OCMW Antwerpen dient bij de Vlaamse overheid, Agentschap Binnenlands Bestuur, de aanvraag in bijlage in om de subsidie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie te ontvangen.
Voor de stad Antwerpen bedraagt de maximale subsidie 2.234.809,00 euro. Indirecte kosten komen niet in aanmerking voor subsidiëring.
Rekening houdend met 6.158 gerechtigden (cijfer 2019) die een premie ontvangen van 345,00 euro is de totale uitgave 2.124.510,00 euro. Dit bedrag is onder voorbehoud van de ontvangst van de gegevens van KSZ van het aantal rechthebbenden op IGO/GI in de maand juli 2020.
Met betrekking tot het systeem van waardebonnen wordt momenteel onderzocht welke partner de verdeling op zich neemt. GAC zal hiervoor indien nodig bijkomende besluitvorming agenderen. De kost van de verdeling valt buiten de subsidieaanvraag.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 juli 2020 tot toekenning van een specifieke subsidie aan de Vlaamse gemeenten, OCMW’s en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen heeft als doel:
Volgens artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 juli 2020 dient het consumptiebudget ter financiële ondersteuning van een bestaand of nieuw lokaal waardebonnensysteem om kwetsbare doelgroepen die verkeren in financiële armoede, of die ten gevolge van COVID-19 in financiële armoede dreigen terecht te komen, tijdelijk een extra consumptiebudget aan te bieden in lokale handelszaken of organisaties.
Om de subsidie te kunnen ontvangen dienen de Vlaamse gemeenten of de OCMW’s ten laatste op 30 september 2020 een aanvraagformulier in bij het Agentschap voor Binnenlands Bestuur (artikel 4 van het besluit van de Vlaamse regering). Het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin is belast met de beoordeling van de subsidieaanvraag wat betreft de afbakening van de kwetsbare doelgroepen. Het Agentschap Binnenlands Bestuur is belast met de beoordeling van de andere elementen in de subsidieaanvraag en met de controle van de financiële en functionele verantwoording ((artikel 7 van het besluit van de Vlaamse Regering).
Voor de stad Antwerpen bedraagt de subsidie 2.234.809,00 euro. Deze middelen mogen niet aangewend worden voor personeel- of werkingskosten.
Om de subsidie te ontvangen, moet het lokaal bestuur tegen ten laatste 30 september 2020 een aanvraag indienen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Onderliggende vraag kadert in de uitvoering van het sociaal relanceplan van de stad Antwerpen.
Het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op verschillende aspecten van het sociaal beleid en op verschillende kwetsbare doelgroepen.
Het sociaal relanceplan van de stad Antwerpen voorziet een aantal acties om de inkomens te versterken van kwetsbare groepen. In dit besluit worden de actie 'Lokaal consumptiekrediet sociale minima' behandeld.
Het Vlaams consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen ter ondersteuning van de lokale economie is een vorm van maatschappelijke dienstverlening.
1. Doelgroep
Op basis van het onderzoek van COVIVAT (Corona Onderzoeksconsortium Voor InkomensVerdeling en sociAle effecTen) en CEBUD wordt volgende doelgroep weerhouden:
De meest recente gegevens over de doelgroep worden verkregen via de bufferdatabank van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (KSZ). In 2019 ontvingen 6.158 personen woonachtig in de stad Antwerpen een uitkering IGO of GI.
2. Bedrag
Het berekend bedrag is gebaseerd op het verschil tussen het referentiebudget uit het CEBUD- onderzoek en de ontvangen uitkering. Voor deze actie zal de premie ongeveer 345,00 euro per gezin bedragen. Het effectieve totaalbedrag kan verschillend zijn (afhankelijk van exacte aantallen).
3. Aanvraag en sociaal onderzoek
De premie wordt proactief toegekend aan de gezinnen die tot de doelgroep behoren op basis van de gegevens die KSZ bezorgt. In e-Vita wordt een gestandaardiseerd sociaal verslag opgenomen.
4. Beslissingen
Beslissingen worden op lijst, ter bekrachtiging, voorgelegd aan het subcomité.
5. Verwerking gegevens
De gegevens worden maximaal digitaal verzameld en verwerkt.
6. Besteding
De premie is lokaal te besteden.
7. Uitbetaling
Er wordt onderzocht welke partner de verdeling op zich zal nemen.
Het ministerieel besluit van 30 juni 2020, en latere wijzigingen, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 juli 2020 tot toekenning van een specifieke subsidie aan de Vlaamse gemeenten, OCMW’s en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aanvraag van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen ter ondersteuning van de lokale economie goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt volgende doelgroep voor de aanvraag van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen ter ondersteuning van de lokale economie goed: personen met als inkomen een inkomensgarantie voor ouderen en/of het gewaarborgd inkomen voor bejaarden.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de uitkering van een eenmalige premie, verschil tussen het referentiebudget uit het CEBUD-onderzoek en de ontvangen uitkering, goed aan de personen die voldoen aan de voorwaarden uit artikel 2.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de indiening van de aanvraag van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen ter ondersteuning van de lokale economie door de heer Sven Cauwelier als gemachtigde vertegenwoordiger van het lokale bestuur, goed.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Subsidie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie | 2.234.809,00 EUR | budgetplaats:4403015000 | / |
De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Subsidie Vlaamse overheid Agentschap Binnenlands Bestuur | 2.234.809,00 EUR | budgetplaats:4403015000 | / |