Terug
Gepubliceerd op 11/01/2021

2021_CBS_00034 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020042875. Scheldelaan 450. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 08/01/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_00034 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020042875. Scheldelaan 450. District Antwerpen - Goedkeuring 2021_CBS_00034 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2020042875. Scheldelaan 450. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.      de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.      de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De gewestelijke omgevingsvergunningscommissie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2020042875

Gegevens van de aanvrager:

NV Pijpleiding Antwerpen - Limburg - Luik - Pipe-Line Anvers-Limbourg-Liège met als adres Geleenstraat 35 te 3600 Genk en mevrouw Tiene Bolsens met als adres Roderveldlaan 1 te 2600 Antwerpen

Gegevens van de exploitant:

NV Pijpleiding Antwerpen - Limburg - Luik - Pipe-Line Anvers-Limbourg-Liège (0417381397) met als adres Geleenstraat 35 te 3600 Genk

Ligging van het project:

Scheldelaan 450 te 2040 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 18 sectie F nrs. 112M en 112C

Inrichtingsnummer:

20191021-0052 (OVA PALL - OTSA)

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

regularisatie van een meetstation op een bestaande leiding en hernieuwing

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-     28/09/2012: stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/20125253) voor het slopen van boosterstation OTSA met aansluiting op tankleidingen, een pompstation en een verbindingsleiding tussen beide stations.

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft het regulariseren van een meetstation met bijhorende grindverharding en elektriciteitscabine.

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Op 24 juni 1999 verleende de stad Antwerpen een milieuvergunning voor het exploiteren van een pompstation voor vloeibare koolwaterstoffen, voor een termijn verstrijkend op 24 juni 2019.

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft een nieuwe ingedeelde inrichting of activiteit voor een pompstation op een pijpleiding voor koolwaterstoffen.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

17.3.2.2.2°a)

opslag van ontvlambare vloeistoffen van gevarencategorie 1 en 2 met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 2 ton tot en met 90 ton in uitsluitend ondergrondse houders;

23,10 ton

17.3.6.1°a)

opslagplaatsen voor schadelijke vloeistoffen en vaste stoffen op basis van etikettering gekenmerkt door het gevarenpictogram GHS07 met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 200 kg tot en met 20 ton als de inrichting volledig is gelegen in industriegebied;

1,24 ton

17.3.7.1°a)

opslagplaatsen voor vloeistoffen en vaste stoffen die op lange termijn gezondheidsgevaarlijk zijn (gevarenpictogram GHS08) met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 100 kg tot en met 20 ton, als de inrichting volledig is gelegen in industriegebied;

1,24 ton

17.3.8.1°

opslagplaatsen voor het aquatisch milieu gevaarlijke vloeistoffen en vaste stoffen (gevarenpictogram GHS09) met een gezamenlijke opslagcapaciteit meer dan 100 kg ton tot en met 2 ton.

1,24 ton

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

brandweer/ risicobeheer/ preventie

26 november 2020

10 december 2020

Voorwaardelijk gunstig

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

26 november 2020

24 december 2020

Gunstig

Petrochemical Pipeline Services

26 november 2020

1 december 2020

Gunstig

 












Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier geldt voornamelijk het bestemmingsvoorschrift Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven. De Scheldelaan op circa 320 meter ten westen van de aanvraag heeft als bestemming Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Net buiten de afbakeningslijn zeehavengebied, op circa 450 meter ten zuidwesten van de aanvraag, lopen twee overdrukken met als aanduiding Hoogspanningsleiding en Leidingstraat.

 

Op circa 400 meter ten zuidwesten van de aanvraag is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met als bestemmingen Bijzonder natuurgebied (NH) en Parkgebied (P).

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)

De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de grind- en asfaltverharding. Het hemelwater dat op deze verhardingen valt, kan op natuurlijke wijze door of naast de verharde oppervlakte op eigen terrein in de bodem infiltreren.

 

De gewestelijke hemelwaterverordening is eveneens niet van toepassing op het hemelwater dat op de vloeistofdichte vloer van het meetstation valt daar het hemelwater mogelijk verontreinigd zou kunnen zijn met vloeibare koolwaterstoffen waardoor het als afvalwater beschouwd moet worden. Opgemerkt wordt dat het formulier hemelwaterverordening niet geheel correct werd ingevuld. De aanvrager duidt in het formulier aan dat de hemelwaterverordening wel van toepassing is op de vloeistofdichte vloer en dat het plaatsen van een hemelwaterput verplicht is. De aanvrager vraagt echter wel een afwijking op de aspecten hergebruik en infiltratie. Er is een ondergrondse tank aanwezig welke gebruikt wordt voor de opvang van het (verontreinigd) hemelwater en dit hemelwater wordt op regelmatige tijdstippen opgehaald door een erkend inzamelaar. Het hemelwater wordt dus beschouwd als afvalwater waardoor de aanvraag in overeenstemming is met de gewestelijke hemelwaterverordening.

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid – visueel-vormelijke elementen

Aan de zuidzijde van een grootschalig industrieel terrein wordt een meetstation geregulariseerd nadat bij een vorige vergunningsaanvraag, met enkel ingedeelde inrichting of activiteiten, werd vastgesteld dat deze inrichting nog niet stedenbouwkundig vergund werd.

 

Het meetstation is gebouwd op een vloeistofdichte betonnen vloerplaat met een oppervlakte van circa 324,5 m² (30,9 meter x 10,5 meter) en bestaat uit bovengrondse leidinginstallaties. De maximale hoogte van het meetstation bedraagt 4,35 meter.

 

Het meetstation is bereikbaar via een asfaltweg met een oppervlakte van circa 320 m². Deze verharding is vrijgesteld van stedenbouwkundige vergunningsplicht daar dit een strikt noodzakelijke toegang betreft naar installaties van algemeen belang. Rondom de asfaltverharding en het meetstation wordt een grindverharding aangelegd met een oppervlakte van circa 936 m².

 

Tevens is in het zuidwesten van het meetstation, op de grindverharding, een elektriciteit- en telemetriecabine geplaatst. Deze cabine heeft een oppervlakte van circa 9,6 m² (2,75 meter x 3,5 meter) en een hoogte van 2,6 meter. De cabine is opgetrokken in grijs/wit gespikkelde prefab betonplaten.

 

Gelet op de kleinschaligheid van de constructie ten opzichte van de rest van het industrieveld en de clustering ervan met de bestaande installaties past de constructie zich makkelijk in binnen het geheel van het industrieveld.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

Gezien de aard van de aanvraag, werd het subadvies ingewonnen van de brandweer/risicobeheer/preventie.

De voorwaarden uit dit advies, met het oog op de veiligheid, kunnen integraal aan dit advies worden gehecht.

 

Wegens de situering van de aanvraag in de directe nabijheid van pijpleidingen werd tevens het advies ingewonnen van de beheerder van deze leidingen. Daar de aanvraag enkel een regularisatie van de bestaande situatie betreft, heeft PPS-Pipelines geen bezwaren tegen de vergunning.

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte en geen significante toename van het aantal verkeersbewegingen.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Pijpleiding Antwerpen-Limburg-Luik nv baat een pijpleiding uit voor het transport van koolwaterstoffen naar Nederland die door de Antwerpse haven loopt.

 

In 1999 werd door de stad Antwerpen een milieuvergunning verleend voor de exploitatie van het pompstation. De te vergunnen inrichtingen en activiteiten zijn sindsdien niet gewijzigd, maar aangezien de vergunning slechts geldig was tot 24 juni 2019, wordt deze aanvraag ingediend als een nieuwe ingedeelde inrichting of activiteit. Het betreft een project dat voorkomt op de Vlaamse lijst (nr. 17) waardoor het college niet de bevoegde vergunningverlenende overheid is, ook al betreft het een ingedeelde inrichting of activiteit van de tweede klasse.

 

Er is op deze site een ondergrondse houder met een inhoud van 30.000 liter (23,1 ton) aanwezig die wordt gebruikt voor de opvang van product bij een onderhoud of een controle van de bovengrondse leiding. Alvorens er een controle dient te gebeuren, moet het product uit de leidingen verwijderd worden. Dit product wordt opgevangen in de ondergrondse houder. Nadat de werken zijn afgerond, wordt het product opnieuw naar de leiding verpompt. Het betreft een dubbelwandige, ondergrondse opslagtank met overvulbeveiliging en lekdetectie. Het aanvraagdossier bevat een keuringsattest waaruit blijkt dat de houder voldoet aan de regelgeving.

 

Verder wenst de exploitant 1,24 ton corrosie inhibitor op te slaan in een verplaatsbare houder. De inhibitor wordt bij het verpompen van het product toegevoegd om de corrosieve werking te temperen. Deze opslag gebeurt in een IBC-container die zich op de vloeistofdichte vloer bevindt.

 

Daarnaast is er nog een tank aanwezig die wordt gebruikt voor de opvang van het potentieel verontreinigd hemelwater dat op de vloeistofdichte zone terechtkomt waar de bovengrondse leidingen zich bevinden. Het opgevangen water wordt niet geloosd maar opgehaald en afgevoerd naar erkende verwerkers.

 

De exploitatie vindt plaats op een bedrijventerrein van een hogedrempel Seveso-inrichting, meer bepaald Oiltanking Stolthaven Antwerp (OTSA). De aanvrager beschikt dan ook over een eigen noodplan, waarin een overzicht wordt gegeven met de acties die nodig zijn bij een bepaalde calamiteit. Op 8 december 2020 verleende de dienst Veiligheidsrapportage van het departement Omgeving een gunstig advies voor het project. Er wordt geoordeeld dat de risicobijdrage ten opzichte van de activiteiten en installaties van OTSA te verwaarlozen is.

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

-     De voorwaarden uit het advies van de brandweer/risicobeheer/preventie dienen strikt nageleefd te worden.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

17.3.2.2.2°a)

opslag van ontvlambare vloeistoffen van gevarencategorie 1 en 2 met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 2 ton tot en met 90 ton in uitsluitend ondergrondse houders;

23,10 ton

17.3.6.1°a)

opslagplaatsen voor schadelijke vloeistoffen en vaste stoffen op basis van etikettering gekenmerkt door het gevarenpictogram GHS07 met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 200 kg tot en met 20 ton als de inrichting volledig is gelegen in industriegebied;

1,24 ton

17.3.7.1°a)

opslagplaatsen voor vloeistoffen en vaste stoffen die op lange termijn gezondheidsgevaarlijk zijn (gevarenpictogram GHS08) met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 100 kg tot en met 20 ton, als de inrichting volledig is gelegen in industriegebied;

1,24 ton

17.3.8.1°

opslagplaatsen voor het aquatisch milieu gevaarlijke vloeistoffen en vaste stoffen (gevarenpictogram GHS09) met een gezamenlijke opslagcapaciteit meer dan 100 kg ton tot en met 2 ton.

1,24 ton

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

27 november 2020

Start openbaar onderzoek

3 december 2020

Einde openbaar onderzoek

1 januari 2021

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

16 januari 2021

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

3 december 2020

1 januari 2021

0

0

0

0

 

Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

-     De voorwaarden uit het advies van de brandweer/risicobeheer/preventie dienen strikt nageleefd te worden.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/VHet advies te bezorgen aan de instantie die het advies gevraagd heeft.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.