Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
Inwoners en bezoekers van Antwerpen kunnen vandaag al kiezen uit een breed scala aan mobiliteitsoplossingen. Dit betekent dat gebruikers veel opties hebben, maar het kan ook veel verwarring veroorzaken. Het Mobility-as-a-Service (MaaS) concept maakt dit mogelijk door de verschillende beschikbare mobiliteitsoplossingen aan te bieden met één app. De eindgebruiker kan de MaaS-app gebruiken voor toegang tot het openbaar vervoer, gedeelde fietsen, scooters, bromfietsen en auto's, taxidiensten, de Waterbus, parkeerfaciliteiten en laadinfrastructuur. Momenteel zijn er al verschillende MaaS-applicaties actief in Antwerpen. De stad Antwerpen wil de kwaliteit van deze MaaS-applicaties verbeteren door de interoperabiliteit tussen systemen van MaaS-providers, private en publieke mobiliteitsproviders te verbeteren. Uitdagingen voor de stad Antwerpen zijn onder mee hoe een effectief ticketingsysteem kan worden geïmplementeerd, hoe gebruikersvriendelijkheid wordt gewaarborgd en hoe MaaS het gebruik van groene, gedeelde mobiliteitsmodi verbetert. Op vlak van kennisdeling kan de stad Antwerpen vooral haar ervaringen uitwisselen rond onderwerpen als interoperabiliteit, datanormalisatie en regelgeving. Bovendien wil Antwerpen samen met de deelnemende universiteiten de vraagzijde beter in beeld brengen en de gebruikersnoden met betrekking tot mobiliteitsoplossingen onderzoeken. Via MOBI-MIX kan Antwerpen ook een overkoepelende strategie (SUMP) verder ontwikkelen.
Samengevat zal de Antwerpse bijdrage binnen MOBI-MIX daarom kaderen in onderstaande activiteiten:
De dienst Stadsontwikkeling/SlimnaarAntwerpen staat in voor de uitvoering van het project.
Om de deelname aan het project als partner te bestendigen, dient een partnerschapsovereenkomst ondertekend te worden. Deze gaat als bijlage bij dit besluit. Omdat het een standaarddocument betreft dat digitaal niet aanpasbaar is, zal de correcte ondertekeningsformule manueel worden toegevoegd.
Op 11 oktober 2019 (jaarnummer 8233) keurde het college de deelname van de stad goed aan het Interreg 2-zeeën project MOBI-MIX Improved implementation of shared mobility and MaaS to increase up-take of low-carbon transport in cities (vrij vertaald: verbeterde implementatie van deelsystemen en MaaS (Mobility as a Service) om het aandeel van wegvervoer met lage emissie-uitstoot in steden te versterken). Het project werd op 31 januari 2020 goedgekeurd door het Interreg 2 Zeeën Monitoring Comité en loopt van 2 maart 2020 tot 30 september 2022. Het project wordt gecoördineerd door de stad Rotterdam. Andere partners in het project zijn de universiteit Gent, stad Mechelen, POLIS (Europese koepelnetwerk voor steden rond mobiliteit), de metropolitane regio Valenciennes, Norfolk County Council, Camebridge Cleantech, Transvalley technology park, Universiteit Gustave Eiffel en CoMoUK.
Nieuwe deelsystemen en Mobility-as-a-Service (MaaS) hebben een groot potentieel om bij te dragen aan duurzame, flexibele en betaalbare alternatieve vervoersopties. MOBI-MIX speelt in op de vaststelling dat Europese steden vaak nog geen gestructureerde aanpak hebben ontwikkeld om deze nieuwe mobiliteitsoplossingen van particuliere bedrijven effectief te integreren in de stedelijke omgeving op een manier die aansluit bij het lokaal beleid van de stad. De belangrijkste behoefte daarbij is om op een gestructureerde manier samen te werken met MaaS- en deelmobiliteitsverleners waarbij zowel publieke belangen (bijvoorbeeld minder koolstof emissie, verminderde congestie, verbeterde toegankelijkheid) als zakelijke belangen (eerlijke concurrentie, aansprakelijkheidsovereenkomsten, enzovoort) centraal staan.
De focus van MOBI-MIX ligt daarom op hoe lokale overheden zich pro-actief kunnen engageren in samenwerkingsmodellen met de private sector en hoe dit kan ingepast worden in stedelijke mobiliteitsplanning. Aandacht gaat daarbij onder meer naar aanbestedingsprocessen maar ook de afstemming met andere betrokken beleidsdomeinen zoals infrastructuur, verkeersveiligheid, en stedelijke planning. Daartoe wordt binnen het project ingezet op een aantal demonstratieprojecten in de verschillende steden en onderlinge kennisdeling.
De activiteiten binnen MOBI-MIX sluiten hiermee naadloos aan op de lange-termijnambities van Antwerpen op het vlak van mobiliteit, zoals beschreven in het Routeplan 2030, en om de stad bereikbaar te houden gedurende de werkzaamheden voor de realisatie van De Grote Verbinding. Hiertoe worden startende marktpartijen gesteund in hun ontwikkeling en groei naar innovatieve mobiliteitsdiensten. Binnen de uitvoering van de 'zachte maatregelen' keurde het college op 26 augustus 2016 (jaarnummer 7529) de aanpak voor de 'Marktplaats voor Mobiliteit' goed. Via de ‘Marktplaats voor Mobiliteit’ wordt via verschillende sporen ingezet op het toewerken naar een modal shift in het verplaatsingspatroon van reizigers naar en in de stad. De modal shift wordt gestimuleerd door het aanbieden van verschillende deelvoertuigen en van Mobility-as-a-Service, waarbij niet langer het autobezit centraal staat, maar de verplaatsing van deur-tot-deur integraal wordt bekeken en geoptimaliseerd.
Het totale projectbudget is 3.141.762,75 euro, waarvan 60% met EFRO-middelen gefinancierd wordt. Het aandeel van stad Antwerpen in het projectbudget bedraagt 378.063,95 euro, waarvan 226.838,37 euro EFRO financiering en 151.225,58 euro stedelijke cofinanciering. Het grootste aandeel van deze kost is de personeelskost (214.173,00 euro). Daarnaast is er een budget van 118.767,00 euro voorzien voor externe diensten (eerstelijnscontrole en studiewerk), 32.125,95 euro overhead kosten (forfait van 15% op de personeelskost) en 12.998,00 euro voor reis- en verblijfsuitgaven. De stedelijke co-financiering wordt gerealiseerd door de inzet van regulier personeel in het project.
De inkomsten en uitgaven die met het project gepaard gaan zullen ingeschreven worden bij de eerstvolgende aanpassing meejarenplan op doelstelling 2LMS010202A00000/5153500000. Een subsidiefiche werd opgemaakt (nr 11127).
Het college keurt de deelname aan het Interreg 2 Zeeën project MOBI-MIX goed en ondertekent daartoe de partnerschapsovereenkomst in bijlage.