Terug
Gepubliceerd op 12/01/2021

2021_CBS_00111 - Fondsen. Eurodesk - Ondersteuning H2020-projectvoorstel SchoolFood4Change - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 08/01/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_00111 - Fondsen. Eurodesk - Ondersteuning H2020-projectvoorstel SchoolFood4Change - Goedkeuring 2021_CBS_00111 - Fondsen. Eurodesk - Ondersteuning H2020-projectvoorstel SchoolFood4Change - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.

Argumentatie

De activiteiten binnen het projectvoorstel SchoolFood4Change sluiten nauw aan bij de ambitie van het bestuursakkoord om in te zetten op gezonde schoolmaaltijden. Scholen in de stad Antwerpen hebben doorgaans geen historiek in het aanbieden van schoolmaaltijden. Het bestuursakkoord 2019-2024 zet in op welzijn en emancipatie zodat het excelleren van alle kinderen en jongeren gegarandeerd kan worden. Doelstelling 2LWS020201 stelt dat 'elk kind in het Antwerps basisonderwijs recht heeft op een goedkope en gezonde maaltijd'. Op 17 mei 2019 (jaarnummer 04116) werd de beslissing genomen om het principe van één gezonde, gestandaardiseerde maaltijd per kind op basisscholen te onderzoeken. Op 24 november 2020 keurde de gemeenteraad de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 goed (jaarnummer 638). 

Het project SchoolFood4Change is zeer relevant in deze context. De stad Antwerpen wenst graag deel te nemen als geassocieerde partner om op die manier deel uit te maken van het netwerk. De stad kan leren van andere steden op vlak van gezonde en duurzame maaltijden op school, en wil haar ervaringen delen met andere steden op basis van de innovatieve proefprojecten die momenteel in Antwerpen lopen via de dienst Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving/Onderwijs. Ter ondersteuning van het projectvoorstel en ter bevestiging van haar rol als geassocieerde partner, wenst stad Antwerpen hiertoe de intentiebrief in bijlage te ondertekenen. Concreet zal de dienst Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving/Onderwijs de opvolging van dit project op zich nemen. 

Aanleiding en context

Binnen Horizon 2020, het onderzoek- en innovatieprogramma van de Europese Commissie, staan momenteel verschillende oproepen open, waaronder de oproep LC-GD-6-1-2020 "Testing and demonstrating systemic innovations in support of the Farm-to-Fork Strategy-F" (vrij vertaald: het testen en demonstreren van systemische innovaties ter ondersteuning van de 'van-boer-tot-bord-strategie'). Deze Europese Green Deal oproep focust op voeding als katalysator voor verandering op vlak van duurzaamheid en gezondheid. De stad Antwerpen werd door vzw Rikolto (voorheen Vredeseilanden genaamd) gevraagd om het projectvoorstel SchoolFood4Change te ondersteunen en deel te nemen als geassocieerde partner.

Rikolto ondersteunt steden en gemeenten bij het voeren van een gezond en duurzaam voedingsbeleid, het uitwerken en het voeren van een voedselstrategie en het opzetten van voedsel adviescomités in scholen om duurzame schoolmaaltijden te ontsluiten in grootsteden. Het projectvoorstel SchoolFood4Change zet in op een duurzame en gezonde invulling van schoolmaaltijden. Meer concreet wil het project werken aan:
1) het opzetten van een ‘whole school food approach’ (integrale aanpak) voor innovatieve oplossingen, met name het uitwerken van een Europese standaard die nadien aan de hand van concrete tools in elke school kan worden toegepast; 
2) de uitrol van duurzamere en gezondere schoolmaaltijden in Europa (> 1000 scholen in de EU), onder meer door de implementatie van aangepaste criteria voor aanbestedingen van schoolmaaltijden;
3) de opwaardering van schoolrefters en personeel via menuvernieuwing, coaching etc.

Het consortium bouwt een breed partnerschap uit. Het consortium bestaat uit ICLEI (Europees secretariaat in Duitsland), IFOAM Organics Europe (België), Rikolto (België), SEI Talinn (Estland), Universiteit Alcalà (Spanje), University of Gastronomic Sciences of Pollenzeo (Italië), WWF Zweden. Een 26-tal steden verspreid over Europa nemen deel als partner bij het projectvoorstel (waaronder Gent, Leuven, Essen, Kopenhagen, Wenen,...). Daarnaast worden enkele bijkomende steden (waaronder Antwerpen) gevraagd om deel te nemen als geassocieerde partner, omwille van hun expertise. Kennisdeling staat daarbij centraal. Concreet zullen eventuele reiskosten (verblijf, transport, dagvergoeding) die hieruit voortvloeien, vanuit het project vergoed worden. 

Het afgelopen jaar startte de stad 9 proefprojecten in scholen om gezonde schoolmaaltijden aan te bieden en een ‘Smakelijke school’ te worden. Deze projecten werden goedgekeurd op het college van 23 oktober 2020 (jaarnummer 08911). In deze projecten worden oplossingen uitgetest om antwoorden te vinden voor problemen rond schoolmaaltijden in een grootstedelijke context. De bedoeling is om de goede praktijken van deze projecten de komende jaren uit te rollen over de 266 Antwerpse basisscholen van de verschillende netten.

Op 9 december 2020 keurde het college het klimaatplan 2030 goed (jaarnummer 09895) en de opmaak van een voedselstrategie voor de stad Antwerpen inclusief het luik onderwijs.
Deze voedselstrategie zal de bredere basis vormen om toekomstige duurzame voedingsprojecten binnen de stad te verankeren in een groter geheel.

Beleidsdoelstellingen

8 - Sterk bestuurde stad
2SBS01 - Bestuurszaken
2SBS0101 - Reguliere taken bestuurszaken
2SBS010106 - Fondsenbeheer / Eurodesk
6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0202 - Welzijn en excelleren in het onderwijs
2LWS020201 - Maaltijden op school

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de deelname als geassocieerde partner in het projectvoorstel SchoolFoud4Change goed en ondertekent daartoe de intentiebrief in bijlage. 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.