Terug
Gepubliceerd op 28/09/2020

2020_CBS_07860 - Bijstelling omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden - OMV_2020090248. Lange Lobroekstraat ZN en Kalverstraat ZN. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 25/09/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_07860 - Bijstelling omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden - OMV_2020090248. Lange Lobroekstraat ZN en Kalverstraat ZN. District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_07860 - Bijstelling omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden - OMV_2020090248. Lange Lobroekstraat ZN en Kalverstraat ZN. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.      de gemeentelijke projecten;

2.      andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

 

Aangezien verkavelingen niet voorkomen op de Vlaamse of provinciale lijst, is het college bevoegd voor de vergunning.

Aanleiding en context

Er werd een verzoek tot bijstelling van een verkaveling ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer :

OMV_2020090248

Gegevens van de aanvrager:

BV URBAN LIVING PROJECT MANAGEMENT met als adres Michel De Braeystraat 55 te 2000 Antwerpen

Eigenaars:

NV CLAVES ANTWERPEN met als adres Michel De Braeystraat 55 te 2000 Antwerpen (BELGIE) en NV ULP-I met als adres Michel De Braeystraat 55 te 2000 Antwerpen (BELGIE)

Kadastrale gegevens:

afdeling 7 sectie G nrs. 316C2, 316E2, 316W, 316X, 316V, 316G2, 316K2, 316H2, 333D3, 333L3, 333H3, 333M3, 333E3, 333G3, 333D2, 333S2, 333N2, 333Z2 en 333R2

Vergunningsplichten:

verkavelen van gronden

Voorwerp van het verzoek:

bijstellen van de algemene voorschriften en van de voorschriften van lot 1

 

Omschrijving verzoek

 

Relevante voorgeschiedenis

 

-          19 maart 2020: verkavelingsvergunning (OMV_2019088527) voor het verkavelen van een terrein in 1 lot voor meergezinswoningen en 1 lot voor publiek domein.

 

Vergunde/vergund geachte toestand

 

-          hallen van het thans gesloten slachthuis;

-          rond het oude slachthuis bedrijfsgebouwen van aan het slachthuis verwante bedrijven;

-          verkavelingsvergunning OMV_2019088527.

 

Huidige toestand

 

-          grotendeels verhard terrein met centraal het thans gesloten slachthuis;

-          rond het oude slachthuis bedrijfsgebouwen van aan het slachthuis verwante bedrijven;

-          enkele bomen.

 

Gewenste toestand

 

-          wijzigen van de voorschriften wat betreft:

  • definitie mezzanine;
  • inrichting nutsvoorzieningen op lot 1.

 

 

Inhoud van het verzoek

 

-          wijzigen van de algemene voorschriften;

-          wijzigen van de voorschriften van lot 1.

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Fluvius System Operator

5 augustus 2020

25 augustus 2020

Voorwaardelijk gunstig

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

autonoom gemeentebedrijf vastgoed en stadsprojecten Antwerpen

5 augustus 2020

1 september 2020

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Slachthuissite, goedgekeurd op 25 februari 2019. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: artikel 5. zone voor wonen (wo1) - kalverweibuurt, artikel 6. zone voor wonen (wo2) - marbaixwijk, artikel 1. zone voor centrumfuncties (ce1), artikel 2. zone voor centrumfuncties (ce2), artikel 3. zone voor centrumfuncties (ce3), artikel 12. zone voor groen (gr2) - hallenplein, artikel 13. zone voor groen (gr3) - hallentuin en artikel 10. zone voor publiek domein (pu).

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het bijzonder plan van aanleg BPA nr. 16 Stedelijk slachthuis en omgeving, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 26 juni 2001.

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) en bijzondere plannen van aanleg (BPA's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

 

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)


De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
 

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)


De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Algemene bouwverordeningen

 

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)


De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

 

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)


De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
 

Sectorale wetgeving

 

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.


Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
 

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.


Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
 

-          Normen en percentages betreffende de verwezenlijking van een sociaal of bescheiden woonaanbod.

 

Een bescheiden last van 20% is van toepassing. De bouwheer toont aan dat hij daaraan voldoet.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Bespreking van de stedenbouwkundige voorschriften

 

In het kader van de aanvraag wordt de bijstelling gevraagd van de algemene voorschriften en de specifieke voorschriften voor lot 1.A.

 

Wat betreft de algemene voorschriften wordt de definitie van een mezzanine bijgesteld. Een mezzanine wordt als volgt gedefinieerd:

“een niet-volwaardige verdieping die deel uitmaakt van een zelfstandige woning. De vloeroppervlakte van de mezzanine bedraagt minder dan de vloeroppervlakte van de volwaardige verdieping van de zelfstandige woning. Een mezzanine is gelegen onder een hellend dak en is er op gericht om de ruimtelijke kwaliteit van de woning te versterken.”

 

Er wordt geoordeeld dat deze definitie de mogelijkheden tot het creëren van een versterkte ruimtelijkheid binnen de woningen, aan de hand van vides en interne doorzichten, verhoogt en zo een positieve impact heeft op de woonkwaliteit zonder hierbij de draagkracht te overschrijden.

De bijstelling kan bijgevolg positief worden beoordeeld.

 

Naast de bijstelling van de algemene voorschriften wordt ook een bijstelling van de specifieke voorschriften voor lot 1.A aangevraagd met betrekking tot de nutsvoorzieningen:

“Nutsvoorziening: geïntegreerd in het gebouw zal, en dit volgens de voorschriften van de betreffende nutsmaatschappij, een ruimte worden voorzien voor de inrichting van een distributiecabine.”

 

In het kader van deze bijstelling werd een voorwaardelijk positief advies afgeleverd (in bijlage) door Fluvius. Ook op ruimtelijk vlak wordt de integratie van de distributiecabine binnen het gebouw, positief beoordeeld.

 

Functionele inpasbaarheid

 

De aanvraag betreft een bijstelling van de verkavelingsvoorschriften vergund door de deputatie (OMV_2019088527). De bestemmingsvoorschriften van lot 1 en lot 2, die zijn overgenomen uit de overeenkomstige voorschriften van het RUP, blijven ten opzichte van de verleende vergunning ongewijzigd. De functies, opgenomen binnen de verkavelingsvoorschriften, blijven functioneel inpasbaar in de omgeving.

 

Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid

 

De configuratie van de verschillende gebouwen- en woningtypes, werd reeds beoordeeld bij de initiële verkavelingsaanvraag. De principes van deze mix blijven behouden in deze bijstelling.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

 

Gezien de beperkte impact van de aangevraagde bijstellingen van de verkavelingsvergunning wordt geoordeeld dat de aanvraag in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening.

 

Het gunstige advies dat binnen deze procedure werd afgeleverd door het autonoom gemeentebedrijf vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, wordt bijgetreden.

 

Visueel-vormelijke elementen

 

De aangevraagde bijstellingen hebben geen impact op de visueel vormelijke inpassing. De visueel vormelijke inpassing werd reeds beoordeeld in het kader van de verleende verkavelingsvergunning (OMV_2019088527) door de deputatie.

 

Mobiliteitsimpact

 

De aangevraagde bijstellingen ten opzichte van de verleende verkavelingsvergunning (OMV_2019088527) door de deputatie hebben geen impact op het mobiliteitsprofiel en de parkeerbehoefte.

 

 

Advies aan het college

Aan het college wordt voorgesteld om de bijstelling van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden te verlenen onder voorwaarden.

 

 

Geadviseerde voorwaarden

1.      de bijgevoegde stedenbouwkundige voorschriften dienen strikt toegepast te worden;

2.      de voorwaarden opgelegd in de verkavelingsvergunning van 19 maart 2020 blijven onverminderd van kracht met uitzondering van de voorwaarden opgelegd in het advies van Fluvius van 12 november 2019 dat wordt vervangen door een nieuw advies;

3.      de voorwaarden opgelegd in het advies van Fluvius van 18 augustus 2020 moeten strikt worden nageleefd.

 

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening verzoek

10 juli 2020

Volledig- en ontvankelijk

5 augustus 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

4 oktober 2020

Verslag GOA

18 september 2020

naam GOA

Katrine Leemans

 

Onderzoek

Er zijn geen andere eigenaars van kavels in de verkaveling waarvoor geen bijstelling wordt gevraagd, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de bijstelling van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden goed te keuren en aan de aanvrager de goedkeuring af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Voorwaarden

1.      de bijgevoegde stedenbouwkundige voorschriften dienen strikt toegepast te worden;

2.      de voorwaarden opgelegd in de verkavelingsvergunning van 19 maart 2020 blijven onverminderd van kracht met uitzondering van de voorwaarden opgelegd in het advies van Fluvius van 12 november 2019 dat wordt vervangen door een nieuw advies;

3.      de voorwaarden opgelegd in het advies van Fluvius van 18 augustus 2020 moeten strikt worden nageleefd.

 

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.