Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2020054275 |
Gegevens van de aanvrager: | NV DCA met als adres Lilsedijk 50 te 2340 Beerse en de heer Luc Neefs met als adres Lilsedijk 50 te 2340 Beerse |
Ligging van het project: | Rigastraat 34 te 2000 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: | afdeling 7 sectie G nrs. 157/12 D, 157/12 F en 157/12 G |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | plaatsen van een mezzanine in een gemeenschappelijke ruimte op het gelijkvloers |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 09/01/2020: vergunning (20191290) voor het regulariseren van 46 assistentieflats en 38 appartementen naar 65 assistentieflats en 15 appartementen;
- 29/04/2016: vergunning (20153358) voor het afbreken van de bestaande bebouwing, het oprichten van 46 assistentenflats, 38 appartementen, 1 gemeenschappelijke ruimte, een handelsruimte en een ondergrondse parking van 137 parkeerplaatsen.
Vergunde toestand/Geacht vergunde toestand
- meergezinswoning;
- 6 bouwlagen met plat dak;
- dubbelhoog handelsgelijkvloers;
- 65 assistentieflats en 15 appartementen op de verdiepingen;
- voorgevels zijn afgewerkt met geprefabriceerd beton met aluminium buitenschrijnwerk.
Huidige toestand
- meergezinswoning;
- 6 bouwlagen met plat dak;
- dubbelhoog handelsgelijkvloers;
- 65 assistentieflats en 15 appartementen op de verdiepingen;
- voorgevels zijn afgewerkt met geprefabriceerd beton met aluminium buitenschrijnwerk.
Gewenste toestand
- meergezinswoning;
- 7 bouwlagen met plat dak;
- dubbelhoog handelsgelijkvloers met mezzanine;
- 65 assistentieflats en 15 appartementen op de verdiepingen;
- voorgevels zijn afgewerkt met geprefabriceerd beton met aluminium buitenschrijnwerk.
Inhoud van de aanvraag
- plaatsen van een mezzanine in een gemeenschappelijke ruimte op het gelijkvloers;
- inrichten van de mezzanine met een polyvalente ruimte, fitnesszaal, wellness en kapperssalon voor een dienstencentrum.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
brandweer/ risicobeheer/ preventie | 24 juni 2020 | 17 juli 2020 | Ongunstig |
Fluvius System Operator | 24 juni 2020 | Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag | Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn |
FOD Binnenlandse Zaken - ASTRID veiligheidscommissie | 24 juni 2020 | 7 juli 2020 | Gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen |
ondernemen en stadsmarketing/ business en innovatie | 24 juni 2020 | 15 juli 2020 |
stadsontwikkeling/ mobiliteit | 24 juni 2020 | 15 juli 2020 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Eilandje, goedgekeurd op 1 september 2011. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: zone voor wonen-art. 2-samengesteld bouwblok en zone voor publiek domein-art. 7.
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan op volgende punten:
- Artikel 0.9 Vrije hoogte van het gelijkvloers: de vrije hoogte van het gelijkvloers bedraagt 2,60 m < minimaal 3,20 m;
- Artikel 2.2.1 Bouwhoogte: er wordt een extra bouwlaag geplaatst zodat er in totaal 7 bouwlagen zijn maar de kroonlijsthoogte mag maximaal 6 bouwlagen bedragen.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de verordening toegankelijkheid op volgende punten:
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend(e) punt(en):
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Beoordeling afwijkingen van de voorschriften
Er is geen aanleiding om het college te adviseren (beargumenteerd) af te wijken van de geldende voorschriften.
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag omtrent de aanpassing van de binneninrichting van het gelijkvloers waarbij extra functies worden voorzien, gericht op de bewoners van de assistentiewoningen en de buurt, doet geen afbreuk aan de functionele inpasbaarheid van het geheel.
Schaal - ruimtegebruik – bouwdichtheid
De aanvraag betreft het voorzien van een mezzanine in het bestaande dubbelhoge gelijkvloers. Hiermee wordt er een bijkomende bouwlaag gecreëerd waardoor het maximaal aantal bouwlagen wordt overschreden.
Conform art.4.4.1. van de codex kunnen er geen afwijkingen worden toegestaan op het aantal bouwlagen. De aanvraag dient bijgevolg te worden geweigerd.
De vrije hoogte onder de mezzanine is slechts 2,60 meter hoog, waar deze conform het RUP minimaal 3,20 meter zou moeten zijn. Dit verschil in vrije hoogte bedraagt 60 cm en kan bezwaarlijk beschouwd worden als een beperkte afwijking. Ook om deze reden dient de aanvraag te worden geweigerd.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Het afvalwater komende van de keuken is niet aangesloten op een vetafscheider. Dit is nodig om verstopping van het openbaar rioleringsstelsel te voorkomen. Hier kan geen afwijking op worden toegestaan.
De aanvraag wijkt op een groot aantal punten af van de verordening toegankelijkheid. Op geen van deze punten kan een afwijking worden toegestaan, te meer de voorzieningen op de mezzanine hoofdzakelijk ten dienste staan van het dienstencentrum en de bewoners van de erboven gelegen serviceflats waarvan vermoed kan worden dat een groot aantal van hen rolstoelgebruikers zijn. De aanvraag dient ook om deze reden te worden geweigerd.
Door Brandweer werd een ongunstig advies afgeleverd. Dit advies maakt gewag van een groot aantal tekortkomingen in de voorliggende aanvraag. Deze tekortkomingen kunnen niet in voorwaarden worden opgelegd en vereisen essentiële aanpassingen aan de voorliggende aanvraag. Ook ingevolge het advies van Brandweer dient de voorliggende aanvraag ongunstig geadviseerd te worden.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De aanvraag betreft het wijzigen van de binneninrichting van het gelijkvloers. Er wordt een mezzanine gebouwd waarbij extra voorzieningen voor het dienstencentrum mogelijk zijn. Deze functies zijn gericht op de bewoners van de assistentiewoningen en de buurt.
Het aantal assistentiewoningen en appartementen is ongewijzigd.
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, omwille van onverenigbaarheden met stedenbouwkundige voorschriften en de verordening toegankelijkheid en het ontbreken van een gunstig advies van de brandweer.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 8 juni 2020 |
Volledig en ontvankelijk | 24 juni 2020 |
Start openbaar onderzoek | 3 juli 2020 |
Einde openbaar onderzoek | 1 augustus 2020 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 7 oktober 2020 |
Verslag GOA | 14 september 2020 |
naam GOA | Gerd Cryns |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
3 juli 2020 | 1 augustus 2020 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.
De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.