Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
Het FastTrack project is door de beheersauthoriteit van het Horizon 2020 programma goedgekeurd maar deze goedkeuring wordt pas definitief van kracht na ondertekening van de subsidie- en consortiumovereenkomst. De subsidieovereenkomst wordt afgesloten tussen de projectcoördinator en de beheersautoriteit en bestaat uit standaardclausules die door het Horizon 2020 programma worden opgelegd. Het document omschrijft uitgebreid welke kosten/activiteiten onder welke voorwaarden voor subsidiëring in aanmerking komen, hoe en wanneer de subsidies zullen worden uitbetaald en wat de rechten en verplichtingen zijn die door het Horizon 2020 programma aan de partners worden opgelegd.
Afspraken tussen de subsidie ontvangende partners worden niet opgenomen in de subsidieovereenkomst maar worden in een consortiumovereenkomst ('Consortium Agreement') geregeld. Hierin worden afspraken gemaakt omtrent betaling, aansprakelijkheid, intellectuele eigendom en licenties. De consortiumovereenkomst in bijlage is gebaseerd op de DESCA Horizon 2020 standaardovereenkomst.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling vraagt het college de consortiumovereenkomst goed te keuren.
Op 24 april 2020 keurde het college (jaarnummer 3731) de deelname aan het Horizon 2020 project ‘Fostering the Acceleration of Sustainable Transport To Regions and Authorities through Capacity and Knowledge’ (FastTrack) goed.
Het consortium bestaat uit:
Het project omvat zeven thematische clusters:
Stad Antwerpen neemt een ambassadeursrol op in de clusters ‘Nieuwe mobiliteitsdiensten’ (met ondersteuning door CERTH) en ‘Veilig en actief vervoer’ (ondersteund door Mobiel 21). Onderwerpen die door stad Antwerpen naar voor zijn geschoven zijn onder meer monitoring van het naleven van deelmobiliteitsregels, incentivering en IT-architectuur voor data-uitwisseling, stedelijke fiets- en wandelstrategie, digitale tools voor stedelijke logistiek, technologische innovatie rond onder meer intelligente snelheidsregeling en micromobiliteit.
Op 16 juli 2020 is het ingediend projectvoorstel door de beheersautoriteit van het Horizon 2020 programma goedgekeurd.
Het totale projectbudget bedraagt 1.499.495,00 euro. Het aandeel van de stad Antwerpen hierin bedraagt 85.000,00 euro. Het Horizon 2020 programma subsidieert 100% en dus is er geen stedelijke cofinanciering nodig. Het project start in febuari 2021. Het budget zal bij de eerste aanpassing van de meerjarenplanning 2021 voorzien worden. Inkomsten en uitgaven van dit project worden gekoppeld aan een subsidiefiche (in opmaak, dossierreferentie SBT 11185).
Het college keurt de consortiumovereenkomst tussen de partners van het Horizon2020-project FastTrack goed.