Artikel 56§3, 8 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de daden van beschikking over roerende goederen, met uitzondering van het aangaan van de dadingen.
Onderwijs Vlaanderen riep op 25 maart 2020 op om oude laptops te doneren aan kwetsbare leerlingen uit het middelbaar onderwijs zonder thuiscomputer. Jongeren die vandaag online les willen volgen of taken krijgen naar aanleiding van COVID-19, hebben uiteraard een computer nodig, maar helaas hebben op dit moment nog bijna 100.000 Belgische jongeren geen computer in huis en dus geen toegang tot het internet.
Digital For Youth.be (opgericht door DNS Belgium & Close the Gap, in samenwerking met de Koning Boudewijn Stichting) wil hieraan tegemoet komen en doet dit in de eerste plaats door bruikbare laptops te voorzien voor deze jongeren, zo snel mogelijk, zodat zij geen leerachterstand zouden oplopen.
Op 3 april 2020 (jaarnummer 3201) keurde het college goed dat informatiedragers afkomstig uit inboedels in de toekomst zullen worden geschonken aan Digital For Youth, onder de voorwaarde van het voorleggen van een attest van datavernietiging.
In de voorliggende samenwerkingsovereenkomst worden enerzijds de nodige afspraken gemaakt met betrekking tot bestemming van de schenking. Anderzijds worden ook afspraken gemaakt met betrekking tot de modaliteiten van de schenking en de datavernietiging.
Wanneer burgers uit hun huis worden gezet (bijvoorbeeld wegens wanbetaling), zal de gerechtsdeurwaarder de goederen waarvan hij vreest ze niet te kunnen valideren, op straat zetten. De stad Antwerpen is verplicht deze goederen in bewaring te nemen; de eigenaar kan ze nog tot zes maanden later komen ophalen. Hetzelfde geldt voor allerlei verloren voorwerpen, die na overhandiging aan politiezone Antwerpen ook in de stadsmagazijnen terechtkomen.
Geregeld komen burgers hun huisraad of verloren goederen echter niet meer ophalen, waarop de stad Antwerpen na zes maanden eigenaar wordt. Deze goederen worden in principe verkocht via een veilinghuis.
Onder deze goederen bevinden zich ook laptops, smartphones, gsm’s enzovoort, waarop mogelijk vertrouwelijke informatie te vinden is. Deze informatie werd bij verkoop in het verleden niet gewist, wat in 2017 leidde tot imagoschade voor de stad Antwerpen.
Hierop werd beslist dragers van potentieel gevoelige informatie (ICT) niet meer te verkopen.
Gedurende enkele jaren stapelden digitale dragers zich op in de stadsmagazijnen.
Het college keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en Digital For Youth vzw, over de bestemming van de schenking en de afspraken met betrekking tot de modaliteiten van de schenking en de datavernietiging, goed