De stad neemt de regierol voor deze oproep op zich. In samenwerking met partners werd een projectaanvraag uitgewerkt: 'Vinden en (ver)binden: een tweedelig project dat inzet op het versterken van het welbevinden van LGBTQ+ met migratieachtergrond en het inclusief maken van de verschillende contexten waarbinnen ze participeren'.
Het project is een samenwerking tussen de stad Antwerpen, Het Roze Huis, Shouf Shouf, Atlas inburgering en integratie Antwerpen en Rode Kruis Opvangcentrum Linkeroever.
In dit project versterkt de stad het welbevinden van LGBTQ+-personen met migratieachtergrond in Antwerpen, zowel LGBTQ+-nieuwkomers als LGBTQ+-oudkomers, en zet de stad in op inclusie en gelijke participatie van de doelgroep aan de samenleving.
Er wordt enerzijds een kwalitatieve buddywerking ontwikkeld gericht op kwetsbare subgroepen en een sterk partnernetwerk van intermediairen uitgebouwd in functie van toeleiding en doorverwijzing richting hulp- en dienstverlening. Anderzijds wordt er in het Rode Kruis Opvangcentrum Linkeroever een traject aangegaan om de complexe uitdagingen van inclusief samenleven aan te pakken.
Samen met de doelgroep, sleutelfiguren, koepel- en zelforganisaties en intermediairen worden noden en behoeften vanuit de doelgroep gebundeld en uitgewisseld en wordt dieper in gegaan op drempels o.m. op sociaal, cultureel en psychologisch vlak en achterstellingsmechanismen die spelen in de ongelijke toegang tot maatschappelijke participatie.
We werken enkele methodieken en instrumenten uit, documenteren de gelopen trajecten en de opgedane expertise en maken dit o.m. deelbaar via een webpagina.
Het project landt in het tweede projectjaar met een rapport dat inzicht geeft in de gelijke toegang tot hulp- en dienstverlening binnen de voor LGBTQ+-personen met een migratieachtergrond relevante levensdomeinen. Verder wordt er een startdocument opgemaakt vanuit het lerend netwerk met gedeelde doelen gericht op inclusie met als doel het versterken van het welbevinden van de doelgroep en de toegang tot gelijke maatschappelijke participatie.
De volledige projectaanvraag, de engagementsverklaringen van de kernpartners alsook de persmededeling en de subsidiegids worden toegevoegd in bijlage.
Op donderdag 26 juni 2020 lanceerde de Vlaamse overheid een projectoproep 'gelijkekansenprojecten 2020; projecten die streven naar gelijke kansen voor alle mensen in de samenleving'.
De oproep richt zich naast middenveldorganisaties, burgers en bedrijven, ook tot lokale besturen die willen inzetten op gelijke kansen. Opdat in het Vlaanderen van de toekomst iedereen de kans heeft "om volwaardig te participeren aan de maatschappij, ongeacht leeftijd, gender, herkomst, seksuele geaardheid of een mogelijke beperking". De bijbehorende subsidiegids stelt de prioriteiten scherp in het gelijke kansenbeleid voor de Vlaamse regeerperiode 2020-2024.
Aanvragen worden digitaal bij het Agentschap Binnenlands Bestuur ingediend.
Dit besluit gaat over het goedkeuren van het indienen van een projectaanvraag bij de Vlaamse overheid. Voor deze subsidie werd subsidiefiche 11179 aangemaakt. Als in een latere fase de projectaanvraag door de Vlaamse overheid wordt goedgekeurd, zullen de subsidieontvangsten en -uitgaven vanop de subsidiefiche beschikbaar worden gesteld in het meerjarenplan.
Het college keurt de projectaanvraag in het kader van de Vlaamse projectoproep 'gelijkekansenprojecten 2020' goed.
Aangezien de projectaanvraag digitaal wordt ingediend in de toepassing van de subsidiegever, keurt het college goed dat de projectaanvraag enkel ondertekend wordt door de bedrijfsdirecteur Sociale Dienstverlening.