Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Aangezien verkavelingen niet voorkomen op de Vlaamse of provinciale lijst, is het college bevoegd voor de vergunning.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer : |
OMV_2019137333 |
Gegevens van de aanvrager: |
de heer Nasser Mroue met als adres Fruithoflaan 35 bus D5 te 2600 Antwerpen |
Ligging van het project: |
Frans Beckersstraat 30 te 2600 Berchem (Antwerpen) |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 21sectie A nrs. 174A13 en 174D10 |
Vergunningsplichten: |
verkavelen van gronden |
Voorwerp van de aanvraag: |
afsplitsen van een kavel voor woningbouw |
Omschrijving aanvraag
Voorgeschiedenis
Relevante voorgeschiedenis
- Frans Beckersstraat 30: 10 juni 2019: omgevingsergunning (2019#1354) voor verbouwen van een eengezinswoning;
- Frans Beckersstraat 28: 17 januari 2020: omgevingsergunning (2019#3490) voor bouwen van een eengezinswoning;
Bestaande en vergunde toestand
De verkaveling ligt in Berchem, net buiten de ring rond Antwerpen. Het te verkavelen terrein heeft een oppervlakte van 252 m². Het nieuw te creëren lot ligt tussen twee woningen en is noordwestelijk georiënteerd. Het terrein is braakliggend met achteraan een tuinberging en vooraan twee bomen. Er zijn geen bijzondere reliëfverschillen. In de directe omgeving wordt het straatbeeld gevormd door aaneengesloten bebouwingen en een mix van een- en meergezinswoningen.
De woning op het adres Frans Beckersstraat 26 telt twee bouwlagen en een plat dak. De woning op het adres Frans Beckersstraat 32 telt drie bouwlagen en een plat dak. Beide woningen zijn rijwoningen met een wachtgevel aan de zijde van het nieuw te creëren lot.
Huisnummer 30 omvat reeds een bestaande vergunde woning, waarvoor recent een vergunning voor verbouwingswerken afgeleverd werd, deze werken zijn in uitvoering.
Gewenste toestand
Deze aanvraag beoogt de splitsing van een perceel in twee delen. De eigenaar wil het linker deel van het perceel dat nog onbebouwd is, afsplitsen van het reeds bebouwde gedeelte aan de rechterzijde. De aanvraag betreft een lot dat bedoeld is voor de oprichting van een nieuwe eengezinswoning.
Lot 1 bevindt zich tussen 2 wachtgevels (Frans Beckersstraat nr. 26 en nr. 30).
Er dient hiervoor geen inname van openbaar domein te gebeuren.
Inhoud van de aanvraag
- opdelen van een perceel met een oppervlakte van 252 m² in:
- vellen van bomen;
- afbreken van een tuinberging.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
Fluvius System Operator |
27 november 2019 |
5 december 2019 |
Voorwaardelijk gunstig |
FOD Mobiliteit en Vervoer - Dienst Luchtvaart |
27 november 2019 |
Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag |
Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn |
PROXIMUS |
27 november 2019 |
29 november 2019 |
Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
stadsbeheer/ groen en begraafplaatsen |
26 november 2019 |
18 december 2019 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale wetgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt
geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De wijk waarbinnen de verkavelingsaanvraag gelegen is, wordt gekenmerkt door een- en meergezinswoningen. De voorziene eengezinswoning is in overeenstemming is inpasbaar in de omgeving.
Mobiliteitsimpact
De aanvraag omvat slechts 1 nieuw lot waarop een functie wordt voorzien die weinig verkeer met zich meebrengen.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De verkaveling wordt opgevat als een verdeling tot één extra lot voor gesloten bebouwing. Het nieuwe lot zal een volwaardig perceel voor een eengezinswoning zijn in een stedelijke context met een voldoende grote diepte (ongeveer 22 meter), breedte (ongeveer 6 meter) en oppervlakte (124 m²). De verkaveling is een verdere aanvulling van de bestaande bebouwde percelen in de omgeving, waar reeds gesloten bebouwingen op gelijkaardige percelen voorkomen.
De maximale bouwdiepte van de nieuwe woning ligt vast op 13 meter op de gelijkvloerse verdieping en op 9 meter op de bovenverdiepingen. De maximale kroonlijsthoogte ligt op 9,50 meter. Er moet worden gebouwd met een plat dak.
Er wordt voldoende open ruimte gevrijwaard. De bebouwbare oppervlakte is in overeenstemming met de aanwezige bebouwing op de naastliggende percelen en ook de toegelaten volumes sluiten aan bij de bebouwing op de naastliggende percelen.
Bodemreliëf
Bij het bouwen van de eengezinswoning zullen de bestaande bomen geveld worden. Omwille van het groenverlies werd een advies gevraagd aan de stedelijke dienst stadbeheer – groen en begraafplaatsen. Hieruit volgde een advies mits voorwaarden: “De groendienst adviseert om in de tuin minstens 2 bomen te planten van 1e of 2e categorie, dit om het verlies van de bomen aan de straatkant te compenseren.”
Gelet op de voorwaarde van de vergunning 2019#3490 zal enkel worden opgelegd in de tuin een boom te voorzien van 3de categorie.
Advies aan het college
Aan het college wordt voorgesteld om de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde voorwaarden
1. de voorwaarden opgelegd in het advies van Fluvius moeten strikt worden nageleefd;
2. de voorwaarden opgelegd in het advies van Proximus moeten strikt worden nageleefd;
3. in de tuin een boom te voorzien van 3de categorie.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
31 oktober 2019 |
Volledig- en ontvankelijk |
27 november 2019 |
Start openbaar onderzoek |
2 december 2019 |
Einde openbaar onderzoek |
31 december 2019 |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
11 maart 2020 |
Verslag GOA |
18 februari 2020 |
naam GOA |
Wim Van Roosendael |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum |
Einddatum |
Schriftelijke bezwaar-schriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften |
Petitie-lijsten |
Digitale bezwaar-schriften |
02/12/2019 |
31/12/2019 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren , die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Voorwaarden
1. de voorwaarden opgelegd in het advies van Fluvius moeten strikt worden nageleefd;
2. de voorwaarden opgelegd in het advies van Proximus moeten strikt worden nageleefd;
3. in de tuin een boom te voorzien van 3de categorie.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.