Conform artikel 57,§3,1° van het decreet lokaal bestuur is het college bevoegd voor het stellen van de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, binnen de door de gemeenteraad desgevallend vastgestelde algemene regels.
Het beeld staat momenteel diep in de haven, meer dan een uur fietsen van de Grote Markt van Antwerpen. Hierdoor is het beeld nagenoeg ongekend bij Antwerpenaren en volstrekt ontoegankelijk voor bezoekers. Voor een werk van deze kunsthistorische waarde is dit ongezien. In Rotterdam, Knokke-Heist, Parijs en andere steden staat werk van deze kunstenaar prominent op belangrijke locaties met een hoge zichtbaarheid. In Antwerpen staat het momenteel langs een verlaten industriële weg.
De historische aanleiding om dit beeld in het havengebied te plaatsen weegt vandaag niet op tegen de verantwoordelijkheid om publiek erfgoed ook publiek toegankelijk te maken. Daarbij is er van ongerepte schorre als 'romantische' context voor het beeld al lang geen sprake meer. De heer Luc Bertrand, zoon van de oorspronkelijke schenker, heeft zijn toestemming gegeven om de locatie van het beeld te herzien, ongeacht de oorspronkelijke bestemming door schenking.
De voorgestelde nieuwe locatie, het reeds opgeleverde eerste deel van het Droogdokkenpark respecteert de intentie van de schenking om het beeld nabij de Schelde te plaatsen. Het beeld, de 'boodschapper', draagt in zijn armen onder andere ook een schip. Het park heeft als grote voordeel dat het werkelijk tot de publieke ruimte van de stad behoort (in tegenstelling tot het eerder ontoegankelijke havengebied): er wordt geleefd (picknicks, yoga, wandelaars, mensen die lezen op een bankje, spelende kinderen) en dus kan er ook van kunst worden genoten.
Door het kunstwerk in dit nieuwe park te plaatsen combineren we stadsvernieuwing en -uitbreiding met de (her)waardering van ons kunstpatrimonium, en krijgen Antwerpse bewoners en bezoekers de kans dit beeld te ontdekken.
Uit het Bestuursakkoord 2019-2024:
471. We zorgen voor meer (beeldhouw)kunst in het straatbeeld en markeren historisch belangrijke plekken.
472. Stadsontwikkeling koppelen we aan de esthetische opwaardering van de buurt, onder meer met poëzie en kunst in de openbare ruimte.
473. De stad beheert haar monumenten en niet-museaal erfgoed als een goede huisvader en zet de deuren zo veel mogelijk open voor het publiek. Een toegankelijke, functionele en economisch haalbare (her)bestemming staat daarbij voorop. De stad zet hierbij in op medegebruik, samenwerking met de private en civiele sector, en vrijwilligerswerking.
Volgens artikel 11.2 van het uitvoeringsbesluit van 14 april 2000 is er geen stedenbouwkundige vergunning nodig voor het plaatsen van standbeelden, gedenkstenen en andere artistieke werken ongeacht de afmeting.
'De Boodschapper' (1955, brons, 260 x 65 x 110 cm) van Osip Zadkine werd tentoongesteld als bruikleen op de 4de Biënnale in het Middelheimmuseum, in 1957. In april 1959 werd het beeld aan het stadsbestuur als schenking aangeboden door M. Naessens en F. Bertrand, beheerders van de toenmalige Bank van Parijs en de Nederlanden. De schenking werd aanvaard op 18 januari 1960. In de schenkingsbrief stond de wens dat het beeld een 'eerste groet zou zijn van Antwerpen aan de schepen van alle naties die Antwerpen aandoen.' Hiertoe stipuleerden de schenkers een locatie in het havengebied, toen in volle ontwikkeling, te Zandvliet, met name het 'ongerepte schorregebied'. Pas in 1968 (tot dan werd het beeld in het Middelheimmuseum getoond) werd het beeld effectief in het havengebied geplaatst aan de Zandvlietsluis (Zandvlietweg). In 1991 werd het verplaatst naar de nabij gelegen en huidige locatie aan de Berendrechtsluis (Potpolderweg).
De kosten voor deze verplaatsing worden gedekt door het werkingsbudget 2020 van de Collectie Kunst in de Stad - Middelheimmuseum.
Het college keurt de verplaatsing van het beeld 'De Boodschapper' (KIS_0111) van de Potpolderweg naar het Belvedèrepark goed.