De vastgestelde vertragingen hebben een merkbaar effect op de goede werking van de loketdiensten en openen mogelijk wegen tot verblijfsfraude.
De stad Antwerpen wenst de minister van Asiel en Migratie op de hoogte te brengen van deze problematiek en vraagt overleg met de Dienst Vreemdelingenzaken om op korte termijn verschillende voorstellen tot een meer efficiënte dienstverlening te doorlopen.
Aangezien deze voorstellen raken aan administratieve vereenvoudiging en digitalisering richt de Stad Antwerpen zich tegelijkertijd tot de minister belast met Administratieve vereenvoudiging in de hoop dat ook deze dienst zich mee engageert in ons voorstel tot overleg.
Sedert enige tijd stelt het loket vreemdelingenzaken vast dat beslissingen verblijf niet, niet grondig of niet tijdig genomen worden door de Dienst Vreemdelingenzaken en dat antwoorden op informatievragen uitblijven in bepaalde procedures. De stad Antwerpen behandelt een groot aantal verblijfsdossiers, waardoor de gevolgen van deze vertragingen en van de beperktere bereikbaarheid van de Dienst Vreemdelingenzaken duidelijk merkbaar zijn voor loketwerking, onder andere door extra fysieke loketbezoeken om telkens tijdelijke verblijfsdocumenten te verlengen.
Daarnaast worden informatievragen in het kader van onderzoeken schijnrelaties niet of niet tijdig beantwoord. Concreet betekent dit dat bij onderzoeken naar schijnhuwelijken en schijnsamenwoonsten mogelijk belangrijke achtergrondinformatie niet gekend is.
Recent kreeg het loket vreemdelingenzaken Antwerpen vanwege de Dienst Vreemdelingenzaken de vraag om de handtekeningen en stempels op documenten ten lasteneming te onderzoeken wegens vermoeden van vervalsing. Onderzoek wijst uit dat inderdaad in een aantal gevallen de handtekening van medewerkers en de officiële stempel van de stad Antwerpen vervalst werden.
Het college keurt de collegiale brieven aan de Minister van Asiel en Migratie en aan de Minister belast met Administratieve Vereenvoudiging goed.