Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2020136274 |
Gegevens van de aanvrager: | NV LINEAS met als adres Koning Albert II laan 37 te 1030 Brussel |
Ligging van het project: | Noorderlaan zn, Antwerpen |
Kadastrale gegevens: | afdeling 17 sectie G nr. 227S |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | aanleggen verharding in functie van parking |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
Op 10 januari 2001 verleende de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning (310.221(9)) voor het bouwen van een dienstgebouw TCT naast sporenbundel C1.
Inhoud van de aanvraag
Aanleggen van verharding voor de uitbreiding van parkeerplaatsen.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Havenbedrijf Antwerpen | 19 november 2020 | 15 december 2020 | Voorwaardelijk gunstig |
Infrabel nv | 19 november 2020 | 15 december 2020 | Geen bezwaar |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
stadsontwikkeling/ mobiliteit | 19 november 2020 | 10 december 2020 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor spoorinfrastructuur. Dit gebied is bestemd voor spoorinfrastructuur en aanhorigheden.
In dit gebied zijn alle handelingen toegelaten voor de aanleg, het functioneren of aanpassing van die spoorinfrastructuur en aanhorigheden.
Daarnaast zijn alle handelingen met het oog op de ruimtelijke inpassing, buffers, ecologische verbindingen, kruisende infrastructuren, leidingen, telecommunicatie infrastructuur, lokaal openbaar vervoer, lokale dienstwegen en paden voor niet-gemotoriseerd verkeer toegelaten.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van ecologische infrastructuur toegelaten.
Na aanleg van de infrastructuur kunnen voor het gedeelte van de zone dat voorlopig niet werd benut, de voorschriften van de naastliggende bestemming toegepast worden.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing met bestemming Gebied voor spoorinfrastructuur en – ten noorden van de aanvraag – Specifiek regionaal bedrijventerrein voor transport, distributie en logistiek – Logistiek park Schijns. De Noorderlaan ten zuiden van de aanvraag is bestemd als Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Parallel aan de Noorderlaan en haaks op de Noorderlaan richting het noorden loopt een overdruk met als aanduiding Leidingenstraat. Parallel ten noorden van de Noorderlaan bevindt zich de bestemming Zone voor permanente ecologische infrastructuur.
Op circa 327 meter ten zuiden van de aanvraag loopt een overdruk met als aanduiding Hoogspanningsleiding.
Binnen deze straal van 500 meter is ten zuidoosten van de aanvraag het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met bestemmingen Parkgebieden, Groengebieden en Speelbossen of speelweiden.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag daar het hemelwater op natuurlijke manier kan infiltreren.
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Sectorale regelgeving
Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project veroorzaakt een beperkte toename aan verharde oppervlakte, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
Milieu-effectenrapportage:
De aanvraag heeft geen betrekking op een project als vermeld in bijlage I, II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004 houdende vaststelling van de categorieën van projecten, onderworpen aan milieueffectrapportage (milieueffectrapport). Een MER, ontheffing of project-m.e.r.-screening is bijgevolg niet vereist.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Op een terrein gelegen temidden van spoorwegen, wordt de bestaande parking voor personenwagens die langs weerszijden van een dienstgebouw gelegen is, uitgebreid.
De zone ten westen van het gebouw telt momenteel 63 parkeerplaatsen en dit wordt uitgebreid naar 90 parkeerplaatsen voor personenwagens. Hiervoor wordt een stuk terrein met een oppervlakte van circa 300 m² bijkomend verhard. Om de parking zo optimaal mogelijk te benutten, wordt de belijning hierop aangepast.
Op de zone ten oosten van het gebouw zijn momenteel 13 parkeerplaatsen en een fietsenstalling aanwezig. Hier wordt het terrein uitgebreid met circa 140 m² verharding waardoor er 5 extra parkeerplaatsen kunnen worden gecreëerd. De fietsenstalling zal verplaatst worden naar die nieuwe verharding.
De aangevraagde werken dragen bij tot een verdere exploitatie van het gebied waardoor de aanvraag functioneel inpasbaar is.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
Daar de aanvraag een relatief beperkte uitbreiding betreft van een bestaande personeelsparking, is de ruimtelijke impact beperkt en is de aanvraag in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening.
Visueel – vormelijke aspecten
De uitbreiding van de parkeerplaatsen wordt uitgevoerd in asfalt. Dit sluit bijgevolg aan op de bestaande toestand.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Door de ligging binnen spoorinfrastructuur werd het advies ingewonnen van Infrabel nv. Zij hebben geen bezwaar tegen de aanvraag.
Het Havenbedrijf Antwerpen werd om advies gevraagd als beheerder van het havengebied. Zij hebben een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht. De eerste voorwaarde maakt melding van een ondergrondse gasleiding en aangepaste veiligheidsmaatregelen die daardoor dienen getroffen te worden.
De uitvoerder van de werken is wettelijk verplicht om voor de start van de werken een klip-klim melding uit te voeren.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
De aanvraag heeft een beperkte omvang waardoor het toevoegen van een mobiliteitstoets niet verplicht is. Advies werd gevraagd aan de dienst mobiliteit van de stad Antwerpen. Zij merken op dat qua inrichting van de parkeerzone ten westen van het gebouw (= parking zone A) de voorkeur uitgaat naar een lussensysteem waarbij er geen keerbewegingen, ten gevolge van doodlopende takken, worden gemaakt. In voorliggend ontwerp loopt de meest noordelijke tak van parking zone A dood op het gebouw.
Een lussensysteem is te creëren door de volgende aanpassingen:
- de twee meest zuidelijke parkeerblokken (2 x 16 en 2 x 13) samen te voegen door het parkeerblok 2 x 13 westwaarts op te schuiven;
- langs de gevel van het gebouw een doorgang te creëren;
Een doorgang ter hoogte van de gevel van het gebouw biedt ook het voordeel dat deze als doorgang voor voetgangers kan dienen. Met extra wegmarkering voor de voetganger kan deze doorsteek maximaal veilig worden ingericht.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
- de voorwaarden uit het advies van het Havenbedrijf Antwerpen dienen strikt nageleefd te worden.
- de parking ten westen van het gebouw te voorzien van een lussensysteem (geen doodlopende takken) door (zoals verduidelijkt op het bijgevoegde plan):
• de twee meest zuidelijke parkeerblokken (2 x 16 en 2 x 13) samen te voegen door het parkeerblok 2 x 13 westwaarts op te schuiven;
• langs de gevel van het gebouw een doorgang te creëren. Extra wegmarkering voor de voetganger ter hoogte van de doorsteek aan de westelijke zijgevel van het gebouw te voorzien.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 22 oktober 2020 |
Volledig en ontvankelijk | 17 november 2020 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 16 januari 2021 |
Verslag GOA | 28 december 2020 |
naam GOA | Bieke Geypens |
Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
- de voorwaarden uit het advies van het Havenbedrijf Antwerpen dienen strikt nageleefd te worden.
- de parking ten westen van het gebouw te voorzien van een lussensysteem (geen doodlopende takken) door (zoals verduidelijkt op het bijgevoegde plan):
• de twee meest zuidelijke parkeerblokken (2 x 16 en 2 x 13) samen te voegen door het parkeerblok 2 x 13 westwaarts op te schuiven;
• langs de gevel van het gebouw een doorgang te creëren. Extra wegmarkering voor de voetganger ter hoogte van de doorsteek aan de westelijke zijgevel van het gebouw te voorzien.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.