De stad Antwerpen, het district Deurne en GruunRant wensen te gaan samenwerken in het ontharden van 1 straat gelegen in district Deurne. De Jaak Van Rillaarlaan, Karel Van Overmeirelaan en Frans Van Heymbeecklaan komen in aanmerking voor de uitvoering van dit project.
De straten zijn in het groenplan van Deurne in opmaak geselecteerd als ventilatie-assen. Door de overmaat aan huidige verharding wordt het verkoelend effect van het naastliggende landschap Ertbrugge teniet gedaan. Door de haakse straten in te richten als ventilatie-assen kunnen ze de koele lucht vanuit het landschap dieper in het woonweefsel voeren. In de straten ligt een grote potentie tot vergroening wanneer wordt ingezet op ontharding en schaduwbomen. Specifiek voor de Jaak Van Rillaarlaan is er de potentie voor creatie van een verblijfsplek door vergroening en ontdubbelen van het wegprofiel. De Jaak Van Rillaarlaan en Frans Van Heymbeecklaan vormen belangrijke trage verbindingen vanuit de wijk naar Ertbrugge. De straten kunnen naast ventilatie-assen ook belangrijke beweegassen vormen voor de bewoners tussen de wijk en Ertbrugge.
De aanpak van deze straten past volledig binnen de missie van GruunRant: een versteende ruimte openbreken en het interactief aanpassen en laten aansluiten om zo de groene aders tot in de woonstraten te krijgen.
Parallel met het publieke ruimte proces zal een participatietraject worden opgestart, onder begeleiding van Antwerpen aan ’t woord. Een bewonerskerngroep zal bij elke fase van het ontwerp worden betrokken. Het ontwerp zal nauw worden opgevolgd door een kwaliteitskamer, met leden vanuit GruunRant, Regionaal Landschap de Voorkempen, de stad Antwerpen en het district Deurne.
Uitgangspunten
Tijdens het traject zullen volgende uitgangspunten de basis vormen voor ontwerp:
Timing
De vooropgestelde timing voor het traject is als volgt:
Samenwerkingsovereenkomst
Er worden voor dit project overeenkomsten opgemaakt tussen de stad Antwerpen, het district Deurne en GruunRant. Hierbij wordt een financiële verdeelsleutel opgesteld voor het project en worden de engagementen per partij en de juridische en administratieve bepalingen vastgelegd.
De financiële gevolgen zullen voorwerp uitmaken van latere besluitvorming.
Op 17 februari 2017 (jaarnummer 1325) keurde het college het definitief bovenlokaal groenplan ‘Levendig Landschap’ goed. Met dit stadsbreed groenplan beschrijft de stad Antwerpen de visie om haar grootschalige robuuste groengebieden te beschermen en versterken. Deze is opgebouwd uit 14 landschappen met gewenste groenstructuren en strategieën, aangevuld met generieke richtlijnen voor een groene nevel en robuuste groene ruimten. Binnen dit groenplan wordt ook gefocust op lokale groene stapstenen binnen het verstedelijkt netwerk.
Op 20 september 2019 (jaarnummer 7650) keurde het college het definitieve waterplan goed. Het waterplan geeft een analyse van het historische en huidige watersysteem en beschrijft een stadsbrede visie aan de hand van 5 overkoepelende waterstructuren. Deze visie wordt geconcretiseerd door middel van lokale maatregelen om hemelwater op kleinere schaal een plaats te kunnen geven.
Op 6 maart 2020 (jaarnummer 1752) keurde het college het onderzoek naar droogte en waterschaarste goed. Deze studie brengt de uitdagingen rond waterbeschikbaarheid en dalende grondwaterstanden in het kader van klimaatverandering in beeld. Maatregelen om de risico’s te beperken zijn onder andere het verhogen van infiltratie van neerslag naar de ondergrond, hetzij door lokale ontharding, hetzij door de aanleg van centrale infiltratievoorzieningen.
Het consortium van Gruunrant, Antwerpen aan ’t woord en het Regionaal Landschap de Voorkempen kreeg via de Vlaamse oproep voor onthardingsprojecten een subsidie van 250.000,00 euro toegewezen. Daarmee willen ze onthardingen uitvoeren in 125 strategische plekken die ze in de oostelijke Antwerpse rand (zowel in Antwerpen als de randgemeenten) hebben geïnventariseerd. Met het project willen ze de groen-blauwe gebieden en netwerken in de stadsrand behouden, versterken en verbinden tot een robuuster geheel. Dit willen ze doen door lokale coalities te vormen en aan ‘matchmaking’ te doen tussen de lokaal gegenereerde voorstellen en de traditionele investeerders. GruunRant krijgt hierbij de steun van talrijke lokale verenigingen en besturen.Het college keurt het principe goed over de samenwerking met GruunRant en het district Deurne voor het voorgestelde onthardingstraject.
Het college keurt de uitgangspunten goed over de samenwerking met GruunRant in de Jaak Van Rillaarlaan, Karel Van Overmeirelaan en de Frans Van Heymbeecklaan.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/Omgeving/Planning en projecten | om een betoelagingsovereenkomst op te stellen tussen de stad en GruunRant |
DE/DS | om een samenwerkingsovereenkomst op te maken tussen het district Deurne en GruunRant |