Artikel 41 tweede lid 23° bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen van nominatieve ondersteuning.
Antwerpen is in België de stad bij uitstek van de avant-garde, met een kunstenaarsgedreven kunstscène die internationaal gericht is en ook hier het internationale heeft laten plaatsvinden. Deze kunstscène is eveneens een basis geweest voor internationale ontwikkelingen, via commerciële galerijen en publieke initiatieven van wereldniveau. In het verleden vertaalde dit zich slechts zeer fragmentair in patrimoniumopbouw.
Daarom start de stad Antwerpen nu met de uitbouw van een stadscollectie. Ze maakt daarbij gebruik van de expertise en capaciteit van het M HKA en versterkt die op deze manier ook. Daarbij wordt niet gestreefd naar een zo uitgebreid of volledig mogelijke collectie, maar naar beperkte, gerichte keuzes van werken of ensembles van museaal niveau, die het bredere landschap indiceren. De collectie zal zich over de jaren heen geleidelijk ontwikkelen, zodat opname erin op zich reeds een teken van waardering wordt.
Als beleidsinstrument heeft de stadscollectie volgende doelen:
Er is een jaarlijks aankoopbedrag beschikbaar van 200.000,00 euro. Hiermee worden verschillende aandachtspunten opgevolgd:
Om de uitbouw van deze stadscollectie mogelijk te maken voorziet de stad in het meerjarenplan 2020-2025 bijkomende investeringsmiddelen. In de vorige legislatuur ontving het M HKA een exploitatietoelage van de stad. Het M HKA beschikt echter over een eerder laag budget voor het verwerven van collectie en de stad wil zich met haar steun voortaan dan ook vooral toespitsen op de uitbouw van de collectie.
Deze investeringsmiddelen worden ingezet voor de verwerving van een stadscollectie hedendaagse kunst Antwerpen, met de stad als eigenaar. Hiermee wordt dezelfde logica gevolgd zoals voor de stedelijke musea binnen het AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed. Het autonoom gemeentebedrijf staat immers in voor de aankoop van de collectie, die automatisch eigendom wordt van de stad.
Naar analogie met deze kunstaankopen voor de stedelijke musea, is het ook het AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed dat de toelage voor de stadscollectie hedendaagse kunst zal ontvangen. De verwerving van de collectiestukken zal gebeuren door het AG, op voorspraak van het M HKA en de aangekochte stukken gaan in bruikleen naar het M HKA. Op deze manier verrijkt de stad met deze investeringen tegelijk haar patrimonium, maar tevens ook de mogelijkheden van het M HKA.
Het AG zal met het M HKA een overeenkomst afsluiten om de concrete procedure en afspraken vast te leggen. Belangrijk hierbij is te benadrukken dat het om afgezonderde kredieten gaat - naast de investeringsmiddelen binnen het AG voor de aankopen voor de stedelijke musea - die volgens een specifieke goedkeuringsflow kunnen worden ingezet. Wanneer er duidelijkheid is over de beoogde btw-ruling voor het AG, zal er een definitieve regeling worden uitgewerkt.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
Het kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 26 oktober 2020 (jaarnummer 595).
Tijdens de vorige legislatuur ontving het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) een exploitatietoelage van de stad ter ondersteuning van de werking. In het meerjarenplan 2020-2025 voorziet de stad een jaarlijks investeringsbudget voor de uitbouw van een stadscollectie hedendaagse kunst.
De toelage aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed bedraagt in totaal 1.200.000,00 euro voor de periode 2020-2025, namelijk 200.000,00 euro per jaar. Het bedrag voor de periode 2020-2025 dient jaarlijks als volgt nominatief te worden voorzien aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed:
De overeenkomst tussen het AG en het M HKA zal in een later besluit ter kennisgeving worden voorgelegd aan het college, net zoals de vastlegging en uitbetaling ter goedkeuring aan het college zullen worden voorgelegd.
De gemeenteraad keurt principieel de uitbouw van een stadscollectie hedendaagse kunst Antwerpen goed, waarbij gebruik wordt gemaakt van de expertise en capaciteit van het M HKA.
De gemeenteraad keurt goed dat de aankopen voor de stadscollectie hedendaagse kunst gebeuren door het AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed waarbij deze collectiestukken in bruikleen gaan naar M HKA.
De gemeenteraad keurt een jaarlijkse ondersteuning van 200.000,00 euro goed, voor de periode 2020-2025 aan AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed voor de aankoop van hedendaagse kunstwerken.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed | Met het M HKA een overeenkomst af te sluiten met de procedure en afspraken met betrekking tot de stadscollectie hedendaagse kunst Antwerpen. |