Terug
Gepubliceerd op 29/09/2020

2020_RMW_00038 - Sociaal relanceplan - Kwetsbare gezinnen die huren op private woningmarkt. Septembergeld - Goedkeuring

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
ma 28/09/2020 - 21:00 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jan Penris, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid

Verontschuldigd

Claude Marinower, schepen; Nahima Lanjri, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_RMW_00038 - Sociaal relanceplan - Kwetsbare gezinnen die huren op private woningmarkt. Septembergeld - Goedkeuring 2020_RMW_00038 - Sociaal relanceplan - Kwetsbare gezinnen die huren op private woningmarkt. Septembergeld - Goedkeuring

Motivering

Algemene financiële opmerkingen

De POD MI kent volgende bedragen toe aan OCMW Antwerpen als subsidie  'Subsidie Covid-19': 

  • subsidie 5.794.170,00 euro;
  • personeel-en/of werkingskosten: 503.841,00 euro.

De kostprijs van deze actie bedraagt (onder voorbehoud) 2.580.894,00  euro. De totale kostprijs is afhankelijk van het totaal aantal gerechtigden dat voormelde uitkeringen ontvangt in juli 2020. Gegevens over het totaal aantal gerechtigden werden opgevraagd bij de Kruispuntbank Sociale Zekerheid en de mutualiteiten. 

Voor de personeel- en werkingskosten werd nog niet bepaald hoe deze worden ingezet. Indien nodig volgt hierover nog verdere besluitvorming.

Er wordt een besluit geagendeerd om de middelen versneld te kunnen aanwenden in de begroting, gezien de middelen in 2020 besteed moeten zijn.


Regelgeving: bevoegdheid

Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 78, tweede lid, 3°

Aanleiding en context

In mei 2020 maakte de federale regering 15 miljoen euro vrij als subsidie Covid-19, om OCMW's toe te laten de noodzakelijke hulpverlening toe te kennen aan de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Dit  budget werd in juli 2020 versterkt met een aanvullend budget van 100 miljoen euro. Voor OCMW Antwerpen gaat het om een subsidie van 5.794.170,00 euro en een bedrag van 503.841,00 euro voor personeel- en of werkingskosten voor het beheer van de nieuwe aanvragen.

Onderliggende vraag kadert in de uitvoering van het sociaal relanceplan van de stad Antwerpen.

Argumentatie

    1. Inleidend

Het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op verschillende aspecten van het sociaal beleid en op verschillende kwetsbare doelgroepen. 

Het onderzoeksconsortium COVIVAT (Corona Onderzoeksconsortium Voor InkomensVerdeling en sociAle effecTen) ging de financiële impact na van de coronamaatregelen op verschillende huishoudens en de effecten van COVID-19 op de dienstverlening van OCMW’s en lokale besturen. Vastgesteld werd onder meer dat  alleenstaande ouders in tijdelijke werkloosheid geen financiële marge hebben en in de problemen komen om essentiële uitgaven te doen, zoals voor wonen, verzorgingsproducten en voeding. Het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van Thomas More (CEBUD) ontwikkelde wetenschappelijke budgetstandaarden om te bepalen hoeveel inkomen een gezin minimaal nodig heeft om volwaardig aan de maatschappij te kunnen deelnemen (de referentiebudgetten). CEBUD stelde vast dat de minimuminkomens voor heel wat gezinnen niet volstaan om een menswaardig leven te leiden. Vooral gezinnen met kinderen ten laste die een woning huren op de privémarkt en een minimumuitkering ontvangen hebben het financieel erg moeilijk. 

    2. Sociaal relanceplan stad Antwerpen- actie 'septembergeld voor kwetsbare gezinnen die huren op de private woningmarkt'

Het sociaal relanceplan van de stad Antwerpen voorziet een aantal acties, onder de vorm van maatschappelijke dienstverlening, om de inkomens te versterken van kwetsbare groepen.

    2.1. Doelgroep

    Op basis van het onderzoek van COVIVAT en CEBUD worden volgende doelgroepen weerhouden:

  • personen met als inkomen een (equivalent) leefloon met personen ten laste die een woning huren op de privémarkt;
  • personen in schuldhulpverlening bij OCMW Antwerpen met personen ten laste die een woning huren op de privémarkt;
  • personen met als inkomen een minimum-werkloosheidsheidsuitkering als gezinshoofd die een woning huren op de privémarkt;
  • personen met als inkomen een invaliditeitsuitkering (ziekenfonds) met personen ten laste die een woning huren op de privémarkt;
  • personen met  als inkomen een inkomensvervangende en/of integratietegemoetkoming met  personen ten laste die een woning huren op de privémarkt.

    2.2. Simulatie aantal gerechtigden

Het aantal gerechtigden met (equivalent) leefloon en in schuldhulpverlening zijn bekend. Voor de andere doelgroepen werden de gegevens opgevraagd  bij de Kruispunt Sociale Zekerheid (KSZ). De cijfers in onderstaande tabel zijn een schatting op basis van de huidige beschikbare cijfers. 


Doelgroep met kinderen ten laste en privéhuur

Aantal

# Leefloon en equivalent leefloon

1.545

# Uitkeringsgerechtigde werklozen (>=1j) 

2.081

# klanten schuldhulpverlening

238

# Inkomensvervangende en/of integratietegemoetkoming

2.511

#  invaliden  (uitkering ziekenfonds)

399

Totaal

6.774


    2.3. Berekening en bedragen (simulatie)

    Het berekend bedrag is gebaseerd op het verschil tussen het referentiebudget uit het CEBUD- onderzoek en de ontvangen uitkering.

    Voor deze actie zal de premie gemiddeld ongeveer 381,00 euro per gezin bedragen (bedrag verschillend naargelang de hoogte van de uitkering van de doelgroep). 

    2.4. Besteding

    De premie is een financiële ondersteuning voor de betaling van de extra kosten van gezinnen bij de start van het nieuwe schooljaar.

    2.5. Aanvraag, sociaal onderzoek en beslissing 

De premie wordt proactief toegekend aan de gezinnen die tot de doelgroep behoren op basis van de gegevens die KSZ bezorgt en na controle of het om een huurwoning gaat. In e-Vita wordt een gestandaardiseerd sociaal verslag opgenomen. Beslissingen worden op lijst, ter bekrachtiging, voorgelegd aan het subcomité.

    2.6. Verwerking gegevens

    De gegevens worden maximaal digitaal verzameld en verwerkt.

    2.7. Uitbetaling

    De premie wordt gestort op de bankrekening van de gezinnen. Indien deze gegevens niet bekend zijn wordt de premie op een andere manier (bijvoorbeeld via betaalkaart) uitbetaald. 

    2.8. Verantwoording van de subsidie

    De verantwoording dient te gebeuren via het uniek verslag voor 28/2/2021. Hiervoor zal een besluit voor het vast bureau opgemaakt worden. 


Juridische grond

Koninklijk besluit van 13 mei 2020 houdende het invoeren van een subsidie “Covid-19” voor de doelgroep van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS05 - Armoedebestrijding
2HMS0503 - De stad investeert in een menswaardig inkomen voor Antwerpenaren die het moeilijk hebben
2HMS050303 - Zelfredzaamheid, maatschappelijke participatie en inburgering van OCMW-klanten versterken

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, sp.a, Vlaams Belang, PVDA, CD&V, Open VLD en raadslid Khadija Chennouf.
Stemden nee: Groen. 
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aanwending van de federale subsidie Covid-19 voor de realisatie van de actie 'septembergeld voor kwetsbare gezinnen die huren op de private woningmarkt' uit het sociaal relanceplan goed.

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de volgende doelgroepen voor de actie 'septembergeld voor kwetsbare gezinnen die huren op de private woningmarkt' uit het sociaal relanceplan goed:

  • personen met een (equivalent) leefloon met personen ten laste die een woning huren op de privémarkt;
  • personen in schuldhulpverlening  bij OCMW Antwerpen met personen ten laste die een woning huren op de privémarkt;
  • personen met een minimum werkloosheidsuitkering als gezinshoofd die een woning huren op de privémarkt;
  • personen met invaliditeitsuitkering (ziekenfonds) met personen ten laste die een woning huren op de privémarkt;
  • personen met een inkomensvervangende en/of integratietegemoetkoming met personen ten laste die een woning huren op de privémarkt.

Artikel 3

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de uitkering van een eenmalige premie, verschil tussen het referentiebudget uit het CEBUD-onderzoek en de ontvangen uitkering, goed aan de personen die voldoen aan de voorwaarden in artikel 2.

Artikel 4

De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving
BedragBoekingsadresBestelbon
Septembergeld voor kwetsbare gezinnen die huren op de private woningmarkt
2.580.894,00
budgetplaats:4403015000
budgetpositie:648212
functiegebied:2HMS050303A00000
subsidie:SUB_NR
fonds:INTERN
begrotingsprogramma:2OA040900
budgetperiode:2000


De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:


Omschrijving
Bedrag
Boekingsadres
Bestelbon
POD MI
Administratief Centrum Kruidtuin
Finance Tower
Kruidtuinlaan 50, bus 165
1000 Brussel
2.580.894,00 
budgetplaats: 4403015000
budgetpositie:74053212
functiegebied:2HMS050303A00000
subsidie:11142
fonds: INTERN
begrotingsprogramma:2OA040900
budgetperiode:2000