Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2020013222 |
Gegevens van de aanvrager: |
AUTOGEMB AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF VOOR VASTGOEDBEHEER EN STADSPROJECTEN - VESPA met als adres Paradeplein 25 te 2018 Antwerpen (Antwerpen) |
Ligging van het project: |
Vlijtstraat 2-64 te 2018 Antwerpen (Antwerpen) |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 6sectie F nrs. 21Z7, 21D7, 21A8, 21V7, 21S7, 21W7, 21T6, 21X7, 21V6, 21K4, 21Z3, 21M7, 21H6, 21C6, 21Y7, 21B8, 21K7, 21X6, 21F7, 21H7, 21P7, 21A7, 21A5, 21B5 en 21A4 |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: |
wijzigen van de afsluiting rondom onbebouwde percelen |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 29/03/2019: vergunning (20183535) voor het slopen van woningen;
- 31/05/1999: vergunning (86#8722830) voor het uitbreiden van een bestaand gasvulstation voor wagens op gas en slopen van bestaande woningen;
- 29/04/1997: vergunning (86#8719089) voor het aanleggen van een vulstation voor wagens op gas;
- 06/03/1989: vergunning (86#880833) voor afbraak tesamen met pand 72;
- 13/11/1981: vergunning (18#61703) voor afbraak;
- 20/06/1980: vergunning (18#61046) voor afbraak.
Vergunde/vergund geachte toestand
- onbebouwd terrein met uitzondering van panden met huisnummers 60/4, 60/6 en 40;
- gemetste muur van 2,50 meter hoog tussen het openbaar domein en het braakliggende terrein;
- behoud van de toegang tot de woningen (huisnummer 60/4, 60/6) in het binnengebied;
- toegangspoorten naar het aanpalende terrein van de voormalige gassite;
- terreinen ingezaaid en ter beschikking gesteld van de buurt.
Huidige toestand
- bouwvolume: afbraak panden uitgevoerd met uitzondering van huisnummers 60/4, 60/6 en 40.
Gewenste toestand
- het wijzigen van de vergunde afsluiting rondom het vrijgekomen terrein ten opzichte van de openbare weg als uniform geheel, in afwachting van de herbestemming en herontwikkeling van het terrein:
Inhoud van de aanvraag
- slopen van woning nr. 40;
- inzaaien van vrijgekomen grond;
- afsluiten van het onbebouwd perceel door haag/draad en betonnen keerwanden.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor gemeenschapsuitrusting en openbare nutsvoorziening. Onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig. Artikel 4.4.8.van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening schrijft voor dat in gebieden die op de gewestplannen zijn aangewezen als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, handelingen van algemeen belang en de daarmee verbonden activiteiten te allen tijde kunnen worden toegelaten, ongeacht het publiek of privaatrechtelijk statuut van de aanvrager of het al dan niet aanwezig zijn van enig winstoogmerk. Als gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kunnen eveneens worden beschouwd een school, een voor het publiek toegankelijke toegangsweg tot een vergund gebouwencomplex in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen en neveninrichtingen naast een autosnelweg. Alhoewel in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen in principe geen gebouwen met een woonfunctie zijn toegelaten, heeft de Raad van State bovendien niettemin geoordeeld dat service-flats voor bejaarden kunnen worden vergund in dergelijk gebied. Ook een nomadenkamp werd door de Raad van State beschouwd als een gemeenschapsvoorziening en openbare nutsvoorziening. (Artikel 17 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Voorliggende aanvraag omvat het wijzigen van de vergunde afsluiting rondom het toekomstige ontwikkelingsproject Nieuw Zurenborg. In afwachting van de herbestemming en herontwikkeling wordt het terrein verder afgesloten en wordt één bijkomende woning gesloopt.
De functie van de percelen wijzigt door de voorliggende aanvraag niet.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
Het terrein wordt gedeeltelijk afgesloten door een draad en haag en gedeeltelijk door betonnen keerwanden.
De betonnen keerwanden hebben slechts een maximale hoogte van 2,50 m en zijn daardoor strijdig met artikel 20 van de bouwcode dat oplegt om afsluitingen minstens 2,60 m hoog te voorzien. De nieuwe muur sluit echter langs beide zijden aan op bestaande muren met een hoogte van 2,50 m. Met het oog op een harmonieus straatbeeld kan daarom een afwijking worden toegestaan op artikel 20.
De draadafsluiting wordt over zijn gehele lengte slechts 1,80 m hoog voorzien. Ook deze afsluiting is te laag, conform artikel 20 van de bouwcode. Een hoogte van 1,80 m biedt onvoldoende veiligheid naar inbraak. Opgelegd wordt om de draadafsluiting op eenzelfde hoogte te voorzien als de overige afsluitingen, m.n. 2,50 m. Een haag wordt aangeplant waardoor de afsluiting groen en ondoorzichtbaar wordt, wat gunstig kan worden beoordeeld.
Er worden eveneens twee poorten voorzien: een poort met een breedte van 3 m aan de Vlijtstraat en een poort met een breedte van 2 m aan de Minkelersstraat. Artikel 20 van de bouwcode stelt dat er slecht één toegangsdeur met een maximale breedte van 1,20 m toegelaten is. Voorliggende aanvraag heeft betrekking op verschillende percelen die samen een zeer grote oppervlakte behelzen. Het voorzien van slechts één toegangspoort met een beperkte breedte is niet wenselijk. Het perceel moet vanuit beide straten bereikbaar blijven voor motorische voertuigen en eventueel grote machines. Door toepassing van artikel 3 wordt afgeweken van artikel 20.
Visueel-vormelijke elementen
Een groene afsluiting wordt voorzien in de vorm van een draad met een haag. De haag wordt gevormd door Liguster, een snelgroeiende plant. Deze afsluiting is wegens zijn groene uitstraling en zijn tijdelijkheid aanvaardbaar.
Tussen twee bestaande muren wordt er op twee plaatsen een nieuwe muur doorgetrokken voor een lengte van 8,14 m. Deze nieuwe muur sluit aan op de bestaande muren en is vanuit de beeldkwaliteit van de straat aanvaardbaar.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. de draadafsluiting te voorzien van een hoogte van 2,50 meter, conform de hoogte van de bestaande muren waarop wordt aangesloten.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
30 maart 2020 |
Volledig en ontvankelijk |
22 april 2020 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
21 juli 2020 |
Verslag GOA |
29 mei 2020 |
naam GOA |
Katrijn Apostel |
Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. de draadafsluiting te voorzien van een hoogte van 2,50 meter, conform de hoogte van de bestaande muren waarop wordt aangesloten.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.