De leefbaarheidsprojecten die in juni 2018 geselecteerd werden, werden geclusterd tot 7 Ringparken en de Scheldebrug. Het gaat om Ringpark West, Ringpark Zuid, Ringpark Groene Vesten, Ringpark het Schijn, Ringpark Lobroekdok, Ringpark Groenendaal en Ringpark Noordkasteel.
Vier van deze Ringparken zijn nauw verbonden met de Oosterweelverbinding: Ringpark Noordkasteel, Ringpark Groenendaal, Ringpark Lobroekdok en Ringpark het Schijn. Het gaat om landschapsinrichting die bovenop of in de naaste omgeving van de toekomstige Oosterweelverbinding zal komen te liggen. De Ringparken vormen de bovenbouw. Het infrastructuurproject van Lantis is de onderbouw. Lantis is momenteel in een vergevorderd stadium van het uitvoeringsontwerp van de Oosterweelverbinding. Dit alles maakt dat er een nauwe verbinding en afstemming noodzakelijk is tussen de verschillende projecten en projecteigenaars, in deze Lantis en de stad Antwerpen.
Alexander D'Hooghe is opnieuw aangesteld door de Vlaamse Regering, niet door de stad Antwerpen. De stad Antwerpen wenst echter, als aanbestedende overheid van ontwerpopdrachten voor de Ringparken en in het kader van deze ontwerpopdrachten, rechtstreeks afspraken te maken met team Intendant.
Deze afsprakennota beschrijft daarom de projectorganisatie voor iedereen die op de betreffende Ringprojecten zal werken, binnen de stad Antwerpen, Lantis en team Intendant. Ook de ontwerpteams bovenbouw die nog aangesteld zullen worden, kunnen hierin de structuur vinden waarbinnen zij zullen werken.
Deze afsprakennota beschrijft de afspraken rond samenwerking in de ontwerpfase van de Ringparken overlappend met de voorbereiding van en de uitvoering van de Oosterweelverbinding. Eens de Oosterweelverbinding in uitvoering of gerealiseerd is, kunnen deze afspraken eventueel herbekeken worden.
De focus ligt nu op de basisprincipes, in een latere fase kunnen de verschillende hoofdstukken en bijlagen eventueel aangevuld worden met addenda.
Er wordt een helder onderscheid gemaakt tussen ‘bovenbouw’ en ‘onderbouw’. De kerntaak van Lantis ligt bij de onderbouw. De kerntaak van de stad Antwerpen ligt bij de bovenbouw. De financiering gebeurt vanuit de gezamenlijke engagementen van de stad Antwerpen, de Vlaamse overheid en het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht.
De belangrijkste doelstellingen van deze afsprakennota zijn:
De Grote Verbinding
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt Antwerpen aan haar internationale reputatie als stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgen de stad Antwerpen voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen en wordt de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht.
De afgelopen jaren hebben de stad Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners, samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding, de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten zij samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.
Aanleiding
Op 22 november 2016 (jaarnummer 749) keurde de gemeenteraad de overeenkomst tussen het Vlaams Gewest, BAM (Lantis), het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht en de stad Antwerpen over de heroriëntering van de Oosterweelmiddelen naar flankerende maatregelen en stedelijke leefbaarheidsprojecten goed.
Van januari 2016 tot juni 2018 werd, onder leiding van intendant Alexander D’Hooghe, een traject doorlopen om te komen tot concrete en realiseerbare overkappingen en leefbaarheidsprojecten voor de Antwerpse Ring met als ambitie een overkapping van de volledige ring. In maart 2017 is het “Toekomstverbond voor de bereikbaarheid en leefbaarheid – Een ring rond de stad en een ring voor de stad” tussen het Vlaams Gewest, de stad Antwerpen en de burgerbewegingen stRaten-generaal, Ademloos en Ringland tot stand gekomen. In het kader van de eerste grote fase in de leefbaarheidsmaatregelen voorzien de Vlaamse Regering, de stad Antwerpen en het Havenbedrijf Antwerpen nv van publiek recht een bedrag van 1,250 miljard euro dat ingezet wordt op basis van de uitkomst van het selectiedossier van de intendant.
In 2017 werd door het Vlaamse Gewest een raamovereenkomst gesloten met vijf ontwerpteams voor ontwerpen over de Ring:
Op 29 juni 2018 (jaarnummer 6145) bekrachtigde het college de selectie van 18 projecten en vier reserveprojecten als eindresultaat van het proces “Over de Ring” onder leiding van intendant Alexander D’Hooghe. Naast deze Ringprojecten is 10,5 miljoen euro voorzien voor verder studiewerk rond onder andere het verkeerskundig systeem op de zuidoostelijke ring, tunnelveiligheid, multimodale knopen en overkappingskansen voor de volgende fasen.
Sinds 9 november 2018 is Alexander D’Hooghe door de Vlaamse Regering opnieuw aangesteld als intendant voor de coördinatie en kwaliteitsborging van de verdere uitwerking van de ringprojecten en studies. De intendant staat voor een periode van maximaal acht jaar in voor de organisatie van de overlegstructuur (onder andere in werkbanken) zowel van het geheel als van de deelopdrachten, voor de organisatie van de communicatie en participatie over het geheel en voor de afstemming tussen de communicatie en participatie over de verschillende deelopdrachten.
De gemeenteraad keurde in zitting van 20 juni 2018 (jaarnummer 485) het protocol tussen BAM en de stad Antwerpen in het kader van de realisatie van de Oosterweelverbinding goed.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de nu de afsprakennota voor het Ringpark Noordkasteel, Ringpark Groenendaal, Ringpark Lobroekdok en Ringpark Het Schijn, gekoppeld aan het project Oosterweelverbinding ter goedkeuring voor.
Het college keurt de afsprakennota tussen de stad Antwerpen, Lantis en team Intendant voor de vier ringparken (Noordkasteel, Groenendaal, Lobroekdok en Het Schijn) goed.