Dit project onderzocht de rol van de stadsorganisatie vanuit verschillende invalshoeken: als facilitator, regelgever, netwerkpartner en economische speler. Activiteiten waren onderzoek en concrete experimenten ingebed in Stadslab2050.
Een sterke deeleconomie ondersteunt de ontwikkeling van een circulaire economie, omdat het bij de consument zorgt voor een paradigmaverschuiving van 'hebben' naar 'delen'. Deze verschuiving stimuleert op haar beurt de markt voor bedrijven die met vernieuwende productdienstsystemen werken. Hoewel de deeleconomie nu een klein aantal transacties kent in vergelijking met andere consumentenmodellen, heeft deze wel een grote potentie in bijdrage aan de circulaire economie, vooral door het vrije potentieel van kennis, ruimtes, materialen en goederen te benutten.
Dit project onderzocht de rol van de stadsorganisatie vanuit verschillende invalshoeken: als facilitator, regelgever, netwerkpartner en economische speler. Hoewel de deeleconomie nu een klein aantal transacties kent in vergelijking met andere consumentenmodellen, heeft deze wel een grote potentie in bijdrage aan de circulaire economie, vooral door het vrije potentieel van kennis, ruimtes, materialen en goederen te benutten.
Doorheen de uitgevoerde experimenten verkende de stad Antwerpen, samen met projectpartners Antwerp Management School (AMS) en Samenlevingsopbouw Antwerpen stad (SAS), hoe de deeleconomie oplossingen biedt voor maatschappelijke uitdagingen zoals de transitie naar een circulaire economie. Het inhoudeljk eindverslag van het traject geeft inzicht in de drempels en opportuniteiten voor lokale overheden.
Binnen Stadslab2050 brengt de stad Antwerpen een netwerk van partners bij elkaar die relevant en onmisbaar zijn om Antwerpen als duurzame stad op de kaart te zetten. Om haar doelstellingen te bereiken, organiseert Stadslab 2050 diverse projecten en experimenten.
Het stadslabtraject ‘Open stad-deeleconomie’ werd goedgekeurd door het college op 25 maart 2016 (jaarnummer 2605).
De indiening van het voorstel ‘Delende stad’ werd goedgekeurd door het college op 8 september 2017 (jaarnummer 7760).
Op 9 februari 2018 (jaarnummer 1313) nam het college kennis van de goedkeuring van het subsidieproject Delende stad door de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) in naam van het platform Vlaanderen Circulair.
De doelstelling van dit voorstel was de ontwikkeling van een duurzame deeleconomie helpen versnellen in Antwerpen. De centrale vraag is de rol van de lokale overheid hierin.
Het college neemt kennis van het eindverslag project Delende stad.