Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
In de stad Antwerpen is het vinden van geschikte en gekwalificeerde medewerkers voor de kinderopvang al sinds geruime tijd een knelpunt bij de werkgevers. In het voorjaar van 2020 heeft de dienst Regie kinderopvang van de stad Antwerpen hierover een bevraging uitgevoerd bij alle organisatoren kinderopvang in de stad Antwerpen. De meerderheid van de bevraagde organisatoren gaf aan problemen te ondervinden bij het vinden van personeel. De belangrijkste knelpunten zijn het gebrek aan motivatie bij kandidaten en het gebrek aan de juiste kwalificatie. 36% van de ondervraagden gaf aan een openstaande vacature te hebben op het moment van het invullen van de bevraging. Bij een aantal van hen stond deze al maanden open.
Bestaande tewerkstellingsmaatregelen binnen de kinderopvang botsen al langer op knelpunten. Zo is er een probleem bij de instroom van de juiste profielen bij de organisatoren kinderopvang die een LDE-erkenning hebben (lokale diensteneconomie). Het profiel van de kandidaten die door VDAB worden toegeleid naar de LDE-initiatieven is vaak nog te zwak en staat nog te ver af van de job als kinderbegeleider. Tegelijkertijd vinden deze initiatieven regelmatig zelf geschikte en gemotiveerde kandidaten die niet in het profiel passen van VDAB, maar waarbij een opleidings- en tewerkstellingstraject wel een uitgelezen kans zou zijn voor de betrokkenen.
Met het projectvoorstel wenst de stad Antwerpen, samen met de projectpartners, kansen te bieden aan werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en niet-beroepsactieven, die een interesse en motivatie hebben om in de kinderopvang te werken en de vereiste opleiding te volgen. Ondanks de inspanning van de opleidingsinstellingen om extra ondersteuning te bieden wat taal en studiebegeleiding betreft, is dit dikwijls niet voldoende voor alle cursisten die met een opleiding beginnen. Uit ervaring kunnen we vaststellen dat zij nog veel bijkomende ondersteuning nodig hebben (zie collegebesluit van 19 juli 2019, jaarnummer 599). Het gaat over intensieve ondersteuning bij:
In dit project wenst de stad Antwerpen 30 individuele opleidingstrajecten te organiseren. De stad werkt hiervoor samen met twee opleidingsinstanties: Encora en LBC. Daarnaast worden de cursisten ondersteund door 3 organisatoren kinderopvang die voor het werkplekleren en de intensieve begeleiding zullen zorgen: Crèchendo vzw, Felies vzw en IVA KOP. Per 8 cursisten wordt er een mentor aangesteld die de cursist intensief opvolgt en ondersteunt. Deze mentoren worden tewerkgesteld door Crèchendo vzw en Felies vzw. Atlas geeft ondersteuning op vlak van screenen van taal- en leervermogen, taal op de werkvloer en het wegwerken van drempels voor nieuwkomers.
Voor de toeleiding van kandidaten werkt de stad Antwerpen samen met een breed netwerk. Er wordt een screeningsmethodiek uitgewerkt op basis van de ervaringen van de verschillende partners. Het projectvoorstel raakt aan eerder ingediende ESF- projectvoorstellen MARA en MIRIAM (zie collegebesluit van 21 augustus 2020, jaarnummer 6970). Indien de projectvoorstellen goedgekeurd worden, zal intensief samengewerkt worden om de beschikbare kandidaten naar de meest geschikte projecten toe te leiden.
Het operationeel programma Europees Sociaal Fonds (ESF) van het Vlaamse departement Werk en Sociale Economie lanceerde op 1 juni 2020 oproep 502: “Nieuwe krachten voor de kinderopvang”.
De doelstelling van oproep 502 is om kwetsbare werkzoekenden en niet-beroepsactieven toe te leiden naar de functie van kinderbegeleiders in de kinderopvang voor baby’s en peuters. De oproep wil hiermee een antwoord bieden op het knelpuntkarakter van de functie van kinderbegeleider. Door het creëren van een meer divers personeelsbestand in de kinderopvang wenst deze oproep ook bij te dragen aan een meer toegankelijke kinderopvang voor kansengroepen.
De deadline voor indiening van projectvoorstellen is 30 september 2020. Goedgekeurde projecten kunnen van start gaan vanaf 1 december 2020 en lopen uiterlijk af op 31 december 2022. De financiering van de projecten bestaat uit 40% ESF-middelen en 60% cofinanciering uit publieke en/of private middelen.
De stad Antwerpen (Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving - Regie Kinderopvang) wenst als coördinator in te tekenen op deze oproep met een project dat een antwoord wil bieden op de knelpunten van bestaande tewerkstellingstrajecten enerzijds en het groeiend tekort aan gekwalificeerd personeel binnen de kinderopvang anderzijds. Andere partners in het project zijn IVA KOP (stedelijke kinderopvang), Felies vzw, Crèchendo vzw, Atlas, Encora en LBC.
Het projectbudget is op het moment van indiening van het collegebesluit nog niet gefinaliseerd (deadline indiening projectvoorstel is 30 september 2020), maar wordt geschat op circa 645.000 euro. Het gaat hoofdzakelijk om personeelskosten (6 VTE's in totaal) bij de projectpartners. Vanuit de stad Antwerpen wordt voor de coördinatie van het project 1/3de VTE voorzien op A-niveau. Het gaat om bestaand, reeds gebudgetteerd personeel. De totale projectkost wordt voor 40% gefinancierd vanuit ESF-middelen. De resterende 60% is afkomstig uit publieke cofinanciering. De tijdsinzet van leraren tijdens de opleiding kinderbegeleiding wordt aanzien als publieke cofinanciering vanuit het Departement Onderwijs en Vorming. Wanneer deze cofinanciering minder dan 60% van de projectkost dekt, wordt het resterende percentage aangevuld met Vlaamse cofinanciering (VCF). Er is dus geen stedelijke cofinanciering vereist.
Het college keurt de indiening van het projectvoorstel in het kader van ESF-oproep 502 'Nieuwe krachten voor de kinderopvang' goed.