Terug
Gepubliceerd op 09/03/2020

2020_CBS_02228 - District Antwerpen. Balansstraat en Lange Elzenstraat. Wegeniswerken SWOU11755 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 06/03/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_02228 - District Antwerpen. Balansstraat en Lange Elzenstraat. Wegeniswerken SWOU11755 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring 2020_CBS_02228 - District Antwerpen. Balansstraat en Lange Elzenstraat. Wegeniswerken SWOU11755 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd.

Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen. De Balansstraat en Lange Elzenstraat zijn lokale straten.

Het college is bevoegd voor de mobiliteitsvoorwaarden.

Argumentatie

Inleiding
Het project omvat wegenis- (volledige heraanleg) en rioleringswerken in de Balansstraat en de Lange Elzenstraat. Het pleintje en speelterrein ter hoogte van de kruising van de Balansstraat en de Lange Elzenstraat worden mee heraangelegd. 

Analyse
Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.

Karakter:
De Balansstraat wordt gekenmerkt door aaneengesloten eengezinswoningen, bestaande uit 3 tot 4 bouwlagen, en appartementen van 5 tot 7 bouwlagen. Enkele karakteristieke gebouwen zijn de school (Balansstraat 32) in neo-Vlaamserenaissance-stijl en een neoclassicistisch winkelhuis (Balansstraat 67). Beiden zijn opgenomen als vastgesteld bouwkundig erfgoed. 

De Lange Elzenstraat is een woonstraat met aaneengesloten eengezinswoningen bestaande uit 2 tot 3 bouwlagen. 

Gebruik:
De Balansstraat en de Lange Elzenstraat zijn in hoofdzaak woonstraten. In de Balansstraat zijn een aantal bijkomende functies aanwezig zoals: Serviceflats Hof ter Beke - Zorgbedrijf Antwerpen, Stedelijke Basisschool De Kleine Wereld en supermarkt Terrasana. Supermarkt Colruyt grenst aan de Lange Elzenstraat, de toegang tot de parking van de supermarkt bevindt zich in de Jonghelinckstraat. Ter hoogte van het kruispunt Lange Elzenstraat – Balansstraat bevindt zich een buurtpleintje. Het wordt intensief gebruikt  om te spelen en als ontmoetingsruimte. Er is vooral nood aan gebruiksruimte en gebruiksgroen in plaats van het huidige kijkgroen. Het waardevolle groen zoals de bomen blijft zeker behouden. De huidige inplanting van de glasbak en een elektriciteitscabine verhinderen het overzicht op het plein, wat overlast in de hand werkt. 

Groen:
In heel het projectgebied wordt gestreefd naar een maximaal behoud van de bestaande bomen.

Balansstraat
Ter hoogte van de kruising met de Gelijkheidstraat en Halvemaanstraat bevinden zich drie bomen, waarvan de grootste, een linde (ter hoogte van het dienstencentrum Hof ter Beke), absoluut behouden dient te worden. De twee andere bomen zijn ook te behouden. Verder in de straat staan nog 22 bomen die te behouden zijn. 

Buurtpleintje ter hoogte van de kruising Balansstraat - Lange Elzenstraat
Op het pleintje dienen de vier grote platanen absoluut behouden te worden. Ook de overige bomen zoals de boom centraal in het groenplantsoen op het plein en de boom ter hoogte van de voetpaduitstulping van de Lange Elzenstraat naar de Balansstraat dienen te worden behouden. Twee bomen in het groenplantsoen parallel aan de Balansstraat en één boom op de hoek Balansstraat – Broederminstraat dienen te worden behouden. Enkel de kleine boom in slechte gezondheid in de Balansstraat tegenover huisnummer 68 wordt gerooid. 

Lange Elzenstraat
In de Lange Elzenstraat staan 33 bomen dewelke te behouden zijn. 

Mobiliteit:

Algemeen
De Balansstraat en de Lange Elzenstraat hebben een snelheidsregime van 30km/u. De Balansstraat heeft dubbelrichtingsverkeer tussen de Paleisstraat en de Lange Elzenstraat. Van de Lange Elzenstraat tot de Kielsevest heeft de Balansstraat enkelrichtingsverkeer. De Lange Elzenstraat heeft enkelrichtingsverkeer van zuid naar noord. Beide straten zijn dubbelrichting voor fietsers. Alle kruispunten hebben een voorrangsregeling met voorrang van rechts. Het kruispunt Balansstraat-Broederminstraat is lichtengeregeld.

Stappers:
De Balansstraat en de Lange Elzenstraat zijn woonstraten. De aanwezigheid van voetgangers is relatief hoog omwille van de nabijheid van een aantal functies zoals: scholen, supermarkten en een woonzorgcentrum. Om deze reden worden voldoende brede voetpaden voorzien.

Trappers:
In de Balansstraat rijden fietsers gemengd op de rijweg. De Balansstraat wordt beschouwd als schakelroute tussen lokaal en bovenlokaal fietsverkeer. Schakelroutes zorgen voor continuïteit en extra capaciteit op het netwerk en vormen een aangenaam alternatief als antwoord op toenemend fietsverkeer. In de Lange Elzenstraat rijden fietsers gemengd op de rijweg. De Lange Elzenstraat wordt beschouwd als een wijkroute. Deze routes zijn op lokaal niveau routes met meeste fietsintensiteiten en vormen directe, comfortabele verbindingen binnen de wijken. 

Openbaar vervoer:
Er is geen openbaar vervoer in Balansstraat en Lange Elzenstraat. Wel is er busverkeer in functie van de omliggende scholen.

Privé vervoer:
De Balansstraat heeft dubbelrichtingsverkeer met parkeren aan de oneven zijde tussen de Paleisstraat en de Gelijkheidstraat en aan de even zijde tussen de Gelijkheidstraat en de Broederminstraat. Tussen de Lange Elzenstraat en de Kielsevest is de straat enkelrichting en wordt er aan beide zijden geparkeerd.
Er zijn 3 parkeerplaatsen voor mindervaliden ter hoogte van huisnummer 15. Er geldt een parkeerverbod met laden en lossen toegestaan, van maandag tot zaterdag van 8u tot 17u, ter hoogte van de Gelijkheidstraat, aan de even zijde.

Op het kruispunt met de Belegstraat is er een verkeersplateau en ter hoogte van de Gelijkheidstraat is er een verkeersdrempel.

Een schoolomgeving is aangeduid tussen de Gelijkheidstraat en de Broederminstraat. Ter hoogte van de schoolpoort liggen twee rijbaankussens.

Het kruispunt met de Broederminstraat is momenteel lichtengeregeld. Mogelijk zal dit vervangen worden door een verkeersplateau. Deze problematiek wordt verder besproken op het projectoverleg in verband met de afbouw van verkeerslichten.  

De Lange Elzenstraat is enkelrichting. Er wordt aan beide zijden geparkeerd.
Parkeren is verboden ter hoogte van huisnummer 123. Deze zone gaat waarschijnlijk weg omdat het bestaande bedrijf weg gaat.
Parkeren en stilstaan is verboden tegenover huisnummer 7-13.

Ter hoogte van huisnummer 132-136  geldt een parkeerverbod met laden en lossen toegestaan van maandag tot zaterdag van 7u tot 15u (deze zone wordt momenteel onderzocht en zal waarschijnlijk weggenomen worden omdat het bestaande bedrijf weg gaat). Er is één parkeerplaats voor mindervaliden ter hoogte van huisnummer 95. Er is een verkeersplateau aan het kruispunt met de Jonghelinckstraat.  

Techniek:
De riolering in de Balansstraat en de Lange Elzenstraat wordt vernieuwd en vanaf de Lange Elzenstraat onder de Desguinlei doorgetrokken en verbonden met het pompstation langs de ring. 

Algemene randvoorwaarden

Balansstraat tussen Paleisstraat en Broederminstraat:

  • maatgevend gebruik: auto –bus (door aanwezigheid van schoolbussen en zorgbedrijf);
  • voetpaden moeten voldoende breed zijn met een minimum breedte van 1,80m;
  • gemengd verkeer;
  • fietsstraat ;
  • snelheidsregime van 30km/u moet afgedwongen worden met regelmatige en effectieve snelheidsremmers;
  • er moeten in het ontwerp logische en veilige oversteekplaatsen voor voetgangers gecreëerd worden en dit op de plaatsen waar oversteekbewegingen verwacht worden;
  • bomen blijven behouden. 

Balansstraat tussen Broederminstraat en Kielsevest:

  • maatgevend gebruik: fiets-auto;
  • voetpaden moeten voldoende ruim zijn met een minimum breedte van 1,80m;
  • fietsstraat;
  • snelheidsregime van 30km/u moet afgedwongen worden met regelmatige en effectieve snelheidsremmers;
  • er moeten in het ontwerp logische en veilige oversteekplaatsen voor voetgangers gecreëerd worden en dit op de plaatsen waar oversteekbewegingen verwacht worden;
  • bomen blijven behouden. 

Pleintje Balansstraat – Lange Elzenstraat:

  • herinrichten in functie van gebruik;
  • niveauverschillen op het pleintje wegwerken;
  • plein moet voldoende doorkijk hebben in functie van ruimtelijke veiligheid;
  • grote platanen zijn te behouden. 

Lange Elzenstraat:

  • maatgevend gebruik: auto –fiets;
  • voetpaden moeten voldoende breed zijn met een minimum breedte van 1,80m;
  • gemengd verkeer;
  • snelheidsregime van 30km/u moet afgedwongen worden met regelmatige en effectieve snelheidsremmers;
  • er moeten in het ontwerp logische en veilige oversteekplaatsen voor voetgangers gecreëerd worden en dit op de plaatsen waar oversteekbewegingen verwacht worden;
  • velo station;
  • bomen blijven behouden. 

Mobiliteitsvoorwaarden
Balansstraat (tussen Paleisstraat en Broederminstraat):

  • snelheidsregime: zone 30;
  • snelheidsremmers in de straat nodig;
  • voorrangsregeling: voorrang van rechts;
  • fietsstraat;
  • langsparkeren aan 1 zijde;
  • rijrichting dubbel;
  • er zijn zoekzones voor fietsenstallingen voorzien. 

Balansstraat (tussen Broederminstraat en Kielsevest):

  • snelheidsregime: zone 30;
  • snelheidsremmers in de straat nodig;
  • voorrangsregeling: voorrang van rechts;
  • fietsstraat;
  • parkeren waar mogelijk;
  • rijrichting: enkelrichting naar Kielsevest;
  • er zijn zoekzones voor fietsenstallingen voorzien. 

Lange Elzenstraat:

  • snelheidsregime: zone 30;
  • snelheidsremmers in de straat nodig;
  • voorrangsregeling: voorrang van rechts;
  • gemengd verkeer;
  • langsparkeren ;
  • rijrichting: enkelrichting naar Broederminstraat;
  • er zijn zoekzones voor fietsenstallingen voorzien. 

Ambitie
De Balansstraat en Lange Elzenstraat worden heringericht als leesbare, verkeersveilige woonstraten met ruimte voor buurtondersteunende functies. Het pleintje wordt heringericht als functioneel plein met voldoende openheid in functie van ruimtelijke kwaliteit en sociale controle.

Concept
Na ontwerpend onderzoek werd een concept weerhouden waarbij de ambitie maximaal wordt gerealiseerd, rekening houdend met de randvoorwaarden. De krachtlijnen van het concept worden hier opgesomd: 

In de Balansstraat (tussen Paleisstraat en Broederminstraat) wordt de rijweg aangelegd met een breedte van 5,35m (inclusief goten). De Balansstraat wordt ingericht als fietsstraat.

Parkeren wordt voorzien aan de oostzijde van de rijweg, in een parkeerstrook van 2,00m breed, aangelegd in straatkeien. Aan weerszijden worden voetpaden voorzien van minimum 1,80m in grijze betonstraatstenen. In de parkeervakken worden nieuwe bomen voorzien.

Ter hoogte van de kruising Belegstraat en Gelijkheidstraat worden verhoogde inrichtingen voorzien. De bestaande bomen worden zoveel als mogelijk behouden. 

De kruising met de Broederminstraat, nu ingericht als een lichtengeregeld kruispunt, wordt mogelijk heringericht met een verkeersplateau als verkeersremmend element. Indien de lichtenregeling blijft wordt een extra snelheidsremmer voorzien ter hoogte van de schoolpoort. 

Het buurtpleintje tussen de Balansstraat en Lange Elzenstraat wordt heraangelegd. De niveauverschillen op het plein worden weggewerkt. De herinrichting zal rekening houden met de functie van het plein als ontmoetingsruimte en speelplek, rekening houdende met de aanwezige bebouwing langst het plein. De bestaande grote platanen worden behouden en geïntegreerd in het ontwerp. 

In de Balansstraat (tussen Lange Elzenstraat en Kielsevest) wordt de rijweg aangelegd met een breedte van 4,00m (inclusief goten). De Balansstraat wordt ingericht als fietsstraat.

Parkeren wordt voorzien aan beide zijden van de rijweg, in parkeerstroken van 2,00m breed, aangelegd in straatkeien. Aan weerszijden worden voetpaden voorzien van minimum 1,80m in grijze betonstraatstenen. In de parkeervakken worden nieuwe bomen voorzien.

Ter hoogte van de Lange Elzenstraat, het buurtpleintje, Snijdersstraat, De Braekeleerstraat en de Kielsevest worden verhoogde inrichtingen voorzien. De bestaande bomen worden behouden.  

In de Lange Elzenstraat zal het eenrichtingsverkeer behouden blijven. De rijweg wordt aangelegd met een breedte van 4,00m (inclusief goten) met aan weerskanten parkeren op een parkeerstrook van 2,00m in kassei. De voetpaden worden aangelegd met een breedte van minimum 1,80m in grijze betonstraatstenen. De bestaande bomen worden behouden. 

Ter hoogte van de zijstraten van de Balansstraat, het buurtpleintje, de Jonghelinckstraat, Victor Driessensstraat – Coebergstraat, De Beuckerstraat – Oudekerkstraat, Politeshofstraat – Juliaan Dillensstraat en Desguinlei worden verhoogde inrichtingen voorzien. In functie van de leesbaarheid worden alle zijstraten aangesloten conform de inrichtingsprincipes die van toepassing zijn bij de geldende voorrang van rechts regeling. 

In het projectgebied zijn zoekzones aangeduid waar in het voorontwerp onderzocht zal worden of daar fietsenstallingen geplaatst kunnen worden. 

Er wordt een velo-station ingeplant ter hoogte van het kruispunt Jonghelinckstraat. 

Parkeerbalans
Het concept resulteert in een neutrale parkeerbalans.

Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans. De boomkeuze wordt in een latere fase bepaald. 

Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken. 

Concept riolering

Het project omvat de aanleg van een gescheiden riolering in de:

  • Desguinlei;
  • Lange Elzenstraat;
  • Balansstraat;
  • Kielsevest.

Het vuil water wordt hierbij afgevoerd naar het reeds aanwezige gescheiden stelsel ter hoogte van de Belegstraat. Het oppervlaktewater wordt afgeleid richting de Singel om vervolgens aan te sluiten op het vijzelgemaal van Agentschap Wegen en Verkeer ter hoogte van de Ring. Hiertoe wordt een persing voorzien onder de Singel.  

In de projectzone zijn Proximus kanalisaties aanwezig. Het betrefft betonnen kanalen waarvan de buitenafmetingen kunnen variëren tot:

  • breedte: 1,20m tot 2,40m;
  • hoogte: 0,50m tot 0,76m.

Gezien de afmetingen liggen deze kanalisaties hoofzakelijk in de rijweg. Daar deze niet op KLIP/KLIM vermeld stonden (als kanalisaties), werden de beschikbare plannen hieromtrent overgemaakt door Proximus. Na het intekenen van deze kanalisaties zal de impact op het rioleringsontwerp in het voorontwerp in kaart worden gebracht. 

Langsheen het traject is hoofdzakelijk gesloten bebouwing aanwezig. Deze zullen maximaal mogelijk gescheiden aangesloten worden (afkoppeling voorste dakhelft). 

Waar mogelijk dient maximaal ingezet te worden op infiltratie. Mogelijk maatregelen:

  • waterdoorlatende verhardingen (bijvoorbeeld parkeerstrook in kassei met open voeg);
  • infiltratiekolken;
  • water afleiden naar groenvakken. 

In de volgende fase zullen de ontwerpmaatregelen opgenomen worden die nodig zijn om de infiltratie en buffering toe te passen die nodig zijn volgens de berekeningen en regels zoals beschreven in het hemelwaterplan.

Aanleiding en context

fase actie datum jaarnummer
advies Coördinatieoverleg Openbaar Domein  20 mei 2019  ---
projectdefinitie en concept Goedkeuring district Antwerpen 10 februari 2020 91

Het districtscollege van Antwerpen wenst, vanwege de slechte staat van de riolering, te participeren in de wegeniswerken in de Balansstraat en de Lange Elzenstraat. Het studiebureau Talboom  heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een projectdefinitie en een concept en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.

Het districtscollege van Antwerpen keurde op 10 februari 2020 (jaarnummer 91) de projectdefinitie en het concept goed.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voor.

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op doelstelling 2ANT010506M00666.

Adviezen

Coördinatieoverleg openbaar domein Gunstig onder voorwaarden

20 mei 2019

Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op de voorgestelde projectdefinitie op voorwaarde dat: 

Algemeen

- de gewijzigde mobiliteitsvoorwaarden geagendeerd worden op het KF overleg;

            De mobiliteitsvoorwaarden werden besproken op het overleg met KF, er is akkoord voor het principe van fietsstraat voor de Balansstraat.

- onderzocht wordt of een bijkomende snelheidsremmer nodig en haalbaar is;

            Dit zal opgenomen worden in de fase voorontwerp.

- in overleg met de dienst mobiliteit snel uitsluitsel wordt bekomen over het behoud of supprimeren van de verkeerslichten op het kruispunt met de Broederminstraat;

            Voor de agendering van het voorontwerp zal dit verder besproken worden.

- gewone standaardmaterialen gebruikt worden die machinaal te reinigen zijn en voldoende slijtvast zijn;

            Er zullen standaardmaterialen gebruikt worden.

- het straatmeubilair zodanig te plaatsen zodat op eenvoudige manier gereinigd kan worden en zodat zwerfvuil zich niet kan opstapelen;

            Hier zal in de fase voorontwerp rekening mee gehouden worden. 

Deel 1

- onderzocht wordt of het huidig systeem van geschrankt parkeren kan behouden worden;

            Dit wordt in de fase voorontwerp onderzocht.

- indien het kruispunt met de Broederminstraat niet heringericht zou worden met een verkeersplateau (ter vervanging van de huidige verkeerslichten), te onderzoeken of een bijkomende snelheidsremmer ter hoogte van de schoolpoort mogelijk is in functie van snelheidsbeheersing;

            Indien dit kruispunt lichtengeregeld blijft zal er een extra verkeersremmer voorzien worden aan de schoolpoort.

- onderzocht wordt of een herverdeling van de voetpadruimte (minimaal 2,10m (zijde school) en 2,05m (zijde Zorgbedrijf)) aangewezen en mogelijk is;

            Dit wordt opgenomen in de fase voorontwerp. 

Deel 2

- het voorgestelde rijwegprofiel, gezien de grote van de te verwachten fietsersstroom, iets ruimer te dimensioneren (4,10m in plaats van 3,80m en 4,20m in plaats van 4,00m);

            Dit wordt opgenomen in de fase voorontwerp.

- de voorgestelde verhoogde inrichtingen ter hoogte van het pleintje, naast de logische looplijnen, worden afgestemd op de voorrangsregeling van de fietsstraat en het al of niet voorzien van een verhoogde inrichting ter hoogte van het kruispunt met de Broederminstraat;

            Dit wordt opgenomen in de fase voorontwerp. 

Deel 3

- het voorgestelde rijwegprofiel, gezien de grootte van de te verwachten fietsersstroom, iets ruimer te dimensioneren (4,10m in plaats van 3,80m en 4,20m in plaats van 4,00m);

            Dit wordt opgenomen in de fase voorontwerp.

 

Beleidsdoelstellingen

9 - Decentralisatie
2ANT01 - De kern van een moderne, leefbare en bruisende stad
2ANT0105 - Leefbaar district
2ANT010506 - Investeringsplan fietsen
2ANT010506M00666 - SWOU11755 Balansstraat, Lange Elzenstraat (water-link)

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de projectdefinitie en het concept (15 januari 2020) voor wegeniswerken in de Balansstraat en Lange Elzenstraat, district Antwerpen.

Artikel 2

Het college keurt de mobiliteitsvoorwaarden goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20190520_COD_verslag_SWOU11755.pdf
  • SWOU11755 -Projectdefinitie Balansstraat Lange Elzenstraat.pdf