De raad voor maatschappelijk welzijn bekrachtigt de beslissing van het vast bureau omtrent de verdeling van 3.725 voedselbonnen aan de meest kwetsbare burgers, volgens de modaliteiten opgenomen in dit besluit.
Artikel 78, §2,17° van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur stelt dat de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies. Artikel 273 juncto artikel 269 van het decreet lokaal bestuur voorziet dat het vast bureau, indien het geringste uitstel onbetwistbare schade zou veroorzaken, op eigen verantwoordelijkheid over de uitgaven kan beslissen. Het vast bureau brengt de raad voor maatschappelijk welzijn daarvan onmiddellijk op de hoogte.
Gezien de huidige omstandigheden die de Covid-19 crisis veroorzaakt, werd een stijging waargenomen van het aantal personen die een beroep moeten doen op voedselhulpverlening. Om de voedselhulpverlening te ondersteunen deelde de stad Antwerpen, in samenwerking met het sociaal middenveld, in de voorbije maanden 15.000 voedselbonnen uit aan kwetsbare burgers met een totale waarde van 300.000,00 euro. Deze middelen werden ter beschikking gesteld door de programmatische federale overheidsdienst maatschappelijke integratie, armoedebestrijding en sociale economie.
Het voorliggend besluit continueert deze ondersteuning. Er wordt vanuit het OCMW Antwerpen een bijkomende toelage van 74.500,00 euro toegekend om de meest kwetsbare mensen de kans te geven om in hun voedselbehoefte te voorzien. Deze middelen worden besteed voor de aankoop van 'voedselbonnen'. De voedselbonnen, in totaal 3.725 bonnen ter waarde van 20,00 EUR van Colruyt, worden gericht ingezet om de meest kwetsbare doelgroepen te ondersteunen bij de aankoop van voeding. Dit zijn doelgroepen die momenteel extra te lijden hebben onder de genomen maatregelen in het kader van de Covid-19 crisis en die mogelijke drempels ervaren om naar een voedselverdeelpunt te gaan. Zij worden in de eerste plaats toegeleid naar een voedselverdeelpunt. Enkel wanneer dit niet mogelijk is, komen zij in aanmerking voor een voedselbon.
Om deze kwetsbare doelgroepen zo goed mogelijk te bereiken en de bonnen te verstrekken, werkt de stad samen met verschillende sociale middenveldpartners, stedelijke diensten, jeugdwerkpartners en sociale kruideniers als intermediairs. De bonnen worden door deze organisaties verdeeld volgens onderstaande modaliteiten:
Een overzicht van de verdeling over de verschillende organisaties werd toegevoegd.
Het vast bureau keurde op 7 augustus 2020 (jaarnummer 217) een bestek GAC_2020_01342 voor de éénmalige aankoop van geschenkkaarten supermarkt als voedselbonnen goed.
Het vast bureau keurde op 4 september 2020 (jaarnummer 241) de gunning goed voor de aankoop van de geschenkkaarten als voedselbonnen bij Colruyt NV, Edingensesteenweg 196, 1500 Halle (ondernemingsnummer 0400.378.485) voor een bedrag van 74.500,00 EUR goed.
De financiële tabel voor de aankoop van de geschenkkaarten als voedselbonnen werd opgenomen in besluit 'éénmalige aankoop geschenkkaarten supermarkt als voedselbonnen' (jaarnummer 241) goedgekeurd op 4 september 2020.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn bekrachtigt de beslissing van het vast bureau omtrent de verdeling van 3.725 voedselbonnen aan de meest kwetsbare burgers, volgens de modaliteiten opgenomen in dit besluit.