Terug
Gepubliceerd op 02/11/2020

2020_CBS_08972 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020101535. Rode Weel 2. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 30/10/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_08972 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020101535. Rode Weel 2. District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_08972 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Gunstig advies - OMV_2020101535. Rode Weel 2. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.      de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.      de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een verzoek tot bijstelling van bijzondere milieuvoorwaarden ingediend. Het verzoek wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2020101535

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

NV AQUAFIN NV met als contactadres Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar

Ligging van het project:

Rode Weel 2 te 2030 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 16 sectie B nrs. 28C, 28E, 28G, 28H, 28K, 28L en 48/2

Inrichtingsnummer:

20200807-0010 (0055 RWZI Antwerpen-Noord)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van het verzoek:

RWZI. Verzoek bijstelling milieuvoorwaarden

 

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige voorgeschiedenis

Op 9 maart 2001 verleende de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning (379.002(1)) voor de renovatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie;

Op 31 juli 1997 verleende de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning (379.002) voor het renoveren en uitbreiden van rioolwaterzuiveringsinstallatie.

 

Voorgeschiedenis milieu

Op 8 april 2010 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen een milieuvergunning voor het verder exploiteren en veranderen van een rioolwaterzuiveringsinstallatie, voor een termijn verstrijkend op 8 april 2030. Nadien werden nog diverse vergunningen verleend voor veranderingen.

 

Inhoud van de aanvraag

Het voorwerp van de aanvraag betreft een verzoek tot bijstelling van de milieuvoorwaarden, meer bepaald een versoepeling van de lozingsnormen.

 

Aangevraagde bijstelling bijzondere milieuvoorwaarden in afwijking van algemene of sectorale voorwaarden

1.

Bij te stellen voorwaarde:

Aquafin NV verzoekt om een versoepeling van de huidige vergunning en de bepalingen van bijlage 5.3.1.a. “De lozing van stedelijk afvalwater” van het VLAREM II. 

 

Voorgesteld alternatief/aanvulling:

74 % voor het verwijderingspercentage Ntot in plaats van 80 %.
1mg/l OF 80 % voor Ptot in plaats van 2mg/l EN 80 % dit voor de kalenderjaren 2021 t.e.m. 2025. 

 

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

14 september 2020

19 oktober 2020

Gunstig

 







Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

 

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Zone voor permanente ecologische infrastructuur ‘met medegebruik’.

Het gebied is bestemd voor de instandhouding, de ontwikkeling en het herstel van ecologische waarden.

Alle handelingen die nodig zijn of nuttig zijn voor de instandhouding, het herstel en de ontwikkeling van de natuur, het ecologisch milieu en van landschapswaarden zijn toegelaten.

De volgende handelingen zijn eveneens toegelaten:

-          het herstellen,(her)aanleggen of verplaatsen van wegen, spoorlijnen, leidingen, aardgasinstallaties, pompgemalen en waterzuiveringsstations;

-          het aanbrengen van windturbines en windturbineparken, alsook andere installaties voor de productie van (hernieuwbare) energie of energierecuperatie. De mogelijke effecten van de inplanting ten aanzien van efficiënt bodemgebruik, eventuele verstoring van de uitbating(smogelijkheden) en landschappelijke kwaliteiten dienen in een lokalisatienota te worden beschreven en geëvalueerd;

-          het verbouwen, uitbreiden of herbouwen van de bestaande brandweerkazerne voor zover de bestemming van het gebied niet in het gedrang wordt gebracht. De uitbreiding van de kazerne is beperkt tot de percelen in gebruik door de brandweer op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

In het zuiden van het perceel loopt een overdruk met als aanduiding Leidingenstraat.

In het gebied, aangeduid met deze overdruk, zijn alle handelingen toegelaten voor de aanleg, de exploitatie en wijzigingen van transportleidingen en hun aanhorigheden. Nieuwe leidingen worden gerealiseerd in functie van het optimaal ruimtegebruik van de leidingstraat. De aanvragen voor vergunningen voor een transportleiding en aanhorigheden worden beoordeeld rekening houdend met de in grondkleur aangegeven bestemming.

De in grondkleur aangegeven bestemming is van toepassing voor zover de aanleg, de exploitatie en wijzigingen van de leidingen en hun aanhorigheden niet in het gedrang worden gebracht.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens grotendeels van toepassing. De wachtboezems ten noorden van de aanvraag zijn bestemd als Zone voor permanente ecologische infrastructuur.

De spoorweginfrastructuur in de omgeving van de aanvraag is bestemd als Gebied voor spoorinfrastructuur. Op circa 360 meter ten noorden van de aanvraag is de toegang naar de Liefkenshoekspoortunnel in het gelijknamige gewestelijke ruimtelijk uitvoeringsplan tevens als dusdanig bestemd.

Op circa 50 meter ten zuiden van de aanvraag en op circa 130 meter ten westen ervan loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat volgens het afbakenings-GRUP.

De Kuifeend en aansluitende binnenweilanden vormen een ‘eiland’ dat is uitgesloten uit de afbakening van het zeehavengebied, maar volgens het afbakenings-GRUP wel is bestemd als Natuurgebied met een overdruk ‘Grote Eenheid Natuur’.

De bedrijventerreinen meer naar het westen zijn volgens dit ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor Zeehaven- en watergebonden bedrijven, de bedrijventerreinen meer naar het noorden, met name de milieucluster in de omgeving van Hooge Maey, als Specifiek regionaal bedrijventerrein voor afvalverwerking en recyclage.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

De aanvraag betreft een bijstelling van opgelegde lozingsvoorwaarden. De inrichting is vanuit stedenbouwkundig oogpunt hoofdzakelijk vergund. Er zijn geen vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen aangevraagd. Er is geen bezwaar vanuit stedenbouwkundig oogpunt.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Aquafin baat aan de Moerstraat een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) uit.

 

De agglomeratiegrootte van RWZI Antwerpen-Noord werd door de VMM bepaald als 64.000 IE (inwonersequivalenten). De ontwerpcapaciteit van de installatie bedraagt 94.500. De normering beschreven in VLAREM II bijlage 5.3.1.a voor agglomeraties tussen 10.000 en 100.000 IE is dus van toepassing waardoor het verplichte verwijderingspercentage voor stikstof 80% bedraagt. De fosfornormen zijn 2 mg/l als jaargemiddelde én 80% als verwijderingspercentage. Voor de jaren 2016 tot en met 2020 zijn echter volgende versoepelingen van kracht (beslissing dd. 11/06/2015): stikstof: 70% en fosfor: 1 mg/l of 80%.

 

De exploitant wenst voor de kalenderjaren 2021 tot en met 2025:

- voor Ntot een verwijderingspercentage van 74% in plaats van 80%;

- voor fosfor een concentratie van 1 mg/l of een verwijderingsconcentratie van 80%.

 

De exploitant stelt dat de zuiveringstechnologie bij de gehanteerde dimensionering niet toelaat om 80% verwijderingspercentage steeds en in alle gevallen te behalen.

 

Voor fosfor wordt voorgesteld de norm 2 mg/l en 80% te wijzigen in 1 mg/l of 80%. Dit omwille van het feit dat het procesmatig en economisch onverantwoord is om chemicaliën te doseren tot al te lage concentraties. Dit is een algemene afspraak die volgt uit het overleg Aquafin-VMM-MIV voor RWZI’s waar de jaargemiddelde influentconcentratie lager ligt dan 5 mg/l fosfor. Voor Antwerpen-Noord is dit het geval in 2017 (3,8 mg/l), 2018 (4,4 mg/l) en 2019 (4,1 mg/l).

 

Om het in VLAREM opgenomen verwijderingspercentage voor stikstof te garanderen zijn investeringen op de RWZI noodzakelijk. De RWZI zal uitgebreid en aangepast worden zodat bij zwaar regenweer meer afvalwater biologisch kan behandeld worden er er minder afvalwater via de overstorten van de rioleringsstelsel in beken terecht komt. Gezien de verdunning van het influent echter het meest uitgesproken is bij regenweer, zal dit project het verwijderingspercentage niet ten goede komen. De hydraulische capaciteit van de RWZI wordt immers uitgebreid, de biologische capaciteit ervan niet. Bijkomende investeringen, zoals bijvoorbeeld het installeren van continue postdenitrificerende zandfilters met koolstofbrondosering zullen dus nodig blijven maar worden voorlopig op vraag van het Gewest niet uitgevoerd.

 

Het feit dat het influent van RWZI Antwerpen-Noord verdund is, vormt een bijkomend argument. De gemiddelde BZV influentconcentratie ligt tussen 50 en 100 mg/l in de drie beschouwde jaren.

 

Met betrekking tot gevraagde bijstelling van de lozingsnormen, alsook de technische evaluatie van de aangeleverde argumentatie, wordt verwezen naar het advies van de VMM. Het college sluit zich aan bij het advies van voornoemde instantie.

 

Advies van het college

Vanuit milieutechnisch oogpunt wordt gunstig advies gegeven om de gevraagde bijstelling te verlenen.

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

11 september 2020

Start openbaar onderzoek

20 september 2020

Einde openbaar onderzoek

19 oktober 2020

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

31 oktober 2020

 

Onderzoek

Het verzoek werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

20 september 2020

19 oktober 2020

1

0

0

0


Tijdens het openbaar onderzoek werd een e-mail ontvangen van Infrabel nv. Met deze brief reageert Infrabel op het schrijven van de stad in het kader van het openbaar onderzoek. Men heeft geen bezwaar tegen de bijstelling van de milieuvoorwaarden. Het schrijven van Infrabel wordt aan de provincie, als vergunningverlener, bezorgd.

 

Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op het verzoek.

Artikel 2

Dienst
Taak
SW/V/Het advies te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.