Terug
Gepubliceerd op 10/06/2020

2020_CBS_04860 - Business en Innovatie - oprichting campus Nxt skills - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 05/06/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_04860 - Business en Innovatie - oprichting campus Nxt skills - Goedkeuring 2020_CBS_04860 - Business en Innovatie - oprichting campus Nxt skills - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Samen met de stakeholders belanghebbenden is de stad Antwerpen er de voorbije legislatuur in geslaagd de stad Antwerpen op de kaart te zetten als startupcity. De ambitie in deze legislatuur reikt verder: de startups helpen in de uitbouw van hun bedrijf tot duurzame scale-ups. Behalve toegang tot kapitaal en markten is het vinden van geschikt personeel erg belangrijk. IT-profielen zijn erg gegeerd en moeilijk te vinden in onze stad.

In de studie concurrentiekracht op vlak van ondernemerschap 2018 uitgevoerd door KPMG voor de stad Antwerpen wordt talent door ondernemers aangeduid als een knelpunt. Globaal genomen zijn ze tevreden met het opleidingsniveau en de vaardigheden van het personeel dat ze aanwerven, maar hun zoektocht naar voldoende geschikte werkkrachten verloopt vaak moeizaam. In het bijzonder voor technisch talent voor digitale innovatie en circulaire economie is het knelpunt zeer groot.

In de sector informaticatechnologie is de verhouding vacatures ten opzichte van de totale arbeidsvraag het grootst. Zonder maatregelen zullen in 2030 in België naar schatting maar liefst 584.000 vacatures niet ingevuld geraken waarvan één op vijf vacatures in IT.

Op de arbeidsmarkt is in de groep 20- tot 64-jarigen in de stad Antwerpen 64,2% werkzaam, ten opzichte van 73,5% op Vlaams niveau. De ambitie is om dit te brengen naar respectievelijk 70% en 80%. De werkloosheidsgraad bij de Antwerpse jongeren is met 21,2% beduidend hoger dan van jongeren in Vlaanderen (12,4%). De stad Antwerpen heeft bovendien ook het hoogste aantal ongekwalificeerde schoolverlaters en een oververtegenwoordiging van NEET-jongeren. Bij werkzoekenden behoren groepen met kenmerken als kortgeschoold, langdurig werkloos, allochtoon tot de kwetsbare groepen.

Volgens arbeidsmarktspecialisten zal de Coronacrisis de mismatch op de arbeidsmarkt enkel maar vergroten: de nieuwe vacatures zullen niet onmiddellijk kunnen ingevuld worden door de beschikbare profielen op de arbeidsmarkt. Herscholing zal dus heel erg belangrijk zijn.

De Coronacrisis heeft de digitalisering enkel in een stroomversnelling gebracht: elke werknemer moet digitaal geschoold zijn en blijven. Om de actieve bevolking aan het werk te houden zal ook dus ook blijvend ingezet moeten worden op bijscholing.

Om te zorgen voor meer IT specialisten en bij uitbreiding meer digitaal en technisch geschoolde arbeidskrachten op de Antwerpse arbeidsmarkt wil de stad Antwerpen (Ondernemen en Stadsmarketing/Business en Innovatie) een campus Nxt skills oprichten.  Zo kunnen we aan de vraag naar IT specialisten vanuit bedrijven voldoen, zorgen voor een kleinere mismatch op de arbeidsmarkt en helpen werknemers zichzelf future-proof toekomstbestendig te maken.

De campus zal een versterking en connector verbinding  zijn van bestaande initiatieven. Het zal zich richten op werknemers en werkzoekenden, maar zich bij uitbreiding - eventueel in een tweede fase - ook richten op kinderen en jongeren. Stakeholders Belanghebbenden zijn ruim:
- bedrijven die werknemers nodig hebben; 
- bedrijven die opleidingen aanbieden; 
- financierders;
- onderwijs;
- federaties;
- organisaties die kansengroepen toeleiden;
- overheden.

Op dit ogenblik is de verkenning van het ecosysteem volop bezig en zijn meerdere scenario’s mogelijk. Zo wordt onder meer onderzocht of het mogelijk is om een vestiging van Ecole 19 naar de stad Antwerpen te halen. De in Brussel gevestigde programmeerschool lost het tekort aan programmeurs/IT-talent vanuit inclusie deels op. Er zijn geen lesgevers, het leren gebeurt peer-to-peer en is projectmatig. De opleiding is gratis en open voor iedereen, maar er komt wel een strenge selectie aan te pas. Het traject duurt twee tot vijf jaar en biedt garantie op werk. De lokalen zijn 24/24-7/7 open, de studenten volgen het traject op eigen tempo.
Als aansluiting op bestaande initiatieven wordt gedacht aan een campus van 800 à 1.500 m2 met leslokalen, opnamestudio, eventruimte voor netwerking en kennisuitwisseling. In het maximale scenario beslaat de campus 4.000 m2 en biedt het bijkomend plek aan de vele stakeholders belanghebbenden (corporates, onderwijs- en researchinstellingen, startups, non profit organisaties) van het ecosysteem.

Om de ontwikkeling van de Campus Nxt skills mogelijk te maken, zal de stad Antwerpen een opdracht in de markt zetten om volgende zaken uit te werken:
- concept met programma van eisen; 
- business case met financiering;
- potentiële kandidaten; 
- locatie; 
- operationele structuur; 
- plan van aanpak met timing;
- consortium samenstellen dat concept realiseert.

Aanleiding en context

De gemeenteraad keurde in de zitting van 17 december 2019 (jaarnummer 710) het meerjarenplan 2020-2025 goed.

De gemeenteraad keurt in de zitting van 18 mei 2020 (jaarnummer 288) het deel van aanpassing 1 van het meerjarenplan 2020-2025 goed. 

Hierin staat de actie 'uitbouw innovatieclusters' opgenomen. Een onderdeel daarvan is het werken rond Nxt skills: zorgen dat ondernemingen - en meer specifiek de startups en scaleups - de juiste profielen kunnen vinden.

Algemene financiƫle opmerkingen

Hoe dit project gefinancierd zal worden (private middelen, middelen van de stad, …) inclusief een mogelijke raming: dit zal moeten blijken uit de studie. Afhankelijk van de business case en het consortium zal blijken wat de eventuele inbreng van de stad Antwerpen is. In de meerjarenplanning is 1.300.000,00 EUR voorzien in 2021 en 700.000,00 EUR in 2022 voor campus nxt skills op 2LWS040301A00000 uitbouw innovatieclusters.

De selectie- en gunningscriteria in het op te maken bestek worden op een doordachte manier / voldoende scherp opgesteld zodat het concept van de finaal gekozen partner maximaal aansluit op de verwachtingen van de stad. Bij de gunning van de studieopdracht zal op een transparante wijze aan het college voorgelegd worden welk overkoepelend concept er verder zal worden uitgewerkt in dit kader.

Om de concrete impact van de oprichting van een campus nxt skills op te volgen, zal periodiek gerapporteerd worden aan het college over de voortgang van het project en de hieraan verbonden gevolgen voor de stad.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS04 - Economie en industrie
2LWS0403 - Economie, industrie en innovatieclusters
2LWS040301 - Uitbouw innovatieclusters

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen keurt het principe goed dat er een campus nxt skills ontwikkeld wordt

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen geeft opdracht aan:

Dienst Taak
OS/B&I een bestek op te maken zodat de opdracht in de markt kan gezet worden om te komen tot een campus Nxt skills