Behalve voor podiumvoorstellingen en expo's, zullen de gebruikers van het prototype ook aanbevelingen ontvangen voor boeken. Om automatisch de juiste informatie bij de boekentips te kunnen plaatsen en ze op een aantrekkelijke manier te presenteren, willen Digipolis en InfoFarm gebruik maken van de application programming interface (API) die Cultuurconnect ter beschikking stelt. De catalogus-API geeft toegang tot de titelbeschrijvingen en coverafbeeldingen van alle boeken die beschikbaar zijn in de Vlaamse bibliotheken.
Op 15 juni 2018 (jaarnummer 5489) keurde het college goed om het projectvoorstel 'Slimme personalisatie van het cultuuraanbod via een DXP' in te dienen voor het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) van de Vlaamse overheid. Op 7 september 2018 kwam er de bevestiging dat het PIO-projectvoorstel ontvankelijk was. De dienst Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving/Cultuur wil samen met Digipolis onderzoeken of ze automatisch cultuurtips kunnen genereren op basis van de persoonlijke data en voorkeuren van de bezoekers van bibliotheken, cultuurcentra en musea. Tegelijkertijd willen ze een filterbubbel vermijden dankzij een ‘verwonderingsalgoritme’. Het project kreeg de werktitel 'Socrates' en werd opgedeeld in drie fases: vooronderzoek, co-creatie van een prototype en testen van het prototype.
In de zomer van 2019 startte Digipolis een gunningsprocedure op om leveranciers te zoeken voor de co-creatie van het prototype. Er werden drie challenges gedefinieerd:
Op 2 december 2019 keurde het Digipolis Manteam goed dat de eerste twee challenges gegund worden aan leverancier InfoFarm.
Het gebruik van de catalogus-API van Cultuurconnect is gratis voor niet-commerciële applicaties die het publieksbereik van een of meer openbare bibliotheken in Vlaanderen of Brussel bevorderen.
Het college keurt de afspraken goed voor het gebruik van de catalogus-API.