleinden:

  • steunmaatregelen voor de economische impact op getroffen sectoren en ter sociale bescherming van getroffen groepen;
  • het opvangen van gederfde inkomsten voor de stad Antwerpen;
  • het opvangen van meerkosten voor de stad Antwerpen.

De voorstellen kaderen in punt 1 en 3.  


Algemene financiële opmerkingen


De nodige financiële middelen zullen vanuit het compensatiefonds toegewezen worden aan de betrokken doelstellingen. Middelen die niet worden aangewend voor het vooropgestelde doel, vloeien nadien terug naar het compensatiefonds.

De toelagen die in dit besluit voorzien zijn, zullen afzonderlijk worden voorgelegd aan de gemeenteraad om deze nominatief toe te wijzen. 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist om de vrijstelling van huurgelden door Woonhaven toe te wijzen vanuit het compensatiefonds voor een bedrag van 195.552,68 euro.

Artikel 2

het college beslist om de inbedding van de coronamaatregelen in de eerstelijnsgezondheidszorg toe te wijzen vanuit het compensatiefonds voor een bedrag van 1.500.000,00 euro. 

Artikel 3

Het college beslist om 49.465,69 euro voor de vertaalkosten in het kader van corona bijkomend toe te wijzen vanuit het compensatiefonds.

Artikel 4

Het college beslist om 52.000,00 euro voor de inzet van 5 interim-medewerkers in het kader van properheid openbaar domein bijkomend toe te wijzen vanuit het compensatiefonds.

Artikel 5

Het college beslist om het stedelijk saldo voor de vermindering van ontvangsten voor de uitreiking van identiteitsbewijs/paspoort/uittreksel/rijbewijs/... voor een bedrag van 165.113,11 euro toe te wijzen vanuit het compensatiefonds. 

Artikel 6

Het college beslist om de impact op de voorziene ontvangsten in het meerjarenplan als gevolg van de aanpassing van volgende belastingreglementen, naar analogie met de andere gewijzigde belastingreglementen, toe te wijzen vanuit het compensatiefonds:

  • belastingreglement op vaste dynamische en mobiele reclame, reclamestands en steigerdoekreclame voor een bedrag van 95.108,00 euro
  • belastingreglement op de uitbatingsvergunning voor een bedrag van 77.625,00 euro

Artikel 7

Het college beslist om het thesaurievoorschot van 434.500,00 euro aan ZNA, toegekend op 31 juli 2020 (jaarnummer 6541), budgettair om te zetten naar een nominatieve toelage aan ZNA gecompenseerd op het compensatiefonds. Indien ZNA toch nog een Vlaamse tussenkomst zou ontvangen, wordt deze aan de stad terug gestort. 

Artikel 8

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 9

Het college geeft opdracht aan

DoelOpdracht
FI/Meerjarenplanom met de betrokken bedrijven de concrete financiële uitwerking te bespreken en te verwerken in het meerjarenplan 2020-2025.