Om het impactvolle mobiliteits- en stadsvernieuwingsproject 'De Grote Verbinding' te kunnen positioneren als het project om welvaart in de regio te injecteren, hebben alle betrokken actoren (Lantis, Stad Antwerpen, het Vlaams dep. Mobiliteit en Openbare Werken, het Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer, de verschillende openbaarvervoerbedrijven, burgerbewegingen en ondernemersorganisaties, intendant, wijkverenigingen en vele andere projectpartners) nood aan een gemeenschappelijk verhaal dat hun ambitie voor de toekomst vorm geeft. Op het college van 3 juli 2019 (jaarnummer 5478) werd principieel beslist een communicatiestrategie uit te dragen waarbij het creëren van een breed draagvlak, betrokkenheid en/of fierheid centraal staan.
Aansluitend zien de partners van het actieplan 'Jobs in De Grote Verbinding' met name stad Antwerpen, VDAB, Constructiv, Talentenwerf en Lantis 'de Grote Verbinding' als vliegwiel voor de brede bouwsector door sterke positionerende imagocampagnes te lanceren naar werkgevers en potentiële kandidaten en te sensibiliseren rond kansen op werk die 'De Grote Verbinding' biedt. Cruciaal in deze aanpak is de beeldvorming over de bouwsector in grote mate in positieve zin bij te stellen door 'De Grote Verbinding' als uithangbord in marketing en communicatieacties te gebruiken en door de bouwsector voor te stellen als een sector waar zich heel wat innovaties voordoen zowel op vlak van technieken, materialen als op het vlak van de inzet van werkkrachten.
Terzelfdertijd ambieert de Confederatie Bouw om de innovatieve knowhow van de Vlaamse bouw te valoriseren en mee kenbaar te maken in samenwerking met relevante actoren. Dit engagement werd omgezet in een charter waarbij de partners het innovatieve karakter en de maatschappelijke meerwaarde van de sector onderschrijven. De bouwsector evolueert immers steeds meer naar een hoogtechnologische sector die volop inzet op innovatie en digitalisering. Tegelijk levert de bouw een cruciale bijdrage tot maatschappelijke domeinen zoals onderwijs, milieu, mobiliteit, leefbare omgeving, energie-efficiëntie, ... De Confederatie Bouw stelt evenwel vast dat die innovatie- en digitalisatiegolf en ook de cruciale maatschappelijk bijdrage van de sector te weinig bekend zijn bij het grote publiek en meer in bijzonder bij jongeren. In de uiteenlopende opleidingen die voor de bouwsector van nut kunnen zijn, vermindert de instroom.
In het charter worden onderstaande wederzijdse engagementen geformuleerd.
De Confederatie Bouw engageert zich:
De deelnemende partijen engageren zich om:
De stad Antwerpen neemt samen met de partners van 'Jobs in De Grote Verbinding' tal van initiatieven op vlak van werving van arbeidskrachten, competentieversterkende trajecten, opleiding, werkgeversinitiatieven en communicatie en kan de gevraagde engagementen in het charter bijgevolg onderschrijven.
De Confederatie Bouw vraagt aan de stad Antwerpen om het charter tegen 1 juni 2020 te onderschrijven. Aan de zich engagerende partners wordt gevraagd het charter formeel te ondertekenen tijdens de kick off dag 'de bouw van morgen' op 11 september 2020.
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt de stad Antwerpen/Vlaanderen aan zijn internationale reputatie als stad/regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgen we voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen, en maken we van de stad Antwerpen weer één geheel met meer groen en schonere lucht.
De afgelopen jaren hebben de stad Antwerpen, de haven, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten we samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.
In het Bestuursakkoord 2019-2024 is volgende paragraaf opgenomen:
'De stad Antwerpen en BAM doen er alles aan om de grote nood aan arbeidskrachten voor 'De Grote Verbinding' in te vullen met talent uit Antwerpen en de Antwerpse regio.'
Op 3 juli 2019 (jaarnummer 5478) keurde het college de communicatiestrategie voor 'De Grote Verbinding' goed.
Op 5 juli 2019 (jaarnummer 5602) gaf het college opdracht om een actieplan uit te werken om werkgevers aan meer gekwalificeerde lokale werkkrachten te helpen en te voorzien in ondersteunende diensten.
Op 23 augustus 2019 (jaarnummer 6908) keurde het college de gunning goed voor de overkoepelende stijl en campagne voor 'De Grote Verbinding'.
Op 17 september 2019 (jaarnummer 7459) gaf het college haar principieel akkoord aan de ambitie om 150 VTE per jaar vanaf 2022 te werk te stellen in de bouwsector, om 200 VTE per jaar vanaf 2021 af te leveren met VCA Basiscertificaat en om 30 VTE op de werven in te zetten vanaf 2022 in taken voorbehouden voor sociale tewerkstelling/sociale economie.
Op 17 februari 2020 (jaarnummer 126) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en VDAB goed. Deze overeenkomst formuleert drie grote kernambities, zeven gemeenschappelijke doelstellingen en vier stadsprojecten. Eén van de drie kernambities is als volgt geformuleerd: 'De Grote Verbinding' en de grote industriële werven zijn een motor voor het dalen van de Antwerpse werkloosheid. Jaarlijks leiden we 180 Antwerpse werkzoekenden naar de Oosterweelwerf.
Op 17 april 2020 (jaarnummer 3530) keurde het college de organisatie en deelname van de stad Antwerpen aan het pers- en partnerevenement 'Jobs in De Grote Verbinding' op een nader te bepalen datum goed en dit naar aanleiding van het engagement dat de partners wensen te nemen om de ambitie van het bestuursakkoord en de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en VDAB te concretiseren en maximaal te ondersteunen.
Het college keurt de ondertekening van het charter 'Samen werken aan de bouw als hoogtechnologische sector met grote maatschappelijke meerwaarde' goed.
De stad Antwerpen vaardigt schepen Claude Marinower af om de ambitie en het engagement van de stad Antwerpen te bekrachtigen op de imagovoormiddag op 11 september 2020. Dit is een initiatief van de Vlaamse Confederatie Bouw en vormt het startschot van de campagne 'De bouw van morgen'.