Artikel 56 §3 van het Decreet Lokaal Bestuur: “Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor:
1° de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.”
Om voeling met de wijk te krijgen en te behouden, is het noodzakelijk dat de stadsmarinier kan opereren vanuit het toegekende werkgebied. Ideaal werkt de stadsmarinier vanuit een locatie in de wijk. De voormalige conciërgewoning van het districtshuis Merksem, Borrewaterstraat 3, 2170 Merksem staat leeg sedert 2018. Het pand biedt voldoende ruimte om de stadsmarinier te vestigen en beschikt over vergader- en ontvangstruimte. De betrokken stadsmarinier heeft het pand bezocht. Het leegstaande pand wordt dan gebruikt door een stedelijke dienst.
Na verhuis van de lokale politie naar het nieuwe mastergebouw in Berchem en het nieuwe regiokantoor op de Bredabaan zal veel ruimte in het districtshuis vrijkomen. Om de opties voor de herbestemming van de door de lokale politie te verlaten ruimte zo ruim mogelijk te houden, is het opportuun om op dat moment de voormalige conciërgewoning eveneens ter beschikking te hebben.
Op 6 juli 2018 (jaarnummer 6281) keurde het college principieel goed om de voormalige conciërgewoning van het district Merksem te verhuren voor korte duur.
Op 25 november 2019 (jaarnummer 652) keurde de gemeenteraad de beheersovereenkomst tussen de stad Antwerpen en AG VESPA goed. Artikel 6, §3.3 van de beheersovereenkomst bepaalt dat AG VESPA instaat voor het organiseren van ter beschikkingstellingen en inhuurnemingen van het stedelijk patrimonium. De beleidsbeslissing tot terbeschikkingstelling of inhuurneming ligt bij de stad Antwerpen en is vereist in volgende gevallen:
Het college keurt goed dat de voormalige conciërgewoning van het districtshuis Merksem, Borrewaterstraat 3, 2170 Merksem gebruikt zal worden door een stedelijke dienst, de stadsmarinier, tot een definitieve herbestemming van de site wordt beslist.