Terug
Gepubliceerd op 03/08/2020

2020_CBS_06535 - District Deurne. Een hart voor Deurne - Tijdelijke inrichting Frank Craeybeckxlaan - Te Couwelaarlei - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 31/07/2020 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Peter Wouters, schepen; Anne Baré, waarnemend algemeen directeur

Afwezig

Jinnih Beels, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur; Jo De Geest, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Anne Baré, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_06535 - District Deurne. Een hart voor Deurne - Tijdelijke inrichting Frank Craeybeckxlaan - Te Couwelaarlei - Goedkeuring 2020_CBS_06535 - District Deurne. Een hart voor Deurne - Tijdelijke inrichting Frank Craeybeckxlaan - Te Couwelaarlei - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Op basis van de bestaande infrastructuur is het mogelijk om tijdelijk drie kleine parkjes te ontwikkelen. Hierbij wordt rekening gehouden met volgende randvoorwaarden:

  • er zijn geen significante circulatiewijzigingen nodig;
  • alle handelszaken, parkings en garagepoorten blijven multimodaal bereikbaar;
  • het traject van de Lijnbus wordt niet gewijzigd, maar het bushokje langs ter hoogte van de school wordt tijdelijk uit dienst genomen;
  • er dienen geen noemenswaardige infrastructurele aanpassingen te gebeuren;
  • de tijdelijke situatie is reversibel en verlengbaar.

Drie pop-up parkjes

Bibliotheekparkje

Ter hoogte van Bibliotheek De Couwelaar is het mogelijk om een groene zone te voorzien. Dit parkje biedt verschillende voordelen:

  • de doorgang naar het achterliggende begraafpark wordt zichtbaarder en krijgt meer ruimte als poort naar het park;
  • de bibliotheek krijgt een informeel voortuintje waar buiten gelezen en gewerkt kan worden. Dit experiment kan nuttige inzichten opleveren voor de toekomstige opfrissing van de bibliotheek.

Fonteinparkje

De fontein is een belangrijke identiteitsbepalend object in de publieke ruimte. Door dit parkje te voorzien, wordt de fontein en het omliggende gras gemakkelijker toegankelijk. Dit parkje biedt een antwoord op de vraag van de buurt om een informele, veilige plaats te voorzien voor jongeren in de buurt, op een aanvaardbare afstand van bewoning. 

Pieter De Ridderparkje

Het Pieter De Ridderparkje speelt een belangrijke rol in de leesbaarheid van het verkeersconcept ter hoogte van het kruispunt. In dit parkje worden geen banken voorzien om geluidsoverlast voor de bewoners van de toren te vermijden

Timing

Er wordt gestreefd naar zomer en najaar 2020 voor deze tijdelijke ingreep met een startmoment in augustus, voor de start van het schooljaar. De tijdelijke invulling blijft twee maanden in voege. Het principe laat een eventuele verlenging of vervroeging toe. 

Gemengd verkeer

De Frank Craeybeckxlaan is een zone 30 geworden, maar het wegbeeld is hier onvoldoende op aangepast. Gezien de huidige overbreedte van de straat is het mogelijk om het verkeer van beide rijrichtingen op één van de twee baanvakken te brengen. Fietsers worden op een duidelijk zichtbare manier verweven met het andere verkeer. 

Implementatie

De drie verschillende parkjes zijn samen noodzakelijk om een leesbare en veilige verkeersstructuur te kunnen aanbieden. 

Volgende ingrepen zijn nodig om de tijdelijke inrichting mogelijk te maken:

  • 30-tal betonblokken (jersey’s) of plantenbakken worden gebruikt om de parkjes op een veilige en leesbare manier af te bakenen;
  • het ‘bibliotheekparkje’ wordt voorzien door het plaatsen van jersey’s op de westelijk tak van de Couwelaarlei ter hoogte van de bibliotheek en de middenberm overrijdbaar te maken;
  • het ‘Pieter de Ridderparkje’ ter hoogte van de vernieuwde sociale woningen wordt voorzien door het plaatsen van jersey’s en het plaatselijk overrijdbaar maken van de middenberm;
  • het ‘Fonteinparkje’ wordt voorzien door het plaatsen van jerseys die de oostelijke rijbaan langs de kant van de school en het verkeer te geleiden naar de westelijke rijbaan;
  • de brandweer overal passeren;
  • de nodige signalisatie wordt voorzien;
  • waar mogelijk wordt bijkomende signalisatie aangebracht om rond de bestaande zone-30 te sensibiliseren;
  • een tijdelijke haltepaal voor De Lijn wordt geplaatst;
  • er worden evenementen-vuilnisbakken voorzien.

Parkeren

Om het dubbelrichtingsverkeer mogelijk te maken, worden enkele bestaande parkeerplaatsen tijdelijk opgeheven. Deze parkeerplaatsen worden maximaal gecompenseerd binnen het projectgebied of in de directe nabijheid off-street.

Fietsenstallingen

Er worden tijdelijke fietsenstallingen voorzien en er zal ruimte voorzien worden voor het stallen van verschillende vormen van deelsteps en -scooters.

COVID-19

Deze tijdelijke inrichting voorziet een beperkte bijkomende publieke ruimte in een dense woonwijk. Door de kleinschaligheid zullen deze parkjes een lokaal publiek ten dienste zijn, 'social distancing' vergemakkelijken en geen bovenlokale aantrekkingskracht hebben. Deze parkjes kunnen lokale sociale contacten mogelijk maken conform de sociale afstandsmaatregelen in een buurt waar de voetpaden hiervoor onvoldoende breed zijn.

De tijdelijke inrichting en eventuele invulling  van de pop-up parkjes zullen de nodige veiligheidsmaatregelen voorzien om de verdere verspreiding van het sars cov-2 virus te vermijden. 

Juridische grond

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.

In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. De Frank Craeybeckxlaan en Te Couwelaarlei zijn lokale straten. Het college is bevoegd voor mobiliteitsvoorwaarden.

Aanleiding en context

In 2024/2025 worden de Frank Craeybecklaan en de Te Couwelaarlei opnieuw aangelegd als een belangrijke centrale plek in het district Deurne. Om een duidelijk zicht te krijgen op de noden en potenties van de buurt heeft de stad Antwerpen zich geëngageerd om een integraal actieplan op te maken. Hiervoor wordt de stad Antwerpen ondersteund door de Europese Unie, via het URBACT-project ‘Thriving Streets’. 

Op 19 maart 2019 (jaarnummer 2725) keurde het college het projectvoorstel goed voor de eerste fase van het URBACT-project Thriving Streets.

Op 17 januari 2020 (jaarnummer 380) keurde het college de partnerschapsovereenkomst goed en engageerde zich hiermee als partner binnen het URBACT-project Thriving Streets.

Op 21 februari 2020 (jaarnummer 1629) keurde het college  het projectvoorstel goed voor de tweede fase van het URBACT-project Thriving Streets.   

Eén van de ambities binnen ‘Thriving Streets’ is om meer ruimte te voorzien voor verblijfskwaliteit in het openbaar domein. Om de latente vraag naar bruikbare openbare ruimte te onderzoeken, is het de bedoeling om een tijdelijke inrichting te voorzien tijdens de zomermaanden. Uit ruimtelijk en verkeerskundig onderzoek bleek dat het met beperkte ingrepen mogelijk is om drie pop-up parkjes in te richten op basis van de bestaande weginfrastructuur. Deze tijdelijke inrichting zal uitvoerig gemonitord en geëvalueerd worden waardoor dit experiment nuttige input kan leveren binnen het ontwerpproces van beide straten.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0104 - Regulier
2LMS010404 - Leefbaarheid woonbuurten en buurtleefbaarheidsaanpak

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de tijdelijke inrichting van de Frank Craeybeckxlaan, van medio augustus 2020 tot 30 september 2020, goed.

Artikel 2

Het college keurt de opgesomde tijdelijke mobiliteitsvoorwaarden goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 4

Het college geeft opdracht aan:

Dienst                               Taak              
Stadsontwikkeling/mobiliteitCoördineren analyse en monitoring tijdelijke situatie
Stadsontwikkeling/beheer en operaties/verkeersdienst
Tijdelijke borden, markeringen en tijdelijke fietsenstallingen voorzien
Stadsontwikkeling/beheer en operaties/verkeersdienst 
Verwijderen voetpaduitstulping ter hoogte van Frank Craeybeckxlaan 27-31
District Deurne/Wijkoverleg Voeren communicatie naar de buurt
District Deurne/openbaar domein

Coördineren van de verschillende maatregelen

District Deurne/cultuurCoördinatie van een programmatie
OS/detailhandel Voeren communicatie naar de handelaars

Bijlagen

  • 20200709_10552_SO_NT_tijdelijke_verkeersregelement.pdf