Terug
Gepubliceerd op 29/09/2020

2020_RMW_00037 - Sociaal relanceplan - Ondersteuning lokale economie. Aanvraag Vlaams consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen - Goedkeuring

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
ma 28/09/2020 - 21:00 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jan Penris, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid

Verontschuldigd

Claude Marinower, schepen; Nahima Lanjri, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_RMW_00037 - Sociaal relanceplan - Ondersteuning lokale economie. Aanvraag Vlaams consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen - Goedkeuring 2020_RMW_00037 - Sociaal relanceplan - Ondersteuning lokale economie. Aanvraag Vlaams consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen - Goedkeuring

Motivering

Algemene financiële opmerkingen

OCMW Antwerpen dient bij de Vlaamse overheid, Agentschap Binnenlands Bestuur,  de aanvraag in bijlage in om de subsidie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie te ontvangen.  

Voor de stad Antwerpen bedraagt de maximale subsidie 2.234.809,00 euro. Indirecte kosten komen niet in aanmerking voor subsidiëring.

Rekening houdend met 6.158 gerechtigden (cijfer 2019) die een premie ontvangen van 345,00 euro is de totale uitgave 2.124.510,00 euro. Dit bedrag is onder voorbehoud van de ontvangst van de gegevens van KSZ van het aantal rechthebbenden op IGO/GI in de maand juli 2020. 

Met betrekking tot het systeem van waardebonnen wordt momenteel onderzocht welke partner de verdeling op zich neemt. GAC zal hiervoor indien nodig bijkomende besluitvorming agenderen. De kost van de verdeling valt buiten de subsidieaanvraag.

Aanleiding en context

Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 juli 2020  tot toekenning van een specifieke subsidie aan de Vlaamse gemeenten, OCMW’s en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen heeft als doel: 

  • enerzijds de koopkracht te versterken van huishoudens die omwille van de coronacrisis serieus inkomensverlies leden of die al met een laag inkomen moesten rondkomen en die zich daardoor in een specifieke noodsituatie bevinden;
  • anderzijds lokale handelszaken en organisaties, die evenzeer door de coronacrisis sterk zijn getroffen, te steunen. Dit zijn handelszaken, ondernemingen of organisaties die ingeschreven zijn in de kruispuntbank voor ondernemingen met vestiging op het grondgebied van de gemeente.

Volgens artikel 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 juli 2020 dient het consumptiebudget ter financiële ondersteuning van een bestaand of nieuw lokaal waardebonnensysteem om kwetsbare doelgroepen die verkeren in financiële armoede, of die ten gevolge van COVID-19 in financiële armoede dreigen terecht te komen, tijdelijk een extra consumptiebudget aan te bieden in lokale handelszaken of organisaties.

Om de subsidie te kunnen ontvangen dienen de Vlaamse gemeenten of de OCMW’s ten laatste op 30 september 2020 een aanvraagformulier in bij het Agentschap voor Binnenlands Bestuur (artikel 4 van het besluit van de Vlaamse regering). Het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin is belast met de beoordeling van de subsidieaanvraag wat betreft de afbakening van de kwetsbare doelgroepen. Het Agentschap Binnenlands Bestuur is belast met de beoordeling van de andere elementen in de subsidieaanvraag en met de controle van de financiële en functionele verantwoording ((artikel 7 van het besluit van de Vlaamse Regering).

Voor de stad Antwerpen bedraagt de subsidie 2.234.809,00 euro. Deze middelen mogen niet aangewend worden voor personeel- of werkingskosten.

Om de subsidie te ontvangen, moet het lokaal bestuur tegen ten laatste 30 september 2020 een aanvraag indienen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Onderliggende vraag kadert in de uitvoering van het sociaal relanceplan van de stad Antwerpen.

Argumentatie

Het coronavirus (COVID-19) heeft een grote impact op verschillende aspecten van het sociaal beleid en op verschillende kwetsbare doelgroepen.

Het sociaal relanceplan van de stad Antwerpen voorziet een aantal acties om de inkomens te versterken van kwetsbare groepen. In dit besluit worden de actie 'Lokaal consumptiekrediet sociale minima' behandeld. 

Het Vlaams consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen ter ondersteuning van de lokale economie is een vorm van maatschappelijke dienstverlening.

    1. Doelgroep

Op basis van het onderzoek van COVIVAT (Corona Onderzoeksconsortium Voor InkomensVerdeling en sociAle effecTen) en CEBUD  wordt volgende doelgroep weerhouden:

  • personen met als inkomen een inkomensgarantie voor ouderen (IGO) of gewaarborgd inkomen voor bejaarden (GI)

De meest recente gegevens over de doelgroep worden verkregen via de bufferdatabank van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (KSZ).  In 2019 ontvingen 6.158 personen woonachtig in de stad Antwerpen een uitkering IGO of GI.

    2. Bedrag

Het berekend bedrag is gebaseerd op het verschil tussen het referentiebudget uit het CEBUD- onderzoek en de ontvangen uitkering. Voor deze actie zal de premie ongeveer 345,00 euro per gezin bedragen. Het effectieve totaalbedrag kan verschillend zijn (afhankelijk van exacte aantallen). 

    3. Aanvraag en sociaal onderzoek

De premie wordt proactief toegekend aan de gezinnen die tot de doelgroep behoren op basis van de gegevens die KSZ bezorgt. In e-Vita wordt een gestandaardiseerd sociaal verslag opgenomen.

    4. Beslissingen

Beslissingen worden op lijst, ter bekrachtiging, voorgelegd aan het subcomité. 

   5. Verwerking gegevens

De gegevens worden maximaal digitaal verzameld en verwerkt.

    6. Besteding

De premie is lokaal te besteden.

    7. Uitbetaling

Er wordt onderzocht welke partner de verdeling op zich zal nemen.

Juridische grond

Het ministerieel besluit van 30 juni 2020, en latere wijzigingen, houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 10 juli 2020 tot toekenning van een specifieke subsidie aan de Vlaamse gemeenten, OCMW’s en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen. 

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS05 - Armoedebestrijding
2HMS0502 - De stad streeft naar een proactieve en automatische rechtentoekenning in de strijd tegen onderbescherming
2HMS050201 - Automatische rechtentoekenning
4 - Harmonieuze stad
2HMS05 - Armoedebestrijding
2HMS0503 - De stad investeert in een menswaardig inkomen voor Antwerpenaren die het moeilijk hebben
2HMS050301 - Werkarme gezinnen met kinderen genieten extra ondersteuning

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de aanvraag van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen ter ondersteuning van de lokale economie goed.

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt volgende doelgroep voor de aanvraag van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen ter ondersteuning van de lokale economie goed: personen met als inkomen een inkomensgarantie voor ouderen en/of het gewaarborgd inkomen voor bejaarden. 

Artikel 3

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de uitkering van een eenmalige premie, verschil tussen het referentiebudget uit het CEBUD-onderzoek en de ontvangen uitkering, goed aan de personen die voldoen aan de voorwaarden uit artikel 2.

Artikel 4

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de indiening van de aanvraag van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen ter ondersteuning van de lokale economie door de heer Sven Cauwelier als gemachtigde vertegenwoordiger van het lokale bestuur, goed. 

Artikel 5

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

 

Omschrijving

BedragBoekingsadresBestelbon

Subsidie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie

2.234.809,00 EUR

budgetplaats:4403015000
budgetpositie:648212
functiegebied:2HMS050303A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
 begrotingsprogramma: 2OA040900
 budgetperiode: 2000,2100 onder voorbehoud van goedkeuring aanpassing meerjarenplan door vast bureau en raad voor maatschappelijk welzijn

/

 

De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:

 

Omschrijving

Bedrag

Boekingsadres

Bestelbon

Subsidie Vlaamse overheid

Agentschap Binnenlands Bestuur
Havenlaan 88
1000 Brussel


2.234.809,00 EUR

budgetplaats:4403015000
budgetpositie:74053212
functiegebied:2HMS050303A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
 begrotingsprogramma: 2OA040900
 budgetperiode: 2000,2100 onder voorbehoud van goedkeuring aanpassing meerjarenplan door vast bureau en raad voor maatschappelijk welzijn

/