Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:
- een openbaar onderzoek te houden;
- advies uit te brengen.
Projectnummer: | OMV_2020017601 |
Gegevens van de aanvrager: | NV PR LUCHTHAVENONTWIKKELINGSMAATSCHAPPIJ ANTWERPEN met als adres Koning Albert II laan 20 bus 2 te 1000 Brussel |
Gegevens van de exploitant: | NV LEM Antwerpen (0536616371) met als contactadres Luchthavenlei zonder nummer (zn) te 2100 Deurne (Antwerpen) en BVBA MB eXel (0817950916) met als adres Groeneweg 188 te 3090 Overijse |
Ligging van het project: | Luchthavenlei zonder nummer (zn) te 2100 Deurne (Antwerpen) en Frans Beirenslaan zonder nummer (zn) te 2150 Borsbeek |
Kadastrale gegevens: | sectie A nrs. 240A en afdeling 32 sectie B nrs. 652 |
Inrichtingsnummer: | 20200908-0059 (Tussentijdse opslag van grond) |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten |
Voorwerp van de aanvraag: | regulariseren van het tussentijds opslaan van grond + bijstelling in de noordoostelijke hoek van het luchthaventerrein |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Huidige toestand
- vier grondstapels in de noordoostelijke hoek van het luchthaventerrein.
Gewenste toestand
- vier grondstapels in de noordoostelijke hoek van het luchthaventerrein.
Inhoud van de aanvraag
- regulariseren van het tussentijds opslaan van grond in de noordoostelijke hoek van het luchthaventerrein.
Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten
Voorgeschiedenis
Aan de Internationale Luchthaven Antwerpen gevestigd Luchthavenlei te 2100 Deurne (Antwerpen) werd een milieuvergunning met kenmerk MLAV/04-78 uitgereikt. De vergunning werd meermaals gewijzigd door besluiten AMV/00074387/1014/B, MLWV/09-42, MLWV-2011-2 en AMV/00074387/1025. De vergunning eindigt op 17 juni 2024.
Inhoud van de aanvraag
Huidige aanvraag betreft een regularisatie van een tussentijdse opslag van de grond in de noordoostelijke hoek van het luchthaventerrein te Antwerpen-Deurne.
Aangevraagde rubrieken
Rubriek | Omschrijving | Gevraagd voor |
2.1.3.1° | tussentijdse opslagplaats voor uitgegraven bodem die niet voldoet aan een toepassing als vermeld in het Vlarebo met een capaciteit van maximaal 10.000m³; | 77,00 m³ |
61.2.1° | tussentijdse opslagplaats voor uitgegraven bodem die voldoet aan een toepassing overeenkomstig het Vlarebo met een capaciteit van 1.000 m³ tot en met 10.000 m³; | 5.057,00 m³ |
Aangevraagde bijstelling bijzondere milieuvoorwaarden in afwijking van algemene of sectorale voorwaarden
1. | Bij te stellen voorwaarde: Hoofdstuk 5.61.: Tussentijdse opslagplaatsen voor uitgegraven bodem die voldoet aan de bepalingen voor het gebruik van bodemmaterialen, vermeld in het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 en het VLAREBO-besluit van 14 december 2007
Specifiek de volgende items: §2 gebruik van een geijkte weegbrug §4 bijhouden van een register
Hoofdstuk 5.2: Inrichtingen voor de verwerking van afvalstoffen Specifiek Artikel 5.2.1.2 §5: aanleg van een groenscherm rondom de inrichting
Voorgesteld alternatief/aanvulling: Hoofdstuk 5.61
§2 Als alternatief werden de grondhopen opgemeten, om zo de correcte hoeveelheden te bekomen. §4 De grondhopen werden ter plaatse bemonsterd, zo ook de hoop die van een externe werf werd aangevoerd.
Hoofdstuk 5.2
De bestaande begroeiing langs de perceelgrenzen is voldoende om deze in tijd en ruimte beperkte grondhoop af te schermen. |
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: luchthavengebied.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het bijzonder plan van aanleg BPA nr. 7 Eksterlaar, goedgekeurd bij koninklijk besluit van 13 april 1971.
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Bijzondere plannen van aanleg (BPA's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag omvat het tijdelijk stapelen van grond in de noordoostelijke zone van het luchthaventerrein. De grond is afkomstig van werkzaamheden van verschillende locaties en wordt opgeslagen binnen de omheining van de luchthaven voor een periode van maximaal drie jaar.
De aanvraag is stedenbouwkundig aanvaardbaar. Als voorwaarde zal een tijdelijkheid van drie jaar worden opgelegd.
Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid – bodemreliëf
De aanvraag omvat het aanleggen van in totaal vier hopen grond. De volumes van de verschillende zones variëren van 387 m³ tot 3.182 m³. De grondstapels hebben een hoogte tussen 4,74 meter en 5,58 meter. De impact van de hopen grond is beperkt.
De grond is afkomstig van vijf verschillende locaties binnen en buiten het luchthaventerrein. De grond wordt tijdelijk opgeslagen om mogelijks te hergebruiken voor het nivelleren van het luchthaventerrein in kader van de veiligheid van het vliegverkeer.
Naar schaal en ruimtegebruik is de aanvraag stedenbouwkundig aanvaardbaar.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De grondstapels worden voorzien binnen de omheining van de luchthaven en op een minimale afstand van ongeveer 30 meter van de dichtstbijzijnde woning. De hinder naar de aanpalende zal beperkt zijn.
De aanvraag is vanuit stedenbouwkundig oogpunt aanvaardbaar.
Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu
De gestockeerde grondhopen zijn afkomstig van werkzaamheden van vijf verschillende locaties, zijnde:
Met uitzondering van de grondhopen uit de fietsostrade, voldoen de grondhopen aan de voorwaarden voor hergebruik. Deze “4” hopen worden rechtstreeks op de bodem opgeslagen. De “5de “ hoop moet gezeefd worden voor deze voldoet aan de voorwaarden voor hergebruik. Deze wordt niet rechtstreeks op de bodem opgeslagen, maar op de betonverharding.
De bestemming van de opgeslagen grond is op heden nog niet gekend. Mogelijks zal de grond binnen een termijn van 2 à 3 jaar gebruikt worden op verschillende locaties voor het nivelleren van het luchthaventerrein. Het nivelleren van oneffenheden in het terrein zijn vereist in kader van de veiligheid van het vliegverkeer.
Tenslotte wordt een bijstelling van de sectorale voorwaarden vervat in artikelen 5.2.1.2 §5, 5.61.2 §2 en §4 van Vlarem II gevraagd. Het betreft een vrijstelling op de
aanleg van een groenscherm rondom de inrichting, de installatie en het gebruik van een geijkte weegbrug én het bijhouden van een register.
Advies van het college
Het college geeft een gunstig advies op voorliggende aanvraag.
Geadviseerde rubrieken
Rubriek | Omschrijving | Geadviseerd voor |
2.1.3.1° | tussentijdse opslagplaats voor uitgegraven bodem die niet voldoet aan een toepassing als vermeld in het Vlarebo met een capaciteit van maximaal 10.000m³; | 77,00 m³ |
61.2.1° | tussentijdse opslagplaats voor uitgegraven bodem die voldoet aan een toepassing overeenkomstig het Vlarebo met een capaciteit van 1.000 m³ tot en met 10.000 m³; | 5.057,00 m³ |
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Ontvangst adviesvraag | 23 november 2020 |
Start openbaar onderzoek | 2 december 2020 |
Einde openbaar onderzoek | 7 januari 2021 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste adviesdatum | 12 januari 2021 |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
2 december 2020 | 7 januari 2021* | 2 | 0 | 0 | 1 |
* door de laattijdige aanplakking van de affiches (op 8 december 2020) werd de termijn van het openbaar onderzoek volgens de affiche verlengd tot 7 januari 2021. Het dossier zelf was tijdens de laatste dagen niet meer raadpleegbaar op het omgevingsloket. Op het moment van schrijven van voorliggend advies (4 januari 2021) werden 3 bezwaarschriften ingediend. Het openbaar onderzoek was op dat moment nog lopende.
Bespreking van de bezwaren
1. Bezwaar wordt ingediend dat betrekking heeft op het ministerieel besluit van mevrouw Zuhal Demir van 2 november 2020 (OMV_2018146591) handelend over het aantal toegelaten vluchten.
Beoordeling: Het bezwaar is ongegrond. Een vergunningsaanvraag voor de regularisatie van grondhopen heeft geen betrekking op de aangehaalde bezwaren over het aantal vluchten.
2. Bezwaarindiener verwijst naar het hoger beroep dat hij indiende tegen het vonnis van de correctionele rechtbank van 6 november 2020, waarbij de LOM en de LEM NV werden vrijgesproken van een aantal ten laste gelegde bouwovertredingen.
Beoordeling: Het bezwaar is ongegrond. De aangevraagde regularisatie van de grondhopen dient nu beoordeeld te worden op haar eigen merites, los van eventueel lopende gerechtelijke procedures.
3. Regularisatie van de grondhopen is volgens een bezwaarindiener niet te verantwoorden gezien door laattijdige vergunning de overtreder beloond wordt, de geleden milieuhinder en veiligheidsaspecten niet meer in de beoordeling zullen meegenomen worden.
Beoordeling: Het bezwaar is ongegrond. Een regularisatieaanvraag is een bestuurlijke procedure die niet verward mag worden met een strafrechtelijk procedure, voortvloeiend uit een milieumisdrijf. Bij regularisatievergunningen worden het voorwerp en de inhoud van de aanvraag steeds getoetst aan de huidige van toepassing zijnde stedenbouwkundige- en milieuwetgeving.
Wat de verleende afwijking op het soortenbesluit van 2009 betreft, brengt de bezwaarindiener geen relevante argumenten - om het verzoek tot wijziging van het wildbeheerplan - te motiveren.
4. Het dossier werd vroegtijdig verwijderd (vastgesteld op 4 januari 2020) van het omgevingsloket zodat bezwaarindiener zijn bezwaar niet meer via het omgevingsloket kon indienen. Volgens de affiche op het terrein werd de affiche uitgehangen op 8 december 2020 waardoor bezwaarindiener tijd had tot 7 januari 2020 om bezwaar in te dienen.
Beoordeling: Het bezwaar is gegrond. De affiches zijn door de aanvrager laattijdig uitgehangen. De normale startdatum van het openbaar onderzoek was 2 december 2020. De affiche werd pas uitgehangen op 8 december 2020. Hierdoor werd de termijn die vermeld wordt op de affiches aangepast naar een duurtijd van het openbaar onderzoek van 9 december 2020 tot en met 7 januari 2021. Het dossier was op 4 januari niet meer raadpleegbaar. Het bezwaar wordt door de stad Antwerpen wel nog mee opgenomen in de beoordeling van de bezwaarschriften.
5. Bezwaarindiener stelt zich vragen over de strafrechterlijke overtredingen die werden begaan. Bezwaarindiener stelt dat het onmogelijk is om – zonder tussen te komen in de rechtsgang – voorliggende aanvraag gunstig te adviseren of goed te keuren. Hij vraagt expliciet om de uitspraak over voorliggend dossier af te wijzen of uit te stellen tot de strafrechter hierover een uitspraak heeft gedaan.
Beoordeling: Het bezwaar is ongegrond. Een regularisatieaanvraag is een afzonderlijke bestuurlijke procedure die niet verward mag worden met een strafrechtelijk procedure, voortvloeiend uit een milieumisdrijf.
6. De grondhopen zullen gebruikt worden om de illegale uitbreiding in agrarisch gebied mogelijk te maken.
Beoordeling: Niet-gegrond: huidige aanvraag beoogt het stockeren van de grondhopen. Het gebruik van deze gronden - al dan niet voor aanvullingen - zal onderwerp zijn van een
nieuwe omgevingsvergunning.
7. De grondhopen veroorzaakten zware stofhinder tijdens de voorbije zomermaanden met verstoring van de woonkwaliteit als gevolg.
Beoordeling: Niet-gegrond: de sectorale voorwaarde vervat onder artikel 5.61.3 van Vlarem II biedt voldoende garanties om hinder te beperken. In voorkomend geval dient de
exploitant de nodige maatregelen te treffen om hinder te voorkomen waaronder de afscherming van de grondhopen of de beneveling van de locaties. Aangezien de grondhopen
voldoende verwijderd zijn van de omliggende woningen, wordt er geen noemenswaardige hinder verwacht.
Informatievergadering
Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
Stadsontwikkeling/Vergunningen | het advies over te maken aan de instantie die dit gevraagd heeft. |