Terug
Gepubliceerd op 28/09/2020

2020_CBS_08041 - Subsidiewerving - Indiening voorstel pilootproject ‘Onderzoek naar een betaalbare en competitieve Antwerpse bouwshift’ binnen subsidieoproep ‘Beleidsplan Ruimte Vlaanderen’ - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 25/09/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_08041 - Subsidiewerving - Indiening voorstel pilootproject ‘Onderzoek naar een betaalbare en competitieve Antwerpse bouwshift’ binnen subsidieoproep ‘Beleidsplan Ruimte Vlaanderen’ - Goedkeuring 2020_CBS_08041 - Subsidiewerving - Indiening voorstel pilootproject ‘Onderzoek naar een betaalbare en competitieve Antwerpse bouwshift’ binnen subsidieoproep ‘Beleidsplan Ruimte Vlaanderen’ - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Het Departement Omgeving lanceerde in juli 2020 de subsidieoproep ‘pilootprojecten Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV)’. Via deze oproep wil het Departement Omgeving gemeenten ondersteunen die in hun beleidsontwikkeling inzetten op de lokale uitrol van de doelstellingen die centraal staan in de strategische visie van het BRV. De subsidieaanvraag kan uiterlijk  tot 1 oktober 2020 ingediend worden via het aanvraagformulier dat daarvoor beschikbaar is op de website van het departement. Projecten worden beoordeeld op basis van hun pilootwaarde, van de kwaliteit van het plan van aanpak en de vooropgestelde producten en resultaten, van de voorgestelde participatie en van de leerpotenties. Het subsidietraject loopt gedurende achttien maanden. 

Het ingediende project zou een subsidie van 20.000 euro kunnen verkrijgen. Hieraan worden geen voorwaarden tot cofinanciering gekoppeld. 

Het projectvoorstel van de stad Antwerpen past binnen één van de in totaal drie strategieën waarvoor subsidies kunnen worden aangevraagd, met name de ‘lokale strategie om een bouwshift te realiseren’. Zoals voorzien in resolutie 301 van het bestuursakkoord 2019-2024 van de stad Antwerpen wordt deze legislatuur het Strategisch Ruimteplan Antwerpen (SRA) opgemaakt. Als onderdeel van dit planproces wil de stad dit subsidieproject uitvoeren.

Het projectvoorstel behelst in concreto het onderzoek naar een betaalbare en competitieve bouwshift op maat van de stad Antwerpen of kortweg een ‘betaalbare en competitieve Antwerpse bouwshift’. Hiervoor is tevens een aangepast beleidsinstrumentarium op maat van de stad noodzakelijk. Ook hiernaar wenst de stad binnen het subsidieproject onderzoek te doen. Binnen het bredere traject van het SRA-proces wordt de bouwshift en het hieraan gekoppelde instrumentarium kritisch benaderd en gezocht naar implementatie van strategieën en randvoorwaarden voor een bouwshift op maat van de stad. De subsidie voorziet de mogelijkheid om een extern bureau of expert aan te stellen om onderzoek te leveren naar een betaalbare en competitieve Antwerpse bouwshift en bijhorend instrumentarium.  

Een betaalbare Antwerpse bouwshift  veronderstelt een doorrekening van alle kosten en baten op stedelijk (project)niveau, met minstens een ‘break-even’ financiële balans en zonder een netto cash-out voor de stad. De grootsteden zullen immers de ‘bulk’ van een kwalitatieve ruimtelijke verdichting op zich nemen, en dus ook de bijhorende lasten.

Een competitieve Antwerpse bouwshift versterkt de positie van de stad ten opzichte van de periferie. De stad moet met name even aantrekkelijk zijn om er te wonen dan in de rand en dit niet enkel op vlak van voorzieningen maar ook op vlak van betaalbaar wonen. De financiële, juridische en ruimtelijke instrumenten hiertoe dienen hierop strategisch te worden aangepast en afgebakend op maat van de Antwerpse bouwshift en planningscontext.  

De werkwijze van de strategie voor de bouwshift en het geïntegreerde procesverloop binnen het SRA kan als voorbeeldproject of pilootproject worden beschouwd voor andere steden en gemeenten die de opmaak van een ruimtelijk beleidsplan aanvatten.

Aanleiding en context

Op 4 mei 2018 (jaarnummer 4144) keurde het college de inspiratienota voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen (SRA) goed. De inspiratienota vormt de basis voor het Strategisch Ruimteplan Antwerpen dat deze legislatuur wordt opgestart. 

Op 28 januari 2019 (jaarnummer 42) keurde de gemeenteraad het bestuursakkoord 2019-2024 “De Grote Verbinding” goed. Resolutie 301 uit dit bestuursakkoord voorziet de opmaak van het Strategisch Ruimteplan Antwerpen, dat zal verder bouwen op de drie thema’s uit de inspiratienota: “Levendige woonstad”, “Slimme netwerkstad” en “Levendig landschap”.

Op 5 juni 2020 (jaarnummer 4855) keurde het college de selectieleidraad voor de opmaak van het Strategisch Ruimteplan Antwerpen goed en keurde eveneens goed dat hiervoor een mededingingsprocedure met onderhandeling wordt uitgeschreven met Europese bekendmaking.

In juli 2020 lanceerde het Departement Omgeving de oproep ‘pilootprojecten Beleidsplan Ruimte Vlaanderen’. De subsidieaanvragen voor deze pilootprojecten kunnen uiterlijk tot 1 oktober 2020 worden ingediend via het aanvraagformulier dat daarvoor beschikbaar is op de website van het departement.

Algemene financiële opmerkingen

Voor de projecten die door de stad Antwerpen ingediend worden, zullen de uitgaven en ontvangsten van goedgekeurde projecten gekoppeld worden aan een subsidiefiche, nadat de beslissing bekend is gemaakt. De nodige budgetten, 20.000,00 euro inclusief btw zullen na goedkeuring van het pilootproject als volgt voorzien  in de MJP: SUB_NR/INTERN/2100/5152000000/613/2WNS030201A00000/2SA050600 en SUB_NR/INTERN/2100/5152000000/7405/2WNS030201A00000/2SA050600

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS03 - Ruimtelijke ordening
2WNS0302 - Plannen
2WNS030201 - Strategisch ruimteplan Antwerpen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de indiening van het projectvoorstel van de stad Antwerpen ‘Onderzoek naar een betaalbare en competitieve Antwerpse bouwshift’, dat zal ingediend worden in het kader van de oproep ‘pilootprojecten Beleidsplan Ruimte Vlaanderen’, goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • Pilootprojecten_BRV_2de_oproep_sjabloon_projectbeschrijving_DEF.pdf