Terug
Gepubliceerd op 13/11/2020

2020_CBS_09077 - Stadshavengebied - Wijziging politiereglement - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 30/10/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_09077 - Stadshavengebied - Wijziging politiereglement - Goedkeuring 2020_CBS_09077 - Stadshavengebied - Wijziging politiereglement - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet: de gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen.

Artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet werd gewijzigd door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.  Deze wet trad in werking op 1 januari 2014.
Het gewijzigde artikel 119bis bepaalt: de gemeenteraad kan gemeentelijke administratieve straffen en sancties opleggen overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

Artikel 2 §1 van de wet van 24 juni 2013 bepaalt: de gemeenteraad kan straffen of administratieve sancties bepalen voor de inbreuken op zijn reglementen of verordeningen, tenzij voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie, straffen of administratieve sancties worden bepaald.

Artikel 6 §1 van deze wet bepaalt dat de administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.

Artikel 45 van deze wet bepaalt dat de schorsing, de intrekking en de sluiting worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege.

Argumentatie

Er worden voornamelijk tekstuele wijzigingen doorgevoerd, in die zin dat eenvormig wordt geopteerd voor het gebruik van 'Stadshavendienst' in plaats van 'dienst Stadshaven'. Verder wordt de term 'waterplan' vervangen door 'Stadshavenplan'. Dit stadshavenplan 2020-2030 werd goedgekeurd door het college op 10 juli 2020 (jaarnummer 6026). Een aantal materiële vergissingen werden gecorrigeerd, en er wordt consequent verwezen naar Havenbedrijf Antwerpen in plaats van Gemeentelijk havenbedrijf.

Artikel 17 van het voorliggende reglement wordt eveneens gewijzigd, in die zin dat ligplaatsen voor een periode langer dan vijf jaar worden toegekend na goedkeuring van het college, voordien was dit voor een duurtijd langer dan twee jaar. Tot en met een duurtijd van vijf jaar wordt de toelating gegeven door de burgemeester, zolang deze binnen de bestemming valt zoals opgenomen in het Stadshavenplan. Deze procedure is eenvoudiger, flexibeler en is een gevolg van het recent vernieuwde Stadshavenplan waardoor beter ingespeeld kan worden op ligplaatsaanvragen. Commerciële activiteiten vragen immers wel wat investeringen, waarbij de uitbaters meer geneigd zijn om deze investeringen te doen met het oog op een commerciële uitbating, wanneer ze de zekerheid hebben om tot vijf jaar een ligplaats in te kunnen nemen.

In Hoofdstuk 9 wordt afdeling 2 (Verplichtingen en verantwoordelijkheden van de droogdokkengebruiker) volledig geschrapt. Deze afdeling werd immers toegevoegd in het kader van een overgangssituatie. Bij overdracht van de droogdokkensite van het Havenbedrijf Antwerpen naar de stad was er immers geen duidelijk kader voor het verdere gebruik van deze site, laat staan een duidelijk beheer. Gezien dit kader er nu wel is en de bevoegdheden via het Stadshavenplan 2020-2030 zijn uitgeklaard kan deze afdeling geschrapt worden.
Vaartuigen dewelke een ligplaats innemen in een droge dok of op het terrein van de site droogdokken zijn in het kader van werkzaamheden gebonden aan de omgevingsvergunning van de site gezien deze werkzaamheden landgebonden zijn. In dit kader wordt tevens een huishoudelijk reglement (verplichting vanuit de omgevingsvergunning) opgemaakt voor gebruik van de droogdokken.
Vaartuigen dewelke een ligplaats innemen in een natte dok zijn in het kader van onderhouds- en herstelwerkzaamheden onderworpen aan de bepalingen van het politiereglement Stedelijk havengebied en zijn respectievelijke Stadshavenonderrichtingen gezien dit een watergebonden activiteit is. De Stadshavenonderrichtingen bepalen hiertoe dat er een voorafgaande schriftelijke toestemming van de burgemeester vereist is, waardoor deze vaartuigen ten allen tijde binnen de bevoegdheid van de Stadshaven vallen, ook in het kader van de uitvoering van werkzaamheden.

Juridische grond

Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet

  1. De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.
  2. Meer bepaald en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd:
       1) alles wat verband houdt met een veilig en vlot verkeer op openbare wegen, straten, kaden en pleinen, hetgeen omvat de reiniging, de verlichting, de opruiming van hindernissen, het slopen of herstellen van bouwvallige gebouwen, het verbod om aan ramen of andere delen van gebouwen enig voorwerp te plaatsen dat door zijn val schade kan berokkenen, of om wat dan ook te werpen dat voorbijgangers verwondingen of schade kan toebrengen of dat schadelijke uitwasemingen kan veroorzaken; voor zover de politie over het wegverkeer betrekking heeft op blijvende of periodieke toestanden, valt zij niet onder de toepassing van dit artikel;
       2) het tegengaan van inbreuken op de openbare rust, zoals vechtpartijen en twisten met volksoploop op straat, tumult verwekt in plaatsen van openbare vergadering, nachtgerucht en nachtelijke samenscholingen die de rust van de inwoners verstoren;
       3) het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en openbare plaatsen;
       4) het toezicht op een juiste toemeting bij het slijten van waren (waarvoor meeteenheden of meetwerktuigen gebruikt worden) en op de hygiëne van openbaar te koop gestelde eetwaren;
       5) het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;
       6) het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

Aanleiding en context

Het politiereglement voor de stadshaven werd initieel goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 oktober 2015 (jaarnummer 598) en trad in werking op 1 januari 2016. Dit met het oog op de handhaving van de openbare veiligheid, rust en gezondheid in dit gebied en analoog aan de reglementering in een zeehavengebied.

Door de verdere evolutie van de stadshaven, na de evaluatie van de werking en overleg met verschillende stadsdiensten en externe partners (jachthavens, woonbotenverenigingen, sector watertoerisme), bleek er een noodzaak om het bestaande politiereglement verder te verfijnen en te wijzigen in het belang van de betrokken gebruikers en de werking van de stadshaven (toekennen ligplaatsen, handhaving, veiligheid, rust, gezondheid). Dit gewijzigde politiereglement werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 juni 2018 (jaarnummer 494).

Beleidsdoelstellingen

3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan het politiereglement voor het stadshavengebied goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.