Terug
Gepubliceerd op 03/08/2020

2020_CBS_06446 - Omgevingsvergunning. Principebesluit - Stimulatie hergebruik bemalingswater door omwonenden - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 31/07/2020 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Peter Wouters, schepen; Anne Baré, waarnemend algemeen directeur

Afwezig

Jinnih Beels, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur; Jo De Geest, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Anne Baré, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_06446 - Omgevingsvergunning. Principebesluit - Stimulatie hergebruik bemalingswater door omwonenden - Goedkeuring 2020_CBS_06446 - Omgevingsvergunning. Principebesluit - Stimulatie hergebruik bemalingswater door omwonenden - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Om te voorkomen dat veel water verloren gaat door bemalingen lijkt het de stad Antwerpen opportuun om het op de gemengde riolering geloosde bemalingswater ter beschikking te stellen aan omwonenden indien de veiligheid dit toelaat.

Om zichtbaar te maken bij welke werven toegestaan is het grondwater te hergebruiken zal de stad bij het verlenen van de meldingsakte een affiche aanleveren die de mogelijkheid tot hergebruik duidelijk vermeldt. Deze affiche dient dan goed zichtbaar aan het aftappunt opgehangen te worden. Hierbij dient duidelijk gemaakt te worden aan de gebruiker dat er gebruiksbeperkingen zijn. Zo kan sterk ijzerhoudend water schade veroorzaken aan huishoudelijke toestellen (vullen regenwaterput) en is menselijke consumptie steeds uitgesloten.

Voorstel tot het opleggen van onderstaande bijzondere voorwaarden bij bronbemalingen klasse 3 die worden ingediend bij het college na de collegedatum van dit principebesluit:

  • “Voorafgaand aan de lozing van het bemalingswater dient een aftapmogelijkheid voorzien te worden op de lozingsleiding. Het aftappunt moet het eenvoudig en kosteloos hergebruik van grondwater voor particulieren (huishoudelijk gebruik), mogelijk maken.

    Hierbij dient voldaan te worden aan volgende eisen:
    - er dient op elk moment een vrije toegang te zijn vanop de openbare weg naar het aftappunt, waarbij de veiligheid van gebruikers van het water gegarandeerd is;
    - de exploitant afficheert de beschikbaarheid van water op een duidelijke manier, zichtbaar vanop de openbare weg van zodra er water ter beschikking is. Er dient aangegeven te worden dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie en dat elk gebruik op eigen risico is.
  • De installatie van de aftapmogelijkheid dient te gebeuren bij aanvang van de bemalingswerken. De exploitant stuurt uiterlijk op de dag na de installatie een foto van de opstelling en de affiche naar de dienst Vergunningen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de dienst Milieu-Interventie (mi@antwerpen.be) met vermelding van het dossiernummer.” 

Aanleiding en context

Metingen tonen aan dat onze (grond)watervoorraden onder druk komen te staan en de frequentie van langdurige droogteperiodes stijgt. Tijdelijke verlagingen van de grondwatertafel kunnen de effecten van droogte plaatselijk versterken en dienen daarom beperkt te worden in diepte en tijd.

Zoals voorzien in de Bouwcode van de stad Antwerpen en volgens de VLAREM wetgeving dient in eerste instantie onderzocht te worden of het bemalingswater geretourneerd kan worden om de grondwatertafel opnieuw aan te vullen (zogenaamde retourbemaling). Op plaatsen waar retourbemaling niet mogelijk is, dient, in uitvoering van de doelstellingen van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, meer bepaald Artikel 1.2.2.3°b), op een duurzame manier omgesprongen te worden met het opgepompte grondwater.

Door de aanhoudende droogte en de noodzaak om verstandig om te gaan met leidingwater dient gedacht te worden aan het inzetten van het bemalingswater voor alternatieve doeleinden. Volgens de regelgeving is het hergebruik van dit bemalingswater mogelijk tot 500 m³/jaar voor uitsluitend huishoudelijk gebruik door particulieren zonder dat hiervoor een omgevingsvergunning of melding dient aangevraagd te worden.

Voorliggende principebeslissing handelt dan ook enkel over bemalingen die vallen onder klasse 3 van Vlarem II bijlage 1 buiten het havengebied.

Regelgeving: bevoegdheid

Het decreet houdende algemeen bepalingen inzake milieubeleid bepaalt in artikel 5.2.1 de ingedeelde inrichtingen en activiteiten waarvoor een meldingsakte vereist is.

Conform artikel 15 en 107 van het omgevingsvergunningendecreet neemt het college akte van de meldingen op zijn ambtsgebied. Artikel 113 §1 van het omgevingsvergunningendecreet bepaalt dat de bevoegde overheid in de meldingsakte bijzondere voorwaarden kan opleggen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist het voorstel tot het opleggen van deze bijzondere voorwaarden bij bronbemalingen klasse 3 waarbij retourbemaling niet mogelijk is en de waterkwaliteit het toestaat, goed te keuren.

Bijzondere milieuvoorwaarden

  • Voorafgaand aan de lozing van het bemalingswater dient een aftapmogelijkheid voorzien te worden op de lozingsleiding. Het aftappunt moet het eenvoudig en kosteloos hergebruik van grondwater voor particulieren (huishoudelijk gebruik), mogelijk maken.

    Hierbij dient voldaan te worden aan volgende eisen:
    - er dient op elk moment een vrije toegang te zijn vanop de openbare weg naar het aftappunt, waarbij de veiligheid van gebruikers van het water gegarandeerd is;
    - de exploitant afficheert de beschikbaarheid van water op een duidelijke manier, zichtbaar vanop de openbare weg van zodra er water ter beschikking is. Er dient aangegeven te worden dat het water niet geschikt is voor menselijke consumptie en dat elk gebruik op eigen risico is.
  • De installatie van de aftapmogelijkheid dient te gebeuren bij aanvang van de bemalingswerken. De exploitant stuurt uiterlijk op de dag na de installatie een foto van de opstelling en de affiche naar de dienst Vergunningen (milieuvergunningen@antwerpen.be) en de dienst Milieu-Interventie (mi@antwerpen.be) met vermelding van het dossiernummer.

Artikel 2

Het college beslist dat dit principebesluit van toepassing is voor de meldingen die worden ingediend vanaf 17 juli 2020.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.