De proefopstelling werd onthaald op veel positieve reacties van gebruikers (betreffende de bijkomende verblijfsruimte voor voetgangers en het bereikbaar worden van de plantsoenen), maar ook op kritiek van vooral fietsers die zich in de nieuwe situatie minder veilig voelen. Uit verschillende plaatsbezoeken is gebleken dat dit subjectief onveiligheidsgevoel terecht is en kan worden verbeterd door enkele beperkte bijsturingen. Deze komen er in essentie op neer dat de mogelijke aanwezigheid van fietsers op het segment met gemengd verkeer duidelijker zichtbaar wordt gemaakt én dat de mogelijkheid voor fietsers om aan een aangepaste snelheid gebruik te maken van de wandelzone beter leesbaar wordt gemaakt.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit) stelt daarom onderstaande bijsturingen en maatregelen voor:
Deze proefopstelling zal worden gemonitord. Er is een tussentijdse evaluatie voorzien in februari 2021. Ook zal er een online bevraging georganiseerd worden.
Op basis hiervan zal er beslist worden of er nog bijsturingen moeten komen en of de tijdelijke inrichting kan blijven.
De definitieve aankleding van de pleintjes en parken is ten vroegste voorzien na de tussentijdse evaluatie.
De parkeerbalans blijft ongewijzigd.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. De Frank Craeybeckxlaan en Te Couwelaarlei zijn lokale straten. Het college is bevoegd voor mobiliteitsvoorwaarden.
In 2024/2025 worden de Frank Craeybecklaan en de Te Couwelaarlei opnieuw aangelegd als een belangrijke centrale plek in het district Deurne. Om een duidelijk zicht te krijgen op de noden en potenties van de buurt heeft de stad Antwerpen zich geëngageerd om een integraal actieplan op te maken. Hiervoor wordt de stad Antwerpen ondersteund door de Europese Unie, via het URBACT-project ‘Thriving Streets’.
Op 19 maart 2019 (jaarnummer 2725) keurde het college het projectvoorstel goed voor de eerste fase van het URBACT-project Thriving Streets.
Op 17 januari 2020 (jaarnummer 380) keurde het college de partnerschapsovereenkomst goed en engageerde zich hiermee als partner binnen het URBACT-project Thriving Streets.
Op 21 februari 2020 (jaarnummer 1629) keurde het college het projectvoorstel goed voor de tweede fase van het URBACT-project Thriving Streets.
Eén van de ambities binnen ‘Thriving Streets’ is om meer ruimte te voorzien voor verblijfskwaliteit in het openbaar domein. Uit ruimtelijk en verkeerskundig onderzoek bleek dat het met beperkte ingrepen mogelijk is om drie pop-up parkjes in te richten op basis van de bestaande weginfrastructuur. Deze tijdelijke inrichting zal uitvoerig gemonitord en geëvalueerd worden waardoor dit experiment nuttige input kan leveren binnen het ontwerpproces van beide straten.
Het college keurde in zitting van 31 juli 2020 (jaarnummer 6535) de tijdelijke inrichting van de Frank Craeybeckxlaan en de opgesomde tijdelijke mobiliteitsvoorwaarden goed.
Na verder studiewerk werden de plannen nog verder aangepast zodat ze tot een optimaal resultaat en maximale verblijfsruimte zouden leiden. De gewijzigde plannen werden vervolgens uitgevoerd in november 2020 en de voorbije maanden werd de tijdelijke situatie geanalyseerd en gemonitord.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling (afdeling Mobiliteit) stelt nu voor om de huidige situatie via een proefopstelling bij te sturen.
De verkeerspolitie heeft geen opmerkingen op het plan voor de tijdelijke inrichting van de Frank Craeybeckxlaan.
Het college beslist de proefopstelling in de Frank Craeybeckxlaan - Te Couwelaarlei, in het district Deurne, goed te keuren.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
---|---|
SW/Communicatie | communicatietraject organiseren in samenwerking met district Deurne |
SW/Beheer & Operaties | aanbrengen van de vereiste signalisatie, markeringen en het plaatsen van eventueel bijkomende infrastructurele maatregelen |
SW/Mobiliteit, Publieke Ruimte en Beheer & Operaties | in samenspraak de proefopstelling tussentijds evalueren |