Terug
Gepubliceerd op 09/11/2020

2020_CBS_09303 - Slim naar Antwerpen. Projectoproep "Marktplaats voor Mobiliteit". Spoor 2 - Oproep. Pilootproject Integratie routing API - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 06/11/2020 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_09303 - Slim naar Antwerpen. Projectoproep "Marktplaats voor Mobiliteit". Spoor 2 - Oproep. Pilootproject Integratie routing API - Goedkeuring 2020_CBS_09303 - Slim naar Antwerpen. Projectoproep "Marktplaats voor Mobiliteit". Spoor 2 - Oproep. Pilootproject Integratie routing API - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41, 1e lid van het Decreet lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bij reglement bepaalde bevoegdheden kan toevertrouwen aan het college.

Argumentatie

De stad Antwerpen nam de voorbije jaren de rol van incubator op zich door ondernemingen de kans te geven om in te tekenen op de projectoproepen ‘Marktplaats voor Mobiliteit.’ Deze projectoproepen stimuleerden ondernemers of samenwerkingsverbanden om hun oplossingen op korte termijn te ontwikkelen op maat van Antwerpen en de specifieke voorliggende uitdaging op het vlak van mobiliteit en congestie.

In en rond Antwerpen zijn er heel wat wegenwerken aan de gang. Om de bereikbaarheid van de stad te verhogen, worden via Slim naar Antwerpen bereikbaarheidsinformatie en slimme alternatieven om vlot in de stad te geraken, gedeeld. In het kader hiervan werd een unieke routeplanner ontwikkeld die niet alleen rekening houdt met wegenwerken en omleidingen op het traject maar daarbij ook multimodaal reisadvies geeft. In tegenstelling tot de klassieke routeplanners waarbij een route wordt berekend voor een vooraf gekozen vervoersmodus (auto, fiets of openbaar vervoer), zal de Slim naar Antwerpen routeplanner een aantal voorstellen doen waarbij de verschillende vervoersmodi worden gecombineerd om zo het beste aan te sluiten op de wensen en noden van de gebruikers.

In de algoritmes van de routeplanner is de mobiliteitsbeleidsvisie van de stad opgenomen, bijvoorbeeld voor een route die korter is dan 7,5km zal de routeplanner steeds als eerste optie een fietsroute voorstellen. De focus van de routeplanner ligt op het multimodaal gebruik, bijvoorbeeld een bezoeker van de stad gaat met zijn wagen naar de P&R aan de rand van de stad en krijgt vervolgens advies om met de tram verder naar het centrum te rijden. Eindgebruikers kunnen ook zelf filteren op de gewenste vervoersmodi (te voet, (e-)fiets, vouwfiets, deelfiets, trein, tram, bus, waterbus en auto). Daarnaast zijn in de routeplanner de voornaamste werven opgenomen die een grote impact hebben op het reisadvies. Het advies voor auto’s wordt vervolgens aangepast aan de werfinformatie en een eindgebruiker wordt langs de werf of calamiteiten geleid. De routeplanner stimuleert de eindgebruiker om te kiezen voor de snelste, slimste, actiefste of goedkoopste routes. Het routeadvies houdt onder andere rekening met de real time verkeersdata, bijkomende reistijd voor het parkeren van je wagen of het uit de rekken nemen van een velo-fiets. De routeplanner rekent met een aangepast fietssnelheid voor een gewone fiets of een e-fiets, en geeft indicatieve richtprijzen mee voor het gebruik van het openbaar vervoer. In de zoekopdracht kan de eindgebruik de vertrektijd en aankomsttijd aanpassen, zo is een rit met het openbaar vervoer die langer duurt maar vroeger aankomt interessanter dan een korte rit die later aankomt. Ook de afstand tot een vertrek- of eindpunt wordt mee in rekening gebracht, bijvoorbeeld u krijgt enkel het voorstel om velo te gebruiken als binnen 500m van het vertrek- of eindpunt van een rit een velo-station ligt.  

In het najaar van 2020 wordt de routeplanner uitgebreid met een aangepast wandel en fietsadvies, wordt taxi en de verschillende deelvervoersmodi (deelstep, -fiets, -scooter en -auto) mee opgenomen bij de vervoersmogelijkheden en zal ook een navigatiemodule worden toegevoegd.

Doel van de projectoproep-integratie routing API is om, via de projectoproep in nauwe samenwerking met de markt, het integreren van de routing API in andere routeplanning tools en MaaS oplossingen mogelijk te maken. Door een integratie met andere toepassingen dan de routeplanner van Slim naar Antwerpen trachten we het multimodale reisadvies, op maat van de stad, te ontsluiten via andere kanalen en zo (1) de bereikbaarheid van de stad te verhogen op korte termijn. Met oog op de toekomstige werken biedt de routing API aangepaste en accurate reisinformatie. Daarnaast onderzoekt de stad in deze projectoproep de hindernissen, barrières, obstakels die bij deze integratie komen kijken om zo (2) aan kennisopbouw in functie van toekomstige ontwikkelingen op lange termijn te kunnen werken.

De oproep geeft meer duiding over de specifieke aard en timing van deze projectoproep integratie routing API.

Aanleiding en context

Onder de koepel van ‘Slim naar Antwerpen’ wordt er de komende jaren ingezet op de vlotte bereikbaarheid van de Antwerpse regio. Binnen de uitvoering van de 'zachte maatregelen' keurde het college op 26 augustus 2016 (jaarnummer 7529) de aanpak voor de 'Marktplaats voor mobiliteit' goed. Hierdoor kunnen mobiliteitsaanbieders, voor zowel personenmobiliteit als logistieke transporten, een partnerschap aangaan en/of intekenen op een projectoproep van Slim naar Antwerpen.

Sinds september 2016 werden er reeds drie algemene projectoproepen gelanceerd. Waardoor er in totaal reeds 79 verschillen projecten werden ingediend waarvan er 44 werden geselecteerd door het college voor verdere ondersteuning door Slim naar Antwerpen.

  • Op 25 januari 2019 (jaarnummer 723) keurde het college de projectoproep-MaaS goed. Deze nieuwe projectoproep richtte zich specifiek op "Mobility as a Service", afgekort MaaS, toepassingen.
  • Op 5 juni 2020 (jaarnummer 4907) keurde het college de projectoproep-B2B goed. Deze nieuwe projectoproep richtte zich specifiek op marktpartijen met mobiliteitsdiensten of -oplossingen voor bedrijven.
  • Op 3 juli 2020 (jaarnummer 5817) keurde het college de projectoproep-stadslogistiek goed. Deze nieuwe projectoproep richtte zich specifiek op marktpartijen met logistiek oplossingen om een slimme stadsdistributie van pakjes en goederen in Antwerpen stimuleren. 

Deze nieuwe projectoproep richt zich specifiek op marktpartijen die de routing API, die vandaag gebruikt wordt voor de routeplanner van Slim naar Antwerpen, integreren in hun routing- of MaaS applicatie.

Algemene financiële opmerkingen

Er wordt geen financiële ondersteuning toegekend aan de geselecteerde kandidaten.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0102 - Flankerende maatregelen, modal shift en Slim naar Antwerpen
2LMS010201 - Slim naar Antwerpen/communicatie en stakeholderwerking

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de oproep voor de projectoproep Integratie routing API "Marktplaats voor Mobiliteit" - Spoor 2 goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • Oproep_Pilootproject_routing_API.pdf