Terug
Gepubliceerd op 08/06/2020

2020_CBS_04559 - Omgevingsvergunning - OMV_2020037268. Lambermontstraat 7. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 05/06/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_04559 - Omgevingsvergunning - OMV_2020037268. Lambermontstraat 7. District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_04559 - Omgevingsvergunning - OMV_2020037268. Lambermontstraat 7. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Onderzoek

De aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, werden om hun standpunt gevraagd.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Schriftelijke bezwaarschriften

Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften

Petitielijsten

Digitale bezwaarschriften

6

0

0

0

 

Bespreking van de bezwaren

Er werden vier bezwaarschrift ingediend, voornamelijk handelend over.

 

1.      Eigendomsrecht: Het bezwaar dat de huidige aanvrager slechts een mede-eigenaar is van het pand en bijgevolg geen rechten heeft om het terrein te bebouwen of te verbouwen.

Beoordeling: In beginsel mag de vergunningverlenende overheid geen rekening houden met burgerrechtelijke aspecten bij het beoordelen van aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning. Anderzijds doet een stedenbouwkundige vergunning deze rechten niet teniet, en ontslaat ze de titularis van de vergunning niet om de nodige rechten te bekomen. Een stedenbouwkundige vergunning verleent geen rechten tot het bebouwen/verbouwen van andermans eigendommen. Het bezwaar is ongegrond.

 

2.      Verlies van lichtinval en zicht:Het bezwaar tegen het verlies van lichtinval en zicht door de verhoging van de tuinmuur waarna deze een totale hoogte heeft van 2,6 meter

Beoordeling: Het is correct dat de uitbreiding een beperking vormt voor de lichttoetreding op de aanpalende eigendom en het zicht enigszins blokkeert. Toch is de invloed van de verhoging niet van dien aard dat de woonkwaliteit in het gedrang komt door gebrek aan zon - of daglicht. De uitbreiding is stedenbouwkundig aanvaardbaar. Het bezwaar is ongegrond.

 

3.      Veranda:  Het bezwaar tegen een verandaconstructie achter de woning. Dit zou ervoor zorgen dat de bovenliggende woningen uitkijken op een veranda- of tentconstructie. Dit zou de esthetiek van de tuinzone verstoren temeer omdat de nieuwe muur niet geïntegreerd is in de groene omheining.

Beoordeling: De terrassen kragen reeds uit over de diepte van het terras waardoor bezwaarlijk gesteld kan worden dat deze rechtstreeks uitkijken op een mogelijke constructie. Overigens bevat de aanvraag onvoldoende informatie om dergelijke constructie te beoordelen. Het bezwaar is ongegrond.

 

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.      de gemeentelijke projecten;

2.      andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2020037268

Gegevens van de aanvrager:

Lize Baeyens met als adres Nijverheidsstraat 6 te 2990 Wuustwezel

Ligging van het project:

Lambermontstraat 7 te 2000 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 11sectie L nr. 3506K2

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

aanleggen van een siervijver

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          23/09/2005: vergunning (545#428)maken van een deuropening in een niet-dragende muur tussen de garage en de privétuin ;

-          10/03/1978: vergunning (18#59076) bureelgebouw na afbraak van 3 woningen.

Vergunde toestand/Geacht vergunde toestand

-          tuin achter een gelijkvloers appartement.

Huidige toestand

-          tuin (134 m²) achter een gelijkvloers appartement;

-          terras van ca. 23 m²;

-          tuinberging van ca. 23 m².

Gewenste toestand

-          tuin (134 m²) achter een gelijkvloers appartement;

-          terras van ca. 23 m²;

-          tuinberging van ca. 23 m²;

-          voorzien van een siervijver met een diepte van 34 cm tegen de rechter perceelgrens waardoor de verharding toeneemt met ca. 47 m² (excl. de vijver met planten);

-          verhoogde tuin met circa 53cm, voorzien van een wandelpad met stapstenen;

-          vervangen en verhoogde tuinmuur links.

Inhoud van de aanvraag

-          aanleggen van een siervijver;

-          herinrichten van de tuin;

-          verhogen van de tuinmuur;

-          ophogen van het terrein met circa 53cm.

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

Er werden geen adviezen gevraagd.

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: culturele, historische en/of esthetische waarde en artikel  2:   zone voor wonen - (wo2).

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening hemelwater.
 

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:

  • artikel 27 open ruimte:
    Verhardingen in achtertuinen zijn beperkt toegestaan, met een maximum van 1/3 van de totale tuinoppervlakte voor tuinen groter dan 60 vierkante meter.
    De tuin is door het terras en de berging reeds voor 34% verhard. De aanvraag voorziet met de vijver een bijkomende verharding van ca. 35% waardoor meer dan 2/3 (69%) van de tuin verhard is.
     

Sectorale regelgeving

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
 

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
 

-          Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
 

-          Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)

-          BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

De aanvraag betreft het herinrichten van de achtertuin en het vervangen en verhogen van een tuinmuur aan de linkerzijde. De woonfunctie aan de straatzijde blijft onveranderd en functioneel inpasbaar in de omgeving.

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

Aan de hand van de aangeleverde informatie wordt de tuinmuur aan de linkerzijde verhoogd tot een hoogte van 2,6 meter. Deze verhoging is stedenbouwkundig aanvaardbaar en is niet hinderlijk voor de omgeving. Het is niet duidelijk of de aanvraag ook een terrasoverkapping tegen de achtergevel wenst te voorzien. Deze wijziging kan dan ook niet beoordeeld worden. Een veranda- of pergolaconstructie wordt uitgesloten in deze vergunning. Eveneens dient te worden opgemerkt dat deze constructie stedenbouwkundig beschouwd wordt als een volume. Een dergelijke volumeuitbreiding is niet wenselijk.

 

Voorliggende aanvraag voorziet de herinrichting van een stadstuin. Het huidige terras en de berging, die behouden blijven, zorgen er voor dat de tuin iets meer dan 1/3 verhard is (34%). Artikel 27 (open ruimte) van de bouwcode laat verharding in een tuin toe tot 1/3 van de volledige oppervlakte.

De aanvraag voorziet bijkomend een siervijver en een gefragmenteerde verharding in de onverharde tuinzone door middel van stapstenen, kiezelstroken en een sokkel met kunstwerk. De siervijver alleen al zorgt voor een bijkomende verharding van 35%. Hierdoor wordt de maximaal toegelaten verharding met een coëfficiënt 2 overschreden. Hier kan geen afwijking op voorzien worden. De inrichting van de tuin dient aangepast te worden zodat de verharding zich beperkt tot 1/3 van de tuin. Dit kan niet in voorwaarde worden opgenomen waardoor de siervijver wordt uitgesloten van vergunning.

De overige groenaanplanting kan gunstig beoordeeld worden.

 

Bodemreliëf

Het terrein wordt opgehoogd. Het is niet duidelijk waarom er niet gekozen wordt om de siervijver te verdiepen in plaats van het terrein te verhogen.

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1.      na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen;

Uitsluitingen

2.      de siervijver;

3.      de veranda- of pergolaconstructie.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

19 maart 2020

Volledig en ontvankelijk

7 april 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

6 juli 2020

Verslag GOA

25 mei 2020

naam GOA

Katrijn Apostel

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij:

 

-          de bespreking van de ingediende bezwaren zoals geformuleerd in het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt deze beoordeling tot zijn eigen standpunt;

-          het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

 

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Stedenbouwkundige voorwaarden

1.      na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen;

Uitsluitingen

2.      de siervijver;

3.      de veranda- of pergolaconstructie.

 

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.