Artikel 119 Nieuwe Gemeentewet: de gemeenteraad maakt de gemeentelijke reglementen van inwendig bestuur en de gemeentelijke politieverordeningen.
Artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet werd gewijzigd door de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties. Deze wet trad in werking op 1 januari 2014.
Het gewijzigde artikel 119bis bepaalt: de gemeenteraad kan gemeentelijke administratieve straffen en sancties opleggen overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.
Artikel 2 §1 van de wet van 24 juni 2013 bepaalt: de gemeenteraad kan straffen of administratieve sancties bepalen voor de inbreuken op zijn reglementen of verordeningen, tenzij voor dezelfde inbreuken door of krachtens een wet, een decreet of een ordonnantie, straffen of administratieve sancties worden bepaald.
Artikel 6 §1 van deze wet bepaalt dat de administratieve geldboete wordt opgelegd door de sanctionerend ambtenaar.
Artikel 45 van deze wet bepaalt dat de schorsing, de intrekking en de sluiting worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege.
Er worden voornamelijk tekstuele wijzigingen doorgevoerd, in die zin dat eenvormig wordt geopteerd voor het gebruik van 'Stadshavendienst' in plaats van 'dienst Stadshaven'. Verder wordt de term 'waterplan' vervangen door 'Stadshavenplan'. Dit stadshavenplan 2020-2030 werd goedgekeurd door het college op 10 juli 2020 (jaarnummer 6026). Een aantal materiële vergissingen werden gecorrigeerd, en er wordt consequent verwezen naar Havenbedrijf Antwerpen in plaats van Gemeentelijk havenbedrijf.
Artikel 17 van het voorliggende reglement wordt eveneens gewijzigd, in die zin dat ligplaatsen voor een periode langer dan vijf jaar worden toegekend na goedkeuring van het college, voordien was dit voor een duurtijd langer dan twee jaar. Tot en met een duurtijd van vijf jaar wordt de toelating gegeven door de burgemeester, zolang deze binnen de bestemming valt zoals opgenomen in het Stadshavenplan. Deze procedure is eenvoudiger, flexibeler en is een gevolg van het recent vernieuwde Stadshavenplan waardoor beter ingespeeld kan worden op ligplaatsaanvragen. Commerciële activiteiten vragen immers wel wat investeringen, waarbij de uitbaters meer geneigd zijn om deze investeringen te doen met het oog op een commerciële uitbating, wanneer ze de zekerheid hebben om tot vijf jaar een ligplaats in te kunnen nemen.
In Hoofdstuk 9 wordt afdeling 2 (Verplichtingen en verantwoordelijkheden van de droogdokkengebruiker) volledig geschrapt. Deze afdeling werd immers toegevoegd in het kader van een overgangssituatie. Bij overdracht van de droogdokkensite van het Havenbedrijf Antwerpen naar de stad was er immers geen duidelijk kader voor het verdere gebruik van deze site, laat staan een duidelijk beheer. Gezien dit kader er nu wel is en de bevoegdheden via het Stadshavenplan 2020-2030 zijn uitgeklaard kan deze afdeling geschrapt worden.Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet
Door de verdere evolutie van de stadshaven, na de evaluatie van de werking en overleg met verschillende stadsdiensten en externe partners (jachthavens, woonbotenverenigingen, sector watertoerisme), bleek er een noodzaak om het bestaande politiereglement verder te verfijnen en te wijzigen in het belang van de betrokken gebruikers en de werking van de stadshaven (toekennen ligplaatsen, handhaving, veiligheid, rust, gezondheid). Dit gewijzigde politiereglement werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 juni 2018 (jaarnummer 494).
De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan het politiereglement voor het stadshavengebied goed.