Terug
Gepubliceerd op 23/11/2020

2020_CBS_09513 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020110676. Industrieweg 16. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 20/11/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_09513 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020110676. Industrieweg 16. District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_09513 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020110676. Industrieweg 16. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.      de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.      de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2020110676

Gegevens van de aanvrager:

Zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

de heer Jochen Fierens met als contactadres Scheldelaan 410 te 2040 Antwerpen en NV VOPAK TERMINAL EUROTANK met als adres Industrieweg 16 te 2030 Antwerpen

Ligging van het project:

Industrieweg 16 te 2030 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 14 sectie A nr. 417M

Inrichtingsnummer:

20171031-0024 (Panocean Eurotank)

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

Op- en overslagbedrijf: verandering door wijziging en sloop tankpark

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Bestaande toestand

Een industriële site met reeds vergunde en vergund geachte tankparken.

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft het slopen van een tankpark.

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

De deputatie van de provincie Antwerpen verleende op 10 januari 2013 een milieuvergunning voor de hernieuwing na verandering van een op- en overslagbedrijf, met als eindtermijn 10 januari 2018 voor wat betreft het drainagenetwerk en 10 januari 2033 voor het overige. Nadien werden nog diverse vergunningen verleend voor veranderingen.

 

Inhoud van de aanvraag

Het voorwerp van de aanvraag betreft een vermindering van de opslagcapaciteit van gevaarlijke producten.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

1.4.

Inrichtingen voor de opslag van aardolie, petrochemische of chemische producten met een opslagcapaciteit van 100.000 ton of meer;

-35.380 ton

6.4.3°

opslagplaatsen voor brandbare vloeistoffen met een totale opslagcapaciteit van meer dan 5.000.000 liter;

-35.380.000 liter

17.3.4.3°

bijtende vloeistoffen en vaste stoffen - opslagplaatsen voor vloeistoffen en vaste stoffen op basis van etikettering gekenmerkt door het gevarenpictogram GHS05 met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 100 ton;

-35.380 ton

17.3.5.3°

opslagplaatsen voor vloeistoffen en vaste stoffen op basis van etikettering gekenmerkt door het gevarenpictogram GHS06 met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 5 ton;

-74.550 ton

17.3.6.3°

opslagplaatsen voor schadelijke vloeistoffen en vaste stoffen, op basis van etikettering gekenmerkt door het gevarenpictogram GHS07, met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer 100 ton;

-35.380 ton

17.3.7.3°

opslagplaatsen voor vloeistoffen en vaste stoffen die op lange termijn gezondheidsgevaarlijk zijn (gevarenpictogram GHS08) met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 50 ton.

-35.380 ton

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

29 oktober 2020

5 november 2020

Gunstig

 







Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ archeologie

28 oktober 2020

30 oktober 2020

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden voornamelijk de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor het Hansadok, het Vijfde Havendok en het Industriedok – Gebied voor waterweginfrastructuur. De Scheldelaan heeft als bestemming Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Voor de spoorwegen op circa 410 meter ten zuiden van de aanvraag geldt het bestemmingsvoorschrift Gebied voor spoorinfrastructuur. Op circa 150 meter ten noorden en op circa 440 meter ten zuiden van de aanvraag lopen overdrukken met als aanduiding Leidingstraat.

 

Binnen de straal van 500 meter is tevens het GRUP Oosterweelverbinding – wijziging van toepassing (Besluit van de Vlaamse regering van 20 maart 2015). Volgens dit GRUP geldt op circa 410 meter ten zuiden van de aanvraag de overdruk Werfzone.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Sectorale wetgeving

Archeologienota: overeenkomstig artikel 5.4.1 van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 moet aan bepaalde aanvragen een archeologienota waarvan akte is genomen worden toegevoegd.

In voorliggende aanvraag, die niet door een publiekrechtelijke instantie is ingediend, bedraagt de ingreep in de bodem meer dan 5.000 m², is het project gelegen in industriegebied, buiten beschermde archeologische sites en buiten geïnventariseerde archeologische zones, waardoor de aanvrager verplicht is een archeologienota waarvan akte is genomen toe te voegen aan de aanvraag. Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft op 22 september 2020 akte genomen van de toegevoegde archeologienota met ID 16137. De archeologienota vermeldt de aangevraagde ingrepen correct. Het bijhorende programma van maatregelen beveelt geen vervolgonderzoek en geeft het terrein vrij.

Opgemerkt wordt dat de archeologienota eveneens melding maakt van de geplande bodemsanering en de nieuwbouw van twee tankparken. Volgens de beschrijvende nota worden deze werken pas in een volgende fase aangevraagd. Bij omgevingsvergunningsaanvragen dienen unieke archeologienota’s toegevoegd te worden. Dit wil zeggen dat voor de vergunningsplichtige bodemingrepen die geen onderdeel uitmaken van voorliggende aanvraag er een nieuwe archeologienota dient opgemaakt te worden en voor aktename aangemeld dient te worden bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

In het zuidoosten op de site van een bestaande tankterminal, gelegen ten noorden van het Industriedok, wordt een tankpark gesloopt. Deze sloopaanvraag kadert in de herontwikkeling van het terrein daar deze bestaande tankputten verouderd en versleten zijn. Na het slopen van het tankpark zullen op deze locatie twee nieuwe tankputten gerealiseerd worden. Deze werken maken echter geen deel uit van voorliggende aanvraag en zullen het voorwerp uitmaken van een aparte omgevingsvergunningsaanvraag.

 

Het tankpark betreft volgende te slopen constructies en verhardingen: 

-     55 tanks op een sokkel met een totale oppervlakte van circa 3.418 m²; 

-     15 sokkels met een totale oppervlakte van circa 524 m²; 

-     een betonverharding met een oppervlakte van circa 420 m²;

-     betonnen keermuren met een totale lengte van circa 590 meter; 

-     leidingbruggen. 

 

Daar op het terrein in de toekomst een nieuw tankpark zal gebouwd worden, maar deze werken nog niet worden aangevraagd in voorliggende aanvraag, dient het terrein na de sloopwerkzaamheden vochtig gehouden te worden of in te zaaien met een streekeigen grasmengsel om stofhinder naar de omgeving te voorkomen. Tevens dienen alle ondergrondse constructies afgebroken te worden, met inbegrip van de funderingszolen. Funderingspalen dienen weggebroken tot op tenminste 2 meter onder de paalkop. De niet meer te gebruiken rioleringen en andere leidingen dienen uit de ondergrond verwijderd. Het is verboden aan te vullen met afval.

 

De sloop van de constructies en verhardingen dragen bij tot de herontwikkeling en de verdere exploitatie van het industriegebied waardoor de aanvraag functioneel inpasbaar is.

 

Mobiliteitsimpact (o.a. toetsing parkeerbehoefte)

De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte en geen significante toename van het aantal verkeersbewegingen.

 

Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid

Gezien de aanvraag een sloop betreft van niet historisch of architecturaal waardevolle constructies midden in industriegebied, is de ruimtelijke impact beperkt en is de aanvraag in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Vopak Terminal Eurotank baat aan de Industrieweg een terminal uit waar chemische vloeibare producten en olieproducten voor derden worden opgeslagen. Deze vloeistoffen worden in bulk aangeleverd en opgeslagen in tanks verdeeld over tankenparken. De aan- en afvoer van vloeibare producten in bulk gebeurt zowel via tankwagens/tankcontainers, spoorwagons, schepen als pijpleidingen.

 

Met onderhavige aanvraag wenst de exploitant tankpark 10/50/100/200 te verwijderen waardoor de opslagcapaciteit van gevaarlijke producten wordt verminderd. Voor diverse indelingsrubrieken neemt de opslagcapaciteit bijgevolg af met 35.380 ton. Specifiek voor rubriek 17.3.5.3 is er een vermindering met 74.550 ton aangezien hiervoor in het verleden een verkeerde capaciteitsberekening werd uitgevoerd.

 

Aan de andere tanks, verplaatsbare recipiënten of vergunningsplichtige activiteiten verandert er niets.

 

Gelet op de aard van de voorliggende beperkte verandering wordt er geen bijkomend risico voor de mens of het milieu verwacht, bovendien wordt er geoordeeld dat de hinder niet vergroot ten opzichte van de vergunde situatie.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

-     Het terrein is na de sloopwerkzaamheden vochtig te houden of in te zaaien met een streekeigen grasmengsel om stofhinder naar de omgeving te voorkomen.

-     Alle ondergrondse constructies dienen verwijderd te worden; uitzondering hierop zijn funderingspalen dewelke moeten worden weggebroken tot op ten minste 2 meter onder de paalkop; ongebruikte rioleringen en leidingen moeten uit de ondergrond verwijderd worden; het is verboden aan te vullen met afval.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

1.4.

Inrichtingen voor de opslag van aardolie, petrochemische of chemische producten met een opslagcapaciteit van 100.000 ton of meer;

-35.380 ton

6.4.3°

opslagplaatsen voor brandbare vloeistoffen met een totale opslagcapaciteit van meer dan 5.000.000 liter;

-35.380.000 liter

17.3.4.3°

bijtende vloeistoffen en vaste stoffen - opslagplaatsen voor vloeistoffen en vaste stoffen op basis van etikettering gekenmerkt door het gevarenpictogram GHS05 met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 100 ton;

-35.380 ton

17.3.5.3°

opslagplaatsen voor vloeistoffen en vaste stoffen op basis van etikettering gekenmerkt door het gevarenpictogram GHS06 met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 5 ton;

-74.550 ton

17.3.6.3°

opslagplaatsen voor schadelijke vloeistoffen en vaste stoffen, op basis van etikettering gekenmerkt door het gevarenpictogram GHS07, met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer 100 ton;

-35.380 ton

17.3.7.3°

opslagplaatsen voor vloeistoffen en vaste stoffen die op lange termijn gezondheidsgevaarlijk zijn (gevarenpictogram GHS08) met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 50 ton.

-35.380 ton

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

27 oktober 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

26 november 2020

Onderzoek

De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

-     Het terrein is na de sloopwerkzaamheden vochtig te houden of in te zaaien met een streekeigen grasmengsel om stofhinder naar de omgeving te voorkomen.

-     Alle ondergrondse constructies dienen verwijderd te worden; uitzondering hierop zijn funderingspalen dewelke moeten worden weggebroken tot op ten minste 2 meter onder de paalkop; ongebruikte rioleringen en leidingen moeten uit de ondergrond verwijderd worden; het is verboden aan te vullen met afval.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

Dienst Taak
SW/VHet advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.