Artikel 56, §3, 5° van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur.
Om gegevens te verkrijgen die vergelijking - en dus vaststelling van evoluties - toelaten, is continuïteit in de gehanteerde methodiek belangrijk. Een gestandaardiseerde monitoringmethode, bij voorkeur per gebied uitgevoerd door dezelfde waarnemers, biedt hiertoe de beste garantie. De stad Antwerpen wenst daarom een raamovereenkomst af te sluiten met een looptijd van 6 jaar.
De inschrijver toont aan dat hij over de noodzakelijke personele middelen, kennis en ervaring beschikt om de opdracht volgens een passend kwaliteitsniveau uit te voeren.
2. De organisatie toont aan dat zij ervaring hebben met monitoringsopdrachten door minimaal drie referentieopdrachten betreffende ecologische monitoring voor te leggen, uitgevoerd in de afgelopen drie jaar. Eén opdracht daarvan betreft een gebied van minimaal 100 ha.
De opdracht wordt gegund aan de inschrijver die de economisch meest voordelige offerte heeft ingediend, rekening houdend met de volgende gunningscriteria:
In toepassing van artikel 35, eerste lid, 1° van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, zal deze opdracht worden gegund bij openbare procedure.
In toepassing van artikel 36, §4 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, kan de aanbestedende overheid de in artikel 36, §1, tweede lid bepaalde termijn van ten minste 35 dagen voor de ontvangst van de offertes met vijf dagen verkorten indien de offertes langs elektronische weg worden ingediend overeenkomstig de door en krachtens artikel 14, §1, tweede lid en §§5 tot 7 bepaalde regels betreffende de elektronische platformen.
Overeenkomstig en binnen de grenzen van artikel 71 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten legt de aanbestedende overheid aan de kandidaten of inschrijvers selectiecriteria op als voorwaarde voor deelname.
In toepassing van artikel 81 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, baseert de aanbestedende overheid de gunning van de overheidsopdracht op de economisch meest voordelige offerte. De economisch meest voordelige offerte uit het oogpunt van de aanbestedende overheid wordt vastgesteld rekening houdend met de gunningscriteria. Ze vermeldt de gunningscriteria in de aankondiging van de opdracht of in een ander opdrachtdocument.
In toepassing van artikel 57 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, kan de aanbestedende overheid – wanneer ze de noodzaak daartoe aantoont – een opdracht plaatsen die één of meer vaste gedeelten en één of meer voorwaardelijke gedeelten omvat. Hoewel de sluiting van de opdracht betrekking heeft op de volledige opdracht, is de aanbestedende overheid enkel gebonden door de vaste gedeelten. De uitvoering van de voorwaardelijke gedeelten is afhankelijk van een beslissing van de aanbestedende overheid die aan de opdrachtnemer wordt meegedeeld overeenkomstig de in de opdrachtdocumenten bepaalde modaliteiten. De uitvoering van het voorwaardelijk gedeelte mag de algemene aard van de opdracht niet wijzigen.
Het Groenplan voor Antwerpen (Levendig landschap) vormt het beleidskader voor het groenbeleid en -beheer van de stad. Groen en een natuurlijke omgeving leveren een belangrijke bijdrage in het leefbaar maken en houden van steden. Groen werkt positief op de gemoedstoestand van de stadsbewoner en het milieu. Indirect heeft het ook een grote impact op de economie. Groen maakt de stad aangenamer, trekt nieuwe bewoners aan en zorgt zo voor meer dynamiek. Groen speelt daarnaast een belangrijke rol in klimaatmitigatie en -adaptatie. Het versterken van groen in de stedelijke context is daarom noodzakelijk voor een duurzame stadsontwikkeling.
De stad wil de evolutie van de biodiversiteit opvolgen en zij heeft hiervoor een raamovereenkomst afgesloten met twee externe partners die de afgelopen jaren 26 kerngebieden uit het groenplan hebben gemonitord (bestek GAC/2014/2826). Deze overeenkomst loopt af op 31 december 2020. Een monitoring kan enkel nuttig en van kwaliteit zijn als deze verschillende keren wordt uitgevoerd. In functie van natuurontwikkeling, klimaatverandering en een duurzame stadsontwikkeling is het daarom noodzakelijk de monitoring voor de 26 gebieden te herhalen. De stad wenst daarnaast ook een aantal graslanden te laten monitoren en op ad hoc basis ecologische monitoringsopdrachten te kunnen laten uitvoeren. Het opmaken van een nieuwe raamovereenkomst lijkt wenselijk.
De Gemeenschappelijke Aankoopcentrale stelt voor om voor deze aankopen openbare procedure met Europese bekendmaking GAC_2019_00950 uit te schrijven.
Het college keurt bestek GAC_2019_00950 voor het afsluiten van een raamovereenkomst voor ecologische monitoring goed en keurt eveneens goed dat hiervoor een openbare procedure wordt uitgeschreven met Europese bekendmaking.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
Raamovereenkomst voor ecologische monitoring |
|
budgetplaats: 5152500000/5377000000 |
met orderbons |