De 'Dag voor personen met een handicap' wordt georganiseerd om het beleid en acties van de stad Antwerpen rond integrale toegankelijkheid bekend te maken, om de noden en behoeften van personen met een handicap (bvb personen met een auditieve of verstandelijke handicap) of stoornis (bvb personen met autismespectrumstoornis of een taal- en spraakstoornissen) te capteren en om op zoek te gaan naar personen met een handicap of stoornis die vanuit hun ervaringen advies willen geven rond het aspect toegankelijkheid.
Omwille van de COVID-19-pandemie zal de dag niet fysiek worden georganiseerd, maar de vorm aannemen van een webinar en online enquête. Daarbij wordt van het volgende uitgegaan:
Webinar: er wordt een (vooraf opgenomen) webinar georganiseerd waarbij deelnemers via presentaties en filmpjes informatie meekrijgen over het toegankelijkheidstraject dat de stad loopt in samenwerking met Inter, over het huidig beleid en acties van de stad rond integrale toegankelijkheid, over het belang van inspraak/betrekken van ervaringsdeskundigen en over de online bevraging naar noden en behoeften van de doelgroep. De deelnemers kunnen vooraf kiezen of ze de webinar willen volgen met ondertiteling, met audio-descriptie of met gebarentaal.
Online enquête: er wordt een online in te vullen bevraging uitgestuurd om te pijlen naar noden en behoeften van personen met een handicap of stoornis in de stad. De enquête focust zich op de fysieke toegankelijkheid van de stad, de toegankelijkheid van de stedelijke dienstverlening, toegankelijkheid van communicatie en informatie en toegankelijkheid van het vrije tijdsaanbod in Antwerpen. De informatie die uit de bevraging komt, zal worden gebruikt om de opmaak van het integraal toegankelijkheidsplan verder te voeden.
Webinar: vrijdag 3 december in de voormiddag (10u) en 's avonds (18u30). De webinar heeft een duurtijd van ongeveer 1 uur.
Online enquête: de enquête zal in januari 2021 worden uitgestuurd.
Webinar: burgers van de stad Antwerpen met een handicap of stoornis, alsook verenigingen en organisaties die zich in Antwerpen inzetten voor personen met een handicap.
Online enquête: burgers van de stad Antwerpen met een handicap of stoornis.
De organisatie van de webinar en de enquête wordt getrokken door de dienst Gelijke kansen en komt tot stand via samenwerking met verschillende stedelijke diensten, Inter, ervaringsdeskundigen en koepelorganisaties voor personen met een handicap.
Op 7 februari 2020 (jaarnummer 1263) keurde het college het Charter 'Naar een toegankelijke gemeente' goed. Het bestuursakkoord 2019-2024 zet in op integrale toegankelijkheid en geeft aan dat Antwerpen een stad moet zijn waar iedereen gelijkwaardig toegang heeft tot de gebouwen, de publieke ruimte, dienstverlening en communicatie. Iedereen kan er comfortabel, kwaliteitsvol wonen, leren, werken, dagelijkse activiteiten uitvoeren, zich verplaatsen en ontspannen. Ook inwoners met zichtbare of onzichtbare beperking. Het charter vormt hierbij een leidraad.
Op 14 februari 2020 (jaarnummer 1311) keurde het college de samenwerkingsovereenkomst met Toegankelijk Vlaanderen (Inter) goed. Inter zal zowel inhoudelijke ondersteuning, expertise en procesbegeleiding bieden bij de ontwikkeling van een plan van aanpak rond integrale toegankelijkheid, als op vraag toegankelijkheidsadvies verlenen voor infrastructuur, evenementen en aanvragen, vergunningen en meldingen.
In kader van de stedelijke doelstelling rond integrale toegankelijkheid wil de stad op 3 december 2020 een allereerste 'Dag voor personen met een handicap' organiseren.
Het totaal van het programma wordt geraamd op € 18.000,00. De verschillende uitgaven worden goedgekeurd onder gedelegeerd budgethouderschap.
Het college keurt de organisatie van de 'Dag voor personen met een handicap 2020' goed.