Terug
Gepubliceerd op 14/01/2021

2021_CBS_00037 - Omgevingsvergunning hogere overheid. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020059383. Districten Antwerpen en Hoboken. Krugerbrug en Zuidwegbrug ZN - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 08/01/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_00037 - Omgevingsvergunning hogere overheid. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020059383. Districten Antwerpen en Hoboken. Krugerbrug en Zuidwegbrug ZN - Goedkeuring 2021_CBS_00037 - Omgevingsvergunning hogere overheid. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020059383. Districten Antwerpen en Hoboken. Krugerbrug en Zuidwegbrug ZN - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

Argumentatie

Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg 

Externe adviezen

Adviesinstantie
Datum advies gevraagd
Datum advies ontvangen
Advies
lokale politie/ verkeerspolitie (LP/VK/SE)
18 augustus 2020
28 augustus 2020
Geen bezwaar


Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg 

Algemene bouwverordeningen
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening voetgangersverkeer. 

Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet  

De Krugerbrug ligt in het zuiden van de stad Antwerpen, op de grens van de districten Antwerpen en Hoboken. De brug gaat over de spoorlijn 52 (Antwerpen-Puurs). Ze verbindt de woonkern Hoboken met het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein Blue Gate en het natuurreservaat de Hobokense Polder. Op hoger schaalniveau verbindt de brug Hoboken en Hemiksem met de Scheldekaaien en het centrum van Antwerpen. 

Op de locatie van de Krugerbrug kruisen in de bestaande toestand 2 routes elkaar die op bovenlokaal niveau belangrijk zijn voor het hoofdfietsnetwerk van de stad:

  • Route 13 Hemiksem – Hoboken – Antwerpen wordt benoemd als een hoofdroute zowel op stedelijk als provinciaal niveau (bovenlokale functionele fietsroute). De hoofdroutes zijn fietsostrades die gemeentegrensoverschrijdend zijn en waarvoor hoge comforteisen voor langere afstanden nodig zijn. Hierbij wordt gestreefd naar doorgaande fietsroutes met hoogst kwalitatief karakter. Binnen deze opdracht vormt het Jef Van Lindenfietspad een onderdeel van deze route. Dit fietspad loopt vandaag onder de bestaande fietsbrug ten zuiden van het spoor.
  • Districtenroute is een kernroute. Het is een bovenlokale functionele route die woonkernen, districtskernen en belangrijke functies met elkaar verbindt. Het is de kortste en meest logische weg voor de fietsers. Binnen deze opdracht loopt de districtenroute vanuit de Krugerstraat, over de Krugerbrug, via de Naftaweg richting de Scheldekaaien. 

Een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het spoor is wenselijk omdat de bestaande Krugerbrug in zeer slechte staat is en de hellingen en profilering niet voldoen aan de gewenste fietsnormen. De aanvraag voorziet in de vervanging van de bestaande Krugerbrug (geschikt voor autoverkeer) in een nieuwe brugverbinding die enkel kan gebruikt worden voor fietsers en voetgangers. De nieuwe brug zal een schakel zijn die de fietsostrade F13 komende van Hemiksem op een comfortabele wijze aansluit met de districtenroute. In de toekomstige situatie zal er een nieuwe westelijke aantakking vanuit het Fietspad Jef Van Linden naar de nieuwe Krugerbrug komen via de nieuwe de Zuidwegbrug. Het fietsroutenetwerk zal worden gewijzigd: de fietsostrade zal worden verlegd, over de Krugerbrug en door Blue Gate. Het Fietspad Jef Van Linden wordt dan een bovenlokale functionele fietsroute. Twee van de drie takken van de brug zullen bijgevolg deel uitmaken van de fietsostrade. 

Op de nieuwe Krugerbrug is de fietsverbinding aan de westzijde gepositioneerd zodat de fietsostrade, met aftakking naar het Fietspad Jef Van Linden, een vloeiende lijnvorming volgt. De voetgangersverbinding bevindt zich aan de oostzijde waardoor er vermeden wordt het doorgaande fietsverkeer te kruisen. Twee trappenpartijen ontwikkelen zich op een natuurlijke manier vanuit deze voetgangersroute en zijn gepositioneerd aan de stadszijde. De Krugerbrug heeft dus een gemengd wegprofiel voor fietsers en voetgangers. De vrije breedte van het fietspad bedraagt 4 meter. Naast het fietspad wordt een veiligheidsafstand van 1 meter ten opzichte van de leuning van de brug behouden (schrikstrook). Voor de voetgangers wordt een breedte van 2 meter voorzien. De totale breedte van de brug bedraagt 7 meter. Ter hoogte van de aanloophellingen wijzigt het profiel. Om zo min mogelijk te verharden en zoveel mogelijk in te spelen op het creëren van groene ruimte, wordt de veiligheidsafstand geïntegreerd in het groen talud. Het fietspad wordt aangelegd met rode asfalt, het voetpad met zwarte asfalt. Ter hoogte van de aanloophellingen wordt het voetpad uitgevoerd in grijze betonstraatstenen.

Op de Zuidwegbrug wordt een fietspad aangelegd in rode asfalt met een vrije breedte van 4 meter. Naast het fietspad wordt een veiligheidsafstand van 0,5 meter ten opzichte van de leuning van de brug behouden (schrikstrook). De totale breedte van de brug bedraagt 5 meter. Ter hoogte van de aanloophellingen wijzigt het profiel. Om zo min mogelijk te verharden en zoveel mogelijk in te spelen op het creëren van groene ruimte, wordt de veiligheidsafstand geïntegreerd in het groen talud. 

Er wordt een uitgebreid grachtenstelsel aangelegd dat toelaat om al het hemelwater ter plaatse te laten infiltreren. Onderaan de aanloophellingen en in de bermen zijn ondiepe grachten voorzien die fungeren als buffer- en infiltratiezone. De grachten worden door middel van kolken aangesloten op de riolering. De kolken worden 50 cm hoger dan de bodem van de grachten voorzien zodat ze als overstort werken. 

De verharding op de fiets- en wandelpaden op de aanloophellingen watert rechtstreeks af naar de bermen. De verharding van het brugdek van de Krugerbrug en de Zuidwegbrug watert via kolken en beperkt stukje riolering af in bermen/grachten. De bestaande wegenis (de rijweg op kruispunten Zuidweg en Lageweg en het wandelpad langs Jef Van Lindenpad) is aangesloten op de riolering. 

Door de traagheid van de verkeersstromen is de verblijfskwaliteit en het comfort van de gebruikers heel belangrijk. Bijzondere aandacht in het ontwerp gaat uit naar belevingsaspecten zoals zichtbaarheid, zintuigelijke prikkeling, veiligheid en detaillering. 

Het kruispunt van de Lageweg wordt opnieuw ingericht met het oog op een veiligere situatie na realisatie van de nieuwe brug. Er wordt geopteerd voor een verhoogde inrichting zonder verkeerslichten. In de zone tussen de nieuwe brug en de Zuidweg zal een spelaanleiding geïntegreerd worden in de bermzone. De aanvraag gaat ook gepaard met ontbossing, reliëfwijzigingen en vegetatiewijzigingen. Het Agentschap Natuur en Bos geeft voorwaardelijk gunstig advies. 

De nieuwe brug vormt een essentieel scharnierpunt in het verknopen van vier heel verschillende kwadranten: de buurt Portugezenwijk, de ‘laagwaardige’ bedrijfsactiviteiten aan Lageweg, het nieuwe eco-effectieve bedrijventerrein Blue Gate Antwerp en het natuurgebied Hobokense polder. Het brugontwerp wordt beschouwd als een stedenbouwkundige schakel, die voor elk van deze werelden een meerwaarde kan betekenen. 

Het ontwerp houdt rekening met volgende toekomstige projecten:

  • Kruispunt Mazoutweg - Schroeilaan
    De overspanning van de brug moet voldoende groot zijn om op termijn de realisatie van een volwaardig en veilig kruispunt mogelijk te maken.
  • Naftaweg
    De Naftaweg verdwijnt definitief. Er wordt een nieuw voetpad en fietsostrade langs de Leigracht aangelegd. Dit maakt deel uit van het project Blue Gate Antwerp. De nieuwe Krugerbrug zal hierop aansluiten. Aan de aanvraag van dit project is een inplantingsplan vergunde toestand toegevoegd waarop het vergunde ontwerp van Blue Gate Antwerp staat.
  • Project Lageweg
    Het project Lageweg (gelegen tussen Hendriklei, Weerstandslaan, Krugerstraat/Krugerbrug en de sporen) is een gebied waarvoor een ontwikkelingsvisie in opmaak is om het gebied te transformeren naar een nieuwe woon- en werkomgeving met een grote, samenhangende groene ruimte. In het masterplanproces is een onderzoek lopende naar een nieuwe tramstelplaats van De Lijn op de site Lageweg. In functie van de transformatie van deze site werd ook de circulatie en ontsluiting onderzocht in het ontwerpproces van het project Krugerbrug. 

De Krugerbrug is een gemeenteweg. De gemeenteweg wordt heraangelegd waarbij de rooilijn wijzigt. Het aanvraagdossier bevat een rooilijnplan ‘18080_PL_009_2.ONTWERPROOILIJN_20201119 (2)’. 

Alle buurtwegen in de zin van de wet van 10 april 1841 op de buurtwegen die bestaan op 1 september 2019, worden voor de toepassing van het gemeentewegendecreet geacht een gemeenteweg te zijn. Buurtweg 23, voetweg 47 en voetweg 48 vallen binnen de projectgrens. 

Buurtweg 23 vertrekt vanaf de Lageweg in noordelijke richting en voetweg 47 vertrekt vanaf de Berkenrodelei in oostelijke richting. Voetweg 47 stopt waar deze buurtweg 23 kruist en gaat daar over in voetweg 48 die parallel aan buurtweg 23 richting noorden loopt, om samen te eindigen ter hoogte van d’Herbouvillekaai. 

Voetweg 47 wordt verbreed waar de nieuwe Zuidwegbrug wordt gebouwd. De voetweg is 2 meter breed, wat te smal is voor de aanleg van de nieuwe brug. Buurtweg 23 en voetweg 48 worden opgeheven waar ze samenvallen met de nieuwe Krugerbrug en een ander tracé aannemen. Deze buurt- en voetweg zorgden voor de verbinding van Hoboken met de Schelde. Deze verbinding blijft bestaan maar volgt (vandaag de dag al en ook) in de toekomst een ander tracé. Voetweg 48 staat tekstueel niet vermeld op het rooilijnplan. Bijgevolg wordt het rooilijnplan aangevuld met tekst. 

Het rooilijnplan bevat geen berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de wijziging van de gemeenteweg overeenkomstig artikel 28 van het gemeentewegendecreet.

Fasering

Procedurestap
Datum
Start 1e openbaar onderzoek
26 augustus 2020
Einde 1e openbaar onderzoek
24 september 2020
Start laatste openbaar onderzoek
7 december 2020
Einde laatste openbaar onderzoek
5 januari 2021
Gemeenteraad voor wegenwerken
25 januari 2021

Juridische grond

Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten en het Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 zijn van toepassing.

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 2 openbare onderzoeken. 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

Startdatum
Einddatum
Schriftelijke bezwaarschriften
Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften
Petitielijsten
Digitale bezwaarschriften
26 augustus 2020
24 september 2020
0001
7 december 2020
5 januari 2021
0000


Bespreking van de bezwaren met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg 

Bezwaren uit vorige openbare onderzoeken over de aanvraag die nog relevant zijn, worden hier ook besproken. 

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werd 1 bezwaarschrift ingediend, dat zich als volgt laat samenvatten: 

De aangevraagde wadi, ingetekend op de terreinen waarvan de bezwaarindiener eigenaar is, staat de door de bezwaarindiener geplande inrichting van een keerlus voor vrachtwagens op die plek in de weg;
Beoordeling: Onder andere naar aanleiding van dit bezwaar werd op 27 november 2020 een wijzigingsverzoek ingediend. Het wijzigingsverzoek omvat onder andere een aanpassing van de projectgrens waardoor de wadizone ten noorden van het noordelijke brugdeel, niet langer voorwerp uitmaakt van de aanvraag. Bijgevolg is het bezwaar ongegrond.

Aanleiding en context

Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet. De Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

  • een openbaar onderzoek te houden;
  • het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen voor een beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.
Projectnummer:OMV_2020059383
Gegevens van de aanvrager:stad Antwerpen met als adres Grote Markt 1 te 2000 Antwerpen
Ligging van het project:Krugerbrug en omgeving te 2660 Hoboken (Antwerpen)
Kadastrale gegevens:afdeling 9 sectie I nrs. 0, 2923A, afdeling 37 sectie A nrs. 0, 37D2, 37C2, 37B2, 37A2, 37Z, 39G, 61/2 K, 61/2 H, 61/2 G, 284G, 285W, 285V, 288F2, 288D2, 288E2, 289F, 290/2 A, 290/2 C, 290R, 334P2, 334F3, 334V6, 334X5 en 334G6
Vergunningsplichten:Stedenbouwkundige handelingen, Vegetatiewijzigingen
Voorwerp van de aanvraag:realiseren van een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over het spoor (project Krugerbrug)


Omschrijving stedenbouwkundige handelingen 

Huidige toestand 

  • brug welke de Krugerstraat en Lageweg verbindt met de Mazoutweg, Naftaweg en Olieweg;
  • de brug is enkel nog toegankelijk voor fietsers en voetgangers. 

Gewenste toestand 

  • Krugerbrug:
    • brug ter verbinding van Hoboken Centrum met de Hobokense polder en Blue Gate;
    • gemengd wegprofiel voor fietsers en voetgangers;
    • totale breedte van de brug van 7,00 m;
  • Zuidwegbrug:
    • fietsbrug die deel uitmaakt van de fietsostrade F13 Boom-Antwerpen;
    • totale breedte van de brug van 5,00 m. 

Inhoud van de aanvraag 

  • slopen van de bestaande Krugerbrug en het optrekken van een nieuwe fiets- en voetgangersbrug;
  • heraanleg van:
    • de verhardingen op de aanloophelling naar de bruggen toe;
    • het bestaande pad tussen de Schroeilaan en de aanloophelling van de brug in functie van de reliëfwijziging van de brugtaluds;
  • deels ontbossen;
  • doorvoeren van reliëfwijzigingen:
    • (her)profileren van de aanloophellingen in taluds naar de bruggen toe;
    • inrichten van een verhoogde, groene spel en verblijfsruimte in het brugtalud tussen de nieuwe Krugerbrug en de Zuidwegbrug;
    • herprofileren van het bestaande pad tussen Schroeilaan en de aanloophelling van de brug;
    • aanleggen van natuurlijke greppels onderaan de taluds in functie van de waterbeheersing.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist de bezwaren over de  'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg' te verwerpen.

Artikel 3

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan:

  • het bijgevoegd aangevuld rooilijnplan 'aangevuld_18080_PL_009_2.ONTWERPROOILIJN_20201119 (2)';
  • de ligging, breedte en uitrusting van de Krugerbrug en de Zuidwegbrug.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • aangevuld_18080_PL_009_2.ONTWERPROOILIJN_20201119 (2).pdf
  • BA_Krugerbrug_L.pdf
  • BA_Hoboken_I_B_-1_ondergrondse toestand (2).pdf
  • BA_Hoboken_I_N_-1_ondergrondse toestand (2).pdf
  • BA_Hoboken_I_B_0_bovengrondse toestand (2).pdf
  • BA_Hoboken_I_N_0_bovengrondse toestand (2).pdf
  • BA_Hoboken_T_BN_T1.pdf
  • BA_Hoboken_T_BN_T2 (2).pdf
  • BA_Brug_B_N_KB3.pdf
  • BA_Brug_B_N_ZWB3.pdf
  • BA_Brug_P_B.pdf
  • BA_Brug_P_N.pdf
  • BA_Brug_PRD_N_KB1.pdf
  • BA_Brug_PRD_N_ZWB1.pdf
  • BA_Brug_PRL_BN_KB2.pdf
  • BA_Brug_PRL_BN_ZWB2.pdf
  • BA_Verhardingen_P_B.pdf.pdf
  • BA_Verhardingen_P_N.pdf.pdf
  • BA_Verhardingen_PRD_BN_S6.pdf
  • BA_Verhardingen_PRD_BN_S7.pdf
  • BA_Verhardingen_PRD_BN_S8.pdf