Stad Antwerpen nam met verschillende projecten deel aan het Interreg 2 Zeeënprogramma 2014-2020 (Mobi-Mix, Triple A, Sponge2020). De Europese Unie stelde in dit programma 241 miljoen euro EFRO-middelen ter beschikking (2014-2020) ter cofinanciering van projecten (60% EU-financiering). Indien dit programma stopgezet wordt, zullen deze middelen mogelijk herverdeeld worden naar andere Interreg programma’s. De toegang tot deze middelen zal evenwel moeilijker zijn, gegeven een eventuele terbeschikkingstelling in een groter programmagebied, programma's waarin de prioriteiten minder goed aansluiten bij de stedelijke doelstellingen of herverdeling naar programma’s waar de stad geen toegang toe heeft.
Om deze redenen wordt aan het college gevraagd om in te gaan op de vraag vanuit VLAIO en door middel van een collegiale brief het belang van dit programma voor de stad Antwerpen te onderschrijven. Deze brief gaat in bijlage aan het besluit.
In 2006 bundelden vier EU-lidstaten (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Nederland) de krachten en gaven ze vorm aan een nieuw Interreg samenwerkingsprogramma voor het gebied dat het Kanaal en de Noordzee tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk omvat: het Interreg 2 Zeeënprogramma. Met steun van de Europese Unie konden nieuwe regionale en lokale partnerschappen, innovatieve investeringen en waardevolle samenwerkingsacties gefinancierd en gerealiseerd worden. De Vlaamse provincies die deelnemen aan Interreg 2 zeeën zijn West-Vlaanderen, Oost- Vlaanderen en Antwerpen.
Eén van de gevolgen van de Brexit is dat het Verenigd Koninkrijk heeft aangegeven niet langer deel te nemen aan het Interreg programma 2021-2027. De Europese Commissie (DG Regio) stelt in vraag of de overblijvende regio’s van het 2 zeeën-programma nog als zelfstandig programma kunnen blijven functioneren in de nieuwe financieringsperiode. De betrokken kust- en hinterlandregio’s zullen echter ernstig geïmpacteerd worden door de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Ze zullen de nieuwe buitengrens van de Europese Unie vormen, en volgens voorstanders van het behoud van het programma meer dan ooit baat hebben bij een aangehouden samenwerking.
Het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) en de overige 2 Zeeën programma partners lanceerden een oproep onder belanghebbenden om het standpunt voor het behoud van het Interreg 2 zeeën programma te ondersteunen. Daartoe lanceerden ze onder meer de online petitie: https://www.save2seas.eu/ . Daarnaast zal in januari 2021 een gesprek plaatsvinden tussen Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw, de betrokken Nederlandse staatssecretaris en de Europese Commissie om het behoud van het programma te bepleiten.
Het college keurt het standpunt omtrent het behoud van het Interreg 2 Zeeënprogramma goed en ondertekent daartoe de collegiale brief in bijlage.