Terug
Gepubliceerd op 09/03/2020

2020_CBS_02220 - Stadsbeheer. Evenementen 2020 - Antwerp Urban Trail (stadsloop). Organisatie en logistieke ondersteuning - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 06/03/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_02220 - Stadsbeheer. Evenementen 2020 - Antwerp Urban Trail (stadsloop). Organisatie en logistieke ondersteuning - Goedkeuring 2020_CBS_02220 - Stadsbeheer. Evenementen 2020 - Antwerp Urban Trail (stadsloop). Organisatie en logistieke ondersteuning - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Overeenkomstig artikel 56 §3, 1° van het Decreet Lokaal Bestuur is het college bevoegd voor de daden van beheer over gemeentelijke inrichtingen en eigendommen.

Argumentatie

De dienst Stadsbeheer/Evenementen, Film, Markten en Foren geeft gunstig advies voor de organisatie van het evenement. Het heeft een open karakter en richt zich tot alle Antwerpenaren en bezoekers van de stad Antwerpen. 

Dit evenement wordt volgens het opportuniteits- en bevoegdhedenkader evenementen ingedeeld in categorie 3 (extern georganiseerd naamsversterkend evenement met gunstige begroting dat in aanmerking komt voor een toelage uit het evenementenfonds) en wordt dus vrijgesteld van:

  • retributie inname openbaar domein;
  • retributie logistiek materiaal;
  • nutsverbruik;
  • afvalcontainers.

Volgende kostenposten zullen worden aangerekend:

  • opkuis;
  • retributie parkeerverbodsborden;
  • verwijderen straatmeubilair.

Juridische grond

Op 9 maart 2018 (jaarnummer 2138) keurde het college het gewijzigde evenementenkader goed.

Op 16 december 2019 (jaarnummer 715) keurde de gemeenteraad het gebruiksreglement betreffende de logistieke ondersteuning van evenementen, filmopnames en fotoreportages 2020-2025 goed.

Op 17 december 2019 (jaarnummer 716) keurde de gemeenteraad het retributiereglement betreffende de logistieke ondersteuning van evenementen, filmopnames en fotoreportages 2020-2025 goed.

Op 17 december 2019 (jaarnummer 772) keurde de gemeenteraad de gewijzigde versie van het retributiereglement voor de tijdelijke inname van parkeerplaatsen door middel van verkeerssignalisatie goed voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

Op 17 december 2019 (jaarnummer 725) keurde de gemeenteraad het retributiereglement op inname van het openbaar en privaat domein van de stad Antwerpen voor evenementen, reclamestands, fondsen- en ledenwerving en enquêtering goed.

Aanleiding en context

In het college van 11 januari 2013 (jaarnummer 185) heeft het college kennis genomen van het concept van de Antwerp Urban Trail.

Golazo Sports organiseert op zondag 15 maart 2020 de achtste editie van de Antwerp Urban Trail. Deze unieke stadsloop van 7 of 12 kilometer start en eindigt dit jaar op de Scheldetuin. Deze nieuwe locatie werd afgetoetst met Politie, De Lijn, de dienst Mobiliteit en de evenementencel. Er zal ook door volgende bijzondere locaties gelopen worden:

  • Cinema Cartoon's;
  • Hilton Antwerp Old Town;
  • Handelsbeurs Antwerpen;
  • Campus Sint-Jacobsmarkt KU Leuven;
  • Stadscampus - gebouw S;
  • Operaplein;
  • Antwerpen Centraal;
  • Stadspark;
  • KAVA Congres centrum;
  • Harmonie;
  • Provinciehuis Antwerpen;
  • Elixir D'Anvers;
  • Zuidervelodroom;
  • Campus Zuid Kdg;
  • Vlinderpaleis;
  • Café Local;
  • Den Bell binnenplein;
  • Vinkenhof.

De 10.000 deelnemers starten in tien aparte reeksen. Deze maatregel is bevorderlijk voor het loopcomfort van de deelnemers en voor de mobiliteit rond het parcours omwille van gecoördineerde oversteken. 

Programma:

  • 8.00 uur: opening registraties en afhalen deelnamepakket;
  • 9.00 uur -12.00: start in 10 golven;
  • 14.30 uur: finish laatste deelnemer;
  • 15.00 uur: einde.

Het parcours werd in samenwerking met de dienst Stadsbeheer/Evenementen, Film, Markten en Foren, Politiezone Antwerpen, De Lijn, dienst Stadsontwikkeling/Mobiliteit en Brandweer Zone Antwerpen uitgewerkt waarbij de veiligheid van de deelnemers en de impact voor de stad Antwerpen steeds kritisch werden afgewogen. Het dossier werd ook besproken op de veiligheidsvergadering van de stad. Om de doortocht bij de bijzondere locaties vast te leggen zijn er ook steeds duidelijke afspraken gemaakt met de beheerder of verantwoordelijke per locatie.

De organisatie vraagt concreet aan de stad Antwerpen om logistiek en promotioneel te ondersteunen. Onderstaande zaken worden gevraagd: 

  • gebruik van de Scheldetuin (gedeeltelijk) als evenementenzone;
  • ter beschikking stellen en leveren van het beschikbare feestmateriaal;
  • leveren, ledigen en reinigen van afvalcontainers;
  • inzet van de beschikbare stedelijke communicatiekanalen;
  • reinigen van de evenementenzone en bevoorradingsposten na afloop van het evenement;
  • toelating voor het plaatsen van wegwijzers en aankondigingsborden.
  • afvaardiging van de burgemeester en/of schepen voor sport voor het startschot van Antwerp Urban Trail 2020.

Een veiligheidsdossier wordt opgemaakt volgens de richtlijnen van Politiezone Antwerpen en Brandweer Zone Antwerpen, zoals besproken tijdens het veiligheidsoverleg.

Brandweer Zone Antwerpen adviseerde principieel gunstig onder voorwaarde van het respecteren van de opgelegde voorwaarden en het vervolledigen van het dossier. Het definitieve advies wordt eerstdaags gefinaliseerd na vervollediging van het dossier door de organisator.

Algemene financiƫle opmerkingen

De kostenposten (opkuis, retributie parkeerverbodsborden, verwijderen straatmeubilair) zullen na afloop van het evenement door de betrokken diensten worden uitgerekend en gefactureerd aan de organisator. 

Adviezen

Stadsbeheer/Logistiek/Bijzondere opdrachten en feestmateriaal Gunstig advies
Standaardvoorwaarden
Dit evenement kan plaatsvinden, indien aan de voorwaarden beslist in de gemeenteraadsbesluiten van 26 maart 2018 (jaarnummers 192 en 193) wordt voldaan.
Daarin wordt onder meer bepaald dat organisatoren zelf moeten instaan voor de reiniging van de locatie en de verwijdering van afvalstoffen tijdens en/of na het evenement of de opname.
Indien bij controle blijkt dat de reinheid onvoldoende is, kan een niet-geplande reinigingstaak worden uitgevoerd op initiatief van de stad.
De kosten hiervan worden doorgerekend aan de organisator van het evenement of de opname volgens de bepalingen van het retributiereglement.
De organisator dient de evenementen- of opnamesite in dezelfde staat achter te laten als men deze aantrof voor aanvang van het evenement of de opname.
Iedere bewijslast met betrekking tot de staat van de site voor ingang van het evenement of de opname ligt bij de organisator.
De site is proper voor aanvang, tenzij anders gemeld én aangetoond door de organisator voor het begin van het evenement of de opname
(de melding gebeurt telefonisch naar 03 338 41 79 én per mail met foto’s als plaatsbeschrijving naar ama@stad.antwerpen.be).
Alle zwerfvuil afkomstig van het evenement of de opname (ook het afval verspreid in omliggende straten en pleinen), wordt onmiddellijk na afloop opgeruimd.
Bij het niet naleven van deze voorwaarde worden de kosten voor de reiniging aan de organisator doorgerekend.
Het is verboden confetti of serpentines uit te delen.
Bij het bewegwijzeren zorgt de organisator ervoor dat er niets op stadsmeubilair of op de grond wordt aangebracht (zoals bijvoorbeeld plakband of krijtverf)
De organisator voorziet voldoende sluitende afvalcontainers op de openbare weg om zwerfvuil te vermijden. Hij is eveneens verantwoordelijk om deze afvalcontainers tijdig te (laten) ledigen.
Indien de organisator afvalcontainers ontleent van de stad, zorgt hij zelf voor het beheer en de bewaking van de afvalcontainers en dit voor de periode die in het aanvraagformulier staat.
De organisator zorgt ervoor dat er geen klein gevaarlijk afval, grofvuil, olie, gasflessen en/of glas in de containers gedumpt wordt.
 
De retributie voor het leveren en ledigen van afvalcontainers van de stad bedraagt 7,00 euro per container van 240 liter en 27,00 euro per container van 1.100 liter inhoud.
Voor elke lediging tijdens het evenement, rekent de stad een bijkomend bedrag van 7,00 euro of 27,00 euro aan per geledigde container.
Politiezone Antwerpen/Openbare Orde/Evenementen Gunstig advies
 
SW - Mobiliteitsadvies en ondersteuning Gunstig advies
Ondernemen en Stadsmarketing/Ambulante Handel Gunstig advies
Ondernemen en Stadsmarketing/Markten en Foren Gunstig advies

Markthandelaars worden via de nieuwsbrief markten van februari geïnformeerd over mogelijke hinder bij het afrijden van de zondagmarkten.

SW - Milieuvergunningen Gunstig advies

Het maximaal geluidsniveau afkomstig van de muziek (gemeten als LAmax,slow) mag niet hoger zijn dan 92 dB(A). Het gemiddelde geluidsniveau (gemeten als LAeq,15min) mag niet hoger zijn dan 85 dB(A). Het aandeel van zware bastonen gemeten 2 meter voor de luidsprekers dient zodanig beperkt dat de waarde “LCeq – LAeq” steeds kleiner blijft dan 10 dB.

Ondernemen en Stadsmarketing/Evenementen Gunstig advies
District Antwerpen Gunstig advies
Brandweer - preventie Gunstig onder voorwaarden
De organisator dient de standaardvoorwaarden voor evenementen van Brandweer Zone Antwerpen alsook de hieronder bijgevoegde extra voorwaarden strikt na te leven.
Volgens de standaardvoorwaarden van brandweer nr. 1903 - publiek toegankelijke activiteit in een vaste inrichting (gebouw) die uitzonderlijk wordt gebruikt als locatie voor een evenement is onderstaande van toepassing. Een bestaande inrichting waarin een tijdelijke publieke activiteit wordt ingericht en die niet is ingericht en vergund als een inrichting toegankelijk voor het publiek zoals bepaald in het gemeentelijk politiereglement, dient voor de duur van het evenement te voldoen aan de voorwaarden van het gemeentelijk politiereglement.
Code van politiereglementen (politiecodex)
(versie 24 juni 2019)
TITEL 5 – INRICHTINGEN TOEGANKELIJK VOOR PUBLIEK EN RECREATIE
Hoofdstuk 1 – Inrichtingen toegankelijk voor het publiek: Brandveiligheid
  • Afdeling 1 – Algemene bepalingen;
  • Afdeling 2 – Maatregelen om brand te voorkomen en te bestrijden;
  • Afdeling 3 – Maatregelen van toepassing op inrichtingen toegankelijk voor het publiek waar maximaal negen personen toegang kunnen hebben;
  • Afdeling 4 – Maatregelen van toepassing op inrichtingen toegankelijk voor het publiek waar minstens tien en maximaal 49 personen toegang kunnen hebben;
  • Afdeling 5 – Maatregelen van toepassing op inrichtingen toegankelijk voor het publiek waar 50 personen en meer toegang kunnen hebben;
  • Afdeling 6 – Controle, afwijkingen en administratieve maatregelen;
  • Afdeling 7 – Pictogrammen. Uitgang(en), nooduitgang(en) en brandbestrijdingsmiddelen;
Het is de verantwoordelijkheid van de organisator om zelf na te gaan dat er integraal voldaan is aan de voorwaarden van het gemeentelijk politiereglement en de voorwaarden die opgelegd werden in de vergunning. De organisator dient hiervoor de nodige maatregelen te nemen. Indien het niet mogelijk is om aan bepaalde voorwaarden te voldoen, dient de uitbater voorafgaand aan de start van de uitbating hiervoor een afwijking aan te vragen én te bekomen. Deze afwijkingsaanvraag wordt behandeld door de dienst Maatschappelijke Veiligheid van de Stad Antwerpen. Meer informatie hieromtrent is terug te vinden op:
https://www.antwerpen.be/nl/info/53eb7f6eaea8a74d348b45bd/publiek-toegankelijke-inrichtingen-brand-veiligheid-antwerpen-districten.

Gebouwen in werffase
Voor de gebouwen in werffase waar gedeeltelijk publiek toegelaten wordt dient de persoon die belast is met de veiligheidscoördinatie op de bouwplaats (krachtens Wet op de T&MB van 2001), in casu de veiligheidscoördinator, een risico-analyse op te maken waarin enerzijds de risico’s worden beschreven die zich kunnen voordoen aangezien het gebouw gedeeltelijk werf en gedeeltelijk toegankelijk wordt.
Harmonie is tijdens dit evenement in werffase.
OS - Business en innovatie Gunstig advies

Mits de horeca en handelszaken op het parcours worden ingelicht en dat zij steeds bereikbaar en zichtbaar blijven voor klanten.

SW - B&O - Interventies Gunstig advies
OS - Advies taxi's Gunstig advies
MV - Bevolkingszorg Gunstig advies

U dient te voldoen aan de voorwaarden zoals beschreven in de bijlagen van FOD Volksgezondheid. Er wordt een medisch dispositief geadviseerd dat bestaat uit: 2 ambulances, 14 BLS-ploegen op het terrein en 5 hulpverleners in de hulpposten.

OS - Toerisme Gunstig advies
STEENPLEIN
  • De ticketverkoop voor de Waterbus gebeurt vanuit de Flandriakiosk . De toegang tot de kiosk, inclusief de helling voor mindervaliden, moet dus vrij blijven. De organisator moet de Waterbus contacteren (info@dewaterbus.be) om concrete afspraken te maken.
  • De organisator moet daarnaast ook Flandria (info@flandria.nu), de veerboot (vloot@vlaanderen.be) en de Stadshavendienst (stadshaven@stad.antwerpen.be) op de hoogte brengen van het evenement en de nodige afspraken maken zodat hun werking niet gehinderd wordt;
  • De toegang naar het ponton moet vrijgehouden worden zodat de passagiers vlot de rondvaartboten kunnen bereiken;
  • De toegang tot de parking cruiseterminal moet te allen tijde vrij blijven.
AG Vespa - vastgoedverhuringen & Ruimtebeheer Gunstig advies

Voor deze locatie zijn de gebruikelijke veiligheidsvoorwaarden (politie/brandweer) van toepassing en moet de gebruiker rekening houden met volgende bijkomende voorwaarden die specifiek van toepassing zijn op de kaaien.

  1. De terreinen op het Steenplein worden ter beschikking gesteld in de staat zoals ze zich bevinden op 15 maart 2020.
  2. De terreinen op het Steenplein worden ter beschikking gesteld voor het evenement zoals beschreven in het e-formulier 116057, voor de periode vanaf 13 maart tot 16 maart 2020, zonder dat een stilzwijgende verlenging mogelijk is.
  3. De gebruiker is verantwoordelijk voor eventuele ongevallen en moet de nodige maatregelen treffen om deze te voorkomen; hij gebruikt de bedoelde terreinen op eigen kosten en risico en moet alle eventuele schade vergoeden.
  4. De poorten van de waterkeringmuur moeten steeds bereikbaar zijn om het eventueel openen en/of sluiten toe te laten.
  5. De gebruiker moet rekening houden met het feit dat de manifestatie wordt georganiseerd in een zone waar overstromingsgevaar bestaat; hij kan geen enkele schadevergoeding eisen bij eventuele overstroming.
  6. Manifestaties die plaatsvinden op eenzelfde datum en locatie mogen niet gehinderd worden.
    De gebruiker dient zich behoorlijk te verzekeren voor de risico’s die het evenement met zich meebrengt; hij zal op het eerste verzoek van de stad of AG Vespa een afschrift van zijn verzekeringspolis overmaken.
    Specifieke voorwaarden voor het Steenplein:
  7. De gebruiker dient rekening te houden met de door het stadsbestuur toegewezen concessies voor de verkoop van consumptie-ijs aan de toegang van de helling van het Zuiderwandelterras.
  8. De gebruiker laat de toegang tot het maritiem verkeer (ponton) ongehinderd toegankelijk voor bezoekers.
  9. Op het Steenplein heeft de stad een concessie toegewezen voor openbare toiletten. Indien de gebruiker toiletten wenst te voorzien voor zijn evenement, moet! hij contact opnemen met de concessionnaris, de Cvba Antwerp By Bike op het gsmnr. 0497 18 53 45 of op het emailadres info@antwerpbybike.be
SB - EFMF - District Antwerpen Gunstig advies
SB - EFMF - Evenementen Gunstig advies
SB - EFMF - Acquisitie Gunstig advies

Beleidsdoelstellingen

5 - Bruisende stad
1SBR06 - Meer Antwerpenaren sporten of bewegen waardoor de mentale en fysieke gezondheid, de individuele ontplooiing en de samenhorigheid van de Antwerpenaren worden bevorderd
1SBR0603 - Iedereen is geprikkeld om te sporten en te bewegen door middel van doeltreffende en laagdrempelige campagnes en activiteiten, diverse sportevenementen en topsport
1SBR060303 - Er zijn jaarlijks voldoende, kwalitatieve en diverse sportevenementen die de uitstraling van de stad verhogen en aanzetten tot sportparticipatie

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de organisatie en de gevraagde ondersteuning goed voor de organisatie van de Antwerp Urban Trail die plaatsvindt op zondag 15 maart 2020 in de binnenstad.

Artikel 2

Het college verleent de organisator, Golazo Sports, Schoebroekstraat 8, 3583 Paal-Beringen, de gevraagde toelatingen, indien men rekening houdt met:

  • de voorwaarden voor manifestaties op de openbare weg;
  • de voorwaarden van de veiligheidsdiensten;
  • de adviezen en voorwaarden van de stedelijke diensten, opgenomen in dit besluit, in het toetsingsbesluit en vermeld in de afsprakenmails van Publiek Domein en Vergunningen / Evenemententeam.

Artikel 3

Het college keurt de afvaardiging goed van de burgemeester en/of de schepen voor sport voor het startschot van Antwerp Urban Trail 2020 volgens protocollaire afspraken.

Artikel 4

Het college geeft opdracht aan: 

Dienst Taak

Politiezone Antwerpen/Openbare Orde/Evenementen

  • afsluiten van de gevraagde straten en locaties noodzakelijk voor de organisatie van het evenement;
  • begeleiding van de deelnemers;
  • bemanning van de kruispunten;
  • toelating voor het plaatsen van wegwijzers en signalisatie;
  • maken van mobiliteitsafspraken met de Lijn;
  • briefing aan de seingevers in samenwerking met de organisatie.
SB/BOF
  • gratis ter beschikking stellen van het aangevraagde materiaal;
  • gratis transport van het aangevraagde materiaal;
  • gratis opbouw en afbouw van het gevraagde materiaal;
  • gratis ter beschikking stellen van vuilniscontainers en de lediging er van;
  • reinigen van de evenementenzone en bevoorradingsposten.

SW - Milieuvergunningen

  • toelating geven voor het spelen van muziek op datum en uren tot maximaal 85db;

 

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.