Rekening houdend met het Vlaams participatiedecreet flankerende en stimulerende maatregelen ter bevordering van de participatie in cultuur, jeugdwerk en sport, het nieuwe bestuursakkoord, de integratie stad en OCMW en de decentralisatie vrije tijd werkt de stad Antwerpen een visie vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede uit. Samen met de evaluatie van de afsprakennota 2014-2019 door het lokaal netwerk ter bevordering van de vrijetijdsparticipatie van personen in armoede, zal deze visie de basis vormen voor een nieuwe afsprakennota vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede.
In samenspraak met Vlaanderen werd in 2019 geopteerd om de afsprakennota 2020-2025 in te dienen in twee fasen.
De 'light'-versie, werd ingediend in september 2019. De definitieve versie zou in mei 2021 ingediend worden. De bedoeling was om in de definitieve versie de doelstellingen, acties en de organisatie aan te passen aan de resultaten van een te lopen participatief traject, dat als project is opgenomen in de ingediende afsprakennota.
Omwille van de coronapandemie is het participatief traject met de mensen in armoede nog niet opgestart. Dit traject kan niet digitaal gebeuren.
De vooropgestelde deadline voor het indienen van de definitieve afsprakennota, namelijk mei 2021, kan niet gerealiseerd worden.
Na contact met Vlaanderen hierover werd bovendien volgend antwoord geformuleerd: 'Een afsprakennota vrijetijdsparticipatie kan maar eenmaal per beleidsperiode ingediend en door de minister aanvaard worden. Vermits de stad Antwerpen al over een door de minister aanvaarde afsprakennota vrijetijdsparticipatie 2020-2025 beschikt, kan er geen nieuwe afsprakennota meer worden ingediend. Wel kan men in de loop van de beleidsperiode de doelstellingen en acties nog aanpassen. De nieuwe doelstellingen en acties moeten dan via de verantwoordingsnota lokale netwerken van 2020 worden opgegeven'.
Bijgevolg zal er geen 'definitieve' versie meer ingediend worden. Eventueel aangepaste doelstellingen en acties zullen doorgegeven worden via de jaarlijkse verantwoordingsnota's op het dataplatform 'Kiosk' van de Vlaamse Overheid.
De afsprakennota is gebaseerd op overlegmomenten met partners uit het Antwerps netwerk ter bevordering van vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede.
Participatiedecreet van 18 januari 2008 met betrekking tot flankerende maatregelen voor het participeren van mensen in armoede aan het vrijetijdsaanbod.
Op 18 januari 2008 keurde het Vlaams Parlement het decreet houdende flankerende en stimulerende maatregelen ter bevordering van de participatie in cultuur, jeugdwerk en sport goed. Het participatiedecreet beoogt de ondersteuning, verrijking en versterking van participatie in het cultuur-, jeugd- en sportbeleid.
In het kader van artikel 22, §3 van het decreet werd er voor de stad Antwerpen een jaarlijks trekkingsrecht van 257.027,02 EUR vastgelegd voor de periode 2020-2025.
Het college keurde op 30 augustus 2019 (jaarnummer 6999) de afsprakennota 2020-2025 ter bevordering van vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede goed.
Het college keurde op 21 februari 2020 (jaarnummer 1641) de visie met betrekking tot de bevordering van vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede goed.
Het college neemt kennis van de gewijzigde procedure met betrekking tot de afsprakennota 2020-2025 ter bevordering van de vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede.