Terug
Gepubliceerd op 02/11/2020

2020_CBS_08964 - Omgevingsvergunning - OMV_2020106841. Cecilianenstraat 1. District Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 30/10/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_08964 - Omgevingsvergunning - OMV_2020106841. Cecilianenstraat 1. District Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Goedkeuring 2020_CBS_08964 - Omgevingsvergunning - OMV_2020106841. Cecilianenstraat 1. District Berendrecht-Zandvliet-Lillo - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.   de gemeentelijke projecten;

2.   andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2020106841

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

BV JT Renovation (0840192818) met als adres Oever 21 te 2000 Antwerpen

Ligging van het project:

Cecilianenstraat 1 te 2040 Berendrecht-Zandvliet-Lillo

Kadastrale gegevens:

afdeling 19 sectie C nrs. 440H en 440G

Inrichtingsnummer:

20200408-0050 (Antwerpen, Cecilianenstraat 1)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

een tijdelijke bemaling voor de uitvoering van een kelderverdieping

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Inhoud van de aanvraag

Onderhavige aanvraag betreft een grondwaterbemaling voor een ondergrondse bouwlaag waarop meergezinswoningen zullen opgetrokken worden.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

53.2.2°b)2°

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

151.537 m³/jaar

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Vlaamse Milieumaatschappij, grondwaterbeheer

8 september 2020

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woonuitbreidingsgebied. De woonuitbreidingsgebieden zijn uitsluitend bestemd voor groepswoningbouw zolang de bevoegde overheid over de ordening van het gebied niet heeft beslist, en zolang, volgens het geval, ofwel die overheid geen besluit tot vastlegging van de uitgaven voor de voorzieningen heeft genomen, ofwel omtrent deze voorzieningen geen met waarborgen omklede verbintenis is aangegaan door de promotor.

 

(Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

  

Omgevingstoets

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Onderhavige aanvraag betreft een grondwaterbemaling voor een ondergrondse bouwlaag waarop meergezinswoningen zullen opgetrokken worden. De voorziene grondwateronttrekking zal uitgevoerd worden door middel van een traditionele vacuümbemaling, waarbij de bemalingsfilters geïnstalleerd zullen worden in de Tertiaire zandlagen of tot ongeveer 8,0 m onder het maaiveld. Volgens de bijgevoegde bemalingsstudie zullen de keldervloer en de liftputten uitgegraven worden tot een diepte van respectievelijk 4,0 en 5,10 m onder het maaiveld. Met een veiligheidsmarge van 0,5 m betekent dit een bemalingsdiepte van respectievelijk 4,50 en 5,60 m onder het maaiveld.

 

Om dit te realiseren voorziet de deskundige een grondwateronttrekking van circa 152.000 m³, gedurende 4 maanden. Dit komt neer op een daggemiddelde van 1.200 m³ voor aanleg van de kelder (gedurende 120 dagen),  en bijkomend een waterbezwaar van circa 650 m³/dag voor de aanleg van liftputten (gedurende 10 dagen). Volgens de nota en de uitgevoerde zettingssimulatie worden er ten gevolge van de grondwaterverlaging geen zettingen hoger dan 20 mm verwacht. Niettemin wordt er in de nota aangeraden om vóór de start van de bemalingswerken, én tijdens de bemalingswerken, zettingsmetingen op de aanpalende panden uit te voeren. Deze dienen in de eerste dagen minimum 2 keer per dag te gebeuren. Bij stabilisatie van de meetresultaten kan men deze meetintensiteit verminderen tot wekelijkse metingen.

 

Voor alle verontreinigingsdossiers gelegen binnen de stationaire invloedzone (750 m ) van de bemaling wordt nagegaan of er vervuiling van het grondwater aanwezig is en of de bemaling een invloed kan hebben op de verspreiding. Hieruit werd besloten dat alle OVAM dossiers die gelegen zijn in de invloedszone van de bemaling ter hoogte van de Cecilianenstraat 1, geen vervuiling in het grondwater aanwezig is. De bemaling heeft bijgevolg geen impact op de verschuiving van mogelijke, bekende, vervuilingen in de omgeving.

 

Het aanleggen van infiltratieputten, overeenkomstig de bepalingen van art. 5.53.6.1.1§2 van Vlarem II om het onttrokken grondwater te herinfiltreren is, gelet op de geconcentreerde bebouwing in de onmiddellijke omgeving, niet evident. Vervolgens wordt aan het college, in het kader van het duurzaam beheer van natuurlijke rijkdommen én overeenkomstig de voorschriften van art. 39 van de bouwcode, geadviseerd de lozingspunten te voorzien van aftappunten; om de omwonenden de mogelijkheid te bieden van het bemalingswater alsnog te gebruiken. Dit veronderstelt uiteraard dat de milieu-hygiënische kwaliteit van het water aanvaardbaar is.

 

Advies aan het college

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Mits voldaan wordt aan de voorwaarden, wordt vanuit milieuoogpunt positief advies gegeven de vergunning te verlenen.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

53.2.2°b)2°

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

151.537 m³/jaar

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1.

Voorafgaand aan de lozing van het bemalingswater dient een aftapmogelijkheid voorzien te worden op de lozingsleiding. Het aftappunt moet het eenvoudig en kosteloos hergebruik van grondwater voor particulieren (huishoudelijk gebruik), mogelijk maken.

2.

Er dient op elk moment een vrije toegang te zijn vanop de openbare weg naar het aftappunt, waarbij de veiligheid van gebruikers van het water gegarandeerd is.

3.

De exploitant afficheert de beschikbaarheid van water op een duidelijke manier, zichtbaar vanop de openbare weg van zodra er water ter beschikking is. Er dient aangegeven te worden dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie en dat elk gebruik op eigen risico is.

4.

De exploitant stuurt uiterlijk op de dag na de installatie een foto van de opstelling en de affiche naar de dienst Vergunningen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de dienst Milieu-Interventie (mi@antwerpen.be) met vermelding van het dossiernummer.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

19 augustus 2020

Volledig en ontvankelijk

8 september 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

7 november 2020

Verslag GOA

23 oktober 2020 

naam GOA

Bieke Geypens

 

Onderzoek

Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Bijzondere milieuvoorwaarden

1.

Voorafgaand aan de lozing van het bemalingswater dient een aftapmogelijkheid voorzien te worden op de lozingsleiding. Het aftappunt moet het eenvoudig en kosteloos hergebruik van grondwater voor particulieren (huishoudelijk gebruik), mogelijk maken.

2.

Er dient op elk moment een vrije toegang te zijn vanop de openbare weg naar het aftappunt, waarbij de veiligheid van gebruikers van het water gegarandeerd is.

3.

De exploitant afficheert de beschikbaarheid van water op een duidelijke manier, zichtbaar vanop de openbare weg van zodra er water ter beschikking is. Er dient aangegeven te worden dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie en dat elk gebruik op eigen risico is.

4.

De exploitant stuurt uiterlijk op de dag na de installatie een foto van de opstelling en de affiche naar de dienst Vergunningen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de dienst Milieu-Interventie (mi@antwerpen.be) met vermelding van het dossiernummer.

 

Artikel 3

De vergunning omvat thans volgende rubrieken:

 

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

53.2.2°b)2°

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

151.537 m³/jaar 

 

De vergunning omvat thans volgende bijzondere milieuvoorwaarden:

1.

Voorafgaand aan de lozing van het bemalingswater dient een aftapmogelijkheid voorzien te worden op de lozingsleiding. Het aftappunt moet het eenvoudig en kosteloos hergebruik van grondwater voor particulieren (huishoudelijk gebruik), mogelijk maken.

2.

Er dient op elk moment een vrije toegang te zijn vanop de openbare weg naar het aftappunt, waarbij de veiligheid van gebruikers van het water gegarandeerd is.

3.

De exploitant afficheert de beschikbaarheid van water op een duidelijke manier, zichtbaar vanop de openbare weg van zodra er water ter beschikking is. Er dient aangegeven te worden dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie en dat elk gebruik op eigen risico is.

4.

De exploitant stuurt uiterlijk op de dag na de installatie een foto van de opstelling en de affiche naar de dienst Vergunningen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de dienst Milieu-Interventie (mi@antwerpen.be) met vermelding van het dossiernummer.

 

Artikel 4

Het college beslist dat de omgevingsvergunning ingaat vanaf de start van de bemaling voor een periode van 6 maanden.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.