De jeugdwerkorganisaties die door de stad betoelaagd worden, rapporteren jaarlijks een aantal parameters zoals aantal activiteiten, aantal deelnemers en deelnames aan stad Antwerpen, bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving. Dit doen de organisaties met een eigen registratiesysteem. De stad streeft in de rapportering naar meer uniformiteit, transparantie en minder administratieve last voor de organisaties. Daarom heeft de stedelijke jeugddienst interesse om in te tekenen op het proefproject StreetSmart Impact van de Mobile School vzw.
Verschillende andere centrumsteden gaan de app uitproberen waardoor we de resultaten van het jeugdwerk in Antwerpen kunnen vergelijken met andere steden.
Voor het proeftraject zoekt de stad drie jeugdwerkingen die in 2021 willen registreren via dit nieuwe instrument. Deze registratie zal de huidige manier van registreren voor deze organisaties vervangen. Op het einde van 2021 zal de app geëvalueerd worden en kan de stad kiezen om al dan niet voor alle jeugdwerkorganisaties aan de slag te gaan met deze tool. De stad zal in dat geval zelf instaan voor de licentiekost.
Fase 1: oktober 2020. Goedkeuring op college van medewerking van stad Antwerpen aan StreetSmart Impact.
Fase 2: oktober 2020. Stad Antwerpen bepaalt welke diensten en organisaties aan de slag zullen gaan met StreetSmart Impact.
Fase 3: november 2020. Start implementatietraject: opleiden van de betrokken partners.
Fase 4: januari 2021. Aan de slag met StreetSmart Impact.
Fase 5: september-oktober 2021: Evaluatie project in functie van eventuele verlenging in 2022.
StreetSmart Impact is een digitaal instrument ontwikkeld voor jeugdwerk en is een onderdeel van het ruimer StreetSmart project, dat als objectief heeft om de kwaliteit van niet-formele educatie te versterken, met een focus op de versterking van de eigenwaarde van jongeren. Mobile School vzw is de ontwikkelaar van het StreetSmart project. Mobile School vzw ondersteunt reeds meer dan 15 jaar wereldwijd lokale organisaties die werkzaam zijn met straatkinderen. Ze bieden gratis opleiding, coaching, educatieve materialen en methodieken aan hun partners.
StreetSmart Impact is een instrument ontwikkeld om de registraties in het jeugdwerk te vereenvoudigen en de impact van jeugdwerk in kaart te brengen. Het instrument, in de vorm van een app, werd in 2019-2020 ontwikkeld en gaat nu de testfase in. Daarvoor zoekt Mobile School vzw in de centrumsteden jeugdwerkorganisaties die ermee aan de slag willen gaan in 2021. Op basis van de ervaringen van deze jeugdwerkingen kan de app geoptimaliseerd worden.
De stad Antwerpen wil mee in dit proeftraject stappen. Het project kost 68.000,00 euro voor de deelname van alle centrumsteden en wordt volledig gefinancierd door Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
Het proefproject loopt van oktober 2020 tot en met december 2021. Vanaf november 2020 zullen er opleidingen voorzien worden voor jeugdwerkingen uit Antwerpen die meestappen in dit proeftraject. Vanaf januari 2021 gaan de werkingen met de app van start. Stad Antwerpen krijgt 25 proeflicenties. Het proefproject wordt in de loop van 2021 geëvalueerd.
Momenteel zijn er geen financiële gevolgen voor de stad Antwerpen. De kosten voor de opleiding in 2020 en de 25 licenties van StreetSmart Impact in 2021 worden volledig gedragen door VVSG.
Als het project eind 2021 positief wordt geëvalueerd, kan dit verlengd worden en dan zal de stad instaan voor de licentiekost.
Het college keurt de deelname van de stad Antwerpen aan het proefproject StreetSmart Impact vanaf november 2020 tot en met december 2021 goed.